De laatste weken en maanden hebben we al heel veel citytrips gedaan, sommige op een stevig tempo. Matera deden we anders, we struinden wat rond in de stad en lieten ons maar al te graag verdwalen.

 

 

 

 

We genoten van de zon, aten onze lunch op een muurtje, onze aarbeien op een rots en ons ijsje aan een mooi uitzichtpunt. En we zochten en vonden enkele geocaches, een ideale manier om te komen op plekken die je anders niet zou vinden.

Maar misschien even iets over Matera. Matera is magisch, het is gelegen aan een diepe kloof en gekend voor zijn grotwoningen (i Sassi). Sedert 1993 is dit Unesco werelderfgoed en wij snappen heel goed waarom … dit is echt uniek.

De stad is een wirwar van kleine straatjes, één grote snickelway. Overal leuke terrassen, mooie uitkijkpunten, gezellige pleinen, trappen en meer dan 100 rotskerken. Heel gezellig en ongelooflijk pittoresk, en dat allemaal geïntegreerd in een rots.

We waren wel teleurgesteld dat de loopbrug over de kloof, waarlangs je naar de overkant kan wandelen tijdelijk gesloten was … want dat lijkt ons echt een aanrader om te doen. Reden om nog een keer terug te komen naar Matera en zijn prachtige omgeving.

Wat ook opviel is dat hier niet extreem veel toeristen zijn, wij verwachten dat dat zal veranderen na 2019, want dan is Matera culturele hoofdstad van Europa en zal het héél wat gekender worden bij de buitenlandse toeristen.
Maar Matera en zijn rotswoningen waren niet altijd zo populair. In de jaren 50 werd dit beschouwd als een kankervlek in Italië en werd het gebied door de overheid ontruimd, 15000 mensen moesten verhuizen (wel te verstaan als je bedenkt dat er in de donkere grotten geen nutsvoorzieningen zoals water en riolering waren, en dat iedereen dicht op elkaar woonde, het vee inclusief).

Ondertussen is er veel veranderd, er zijn enkele grotere wegen aangelegd voor transport en nutsvoorzieningen. Italianen kunnen een huisje voor 100 jaar leasen van de overheid en opknappen met steun van de overheid. En je ziet inderdaad dat er volop bewoond en gerestaureerd wordt. Ook restaurants, hotels en B&B’s zijn volop aanwezig in de Sassi.

Wij belandden echter in een restaurant buiten de Sassi … een toevalstreffer, en volgens mij een van de enige restaurants dat al om 17u open is. Het smaakvolle pasta-restaurant (of pastalab) Kapunto. Wat ons betreft ook een aanrader.