Afstand 56km – Hoogtemeters 344 – Bestemming Ulstrup (Denemarken) – Overnachting shelterplaats aan een internaat

Nat, nat vanmorgen … niet door de regen maar door de condens/dauw. Die condens blijft een mysterie .. zelfs als we het dauwpunt in het weerbericht opzoeken kunnen we het niet voorspellen wanneer onze tent nat of droog zal zijn. Wind is niet altijd een garantie voor een droge tent en water in de buurt wil niet zeggen dat de tent nat zal zijn. Enkel onder bomen slapen wil al eens helpen om de tent droog te houden, maar dennenbomen geven hars en als het waait slapen we ook liever niet onder een boom. We zijn dus maar gestopt met voorspellen en nemen het gelijk het komt. En elke morgen klinkt als eerste vraag “Is de tent nat?”


    


De rit was schoon maar niet spectaculair. Liv en ik hielden ons bezig met het nummerbordenspelletje. Een leuk woord vormen met de letters van de nummerplaten, en wie een woord heeft gevormd dat de ander doet lachen krijgt een punt, met Liv werkt zo’n subjectieve puntentelling probleemloos. Het helpt natuurlijk wel als er één van de partijen er minder op gebrand is te winnen. Maar in Denemarken is het spel niet zo leuk, ze werken hier maar met 2 letters en het zijn ook geen willekeurige combinaties. We waren dus snel uitverzonnen.


We gaan stoppen met het lachen om het feit dat de hoogste ‘berg’ in Denemarken slechts 170m is. Want we dachten dat Denemarken plat was, maar vandaag was het toch glooiend en op sommige momenten ging het fietsen moeizaam traag.


Eten deden we aan het water, waar de honden aan de snor moeten.

    

Eén van de spannende dingen aan Denemarken zijn de shelters. Je mag dus niet zomaar wildkamperen maar er zijn wel heel veel shelterplaatsen en kampeerterreinen waar je wel mag overnachten. Deze kan je vinden via een app … weliswaar het Deens en met nog wat vraagtekens voor ons. Je kan dus shelters reserveren (maar we hebben geen idee waar je dat kan doen en hoe je moet zien of de shelter al gereserveerd is voor iemand). Sommige shelters zijn betalend, maar dat staat in de app ook niet vermeld. En soms staat er ook een telefoonnummer bij, maar we weten niet of dat informatief is, of dat je je op voorhand moet aanmelden.
De eerste keer was het een grote shelter in het bos nabij Kopenhagen, en hadden we vuurkring met hout, tafels en een toilet. Blijkbaar was de shelter gereserveerd (zei iemand ons de dag nadien). We vermoeden door de kajakkers die ons nogal boos aankeken toen ze aankwamen en daarna hun tent installeerden. Vermits de shelter groot genoeg was voor zeker 20 personen en wij er maar met 4 in lagen voelen we ons niet schuldig.

Gisteren was het gewoon een kampeerterrein met een vuurkring (zonder hout, en ook geen sprokkelhout) en zelfs geen toilet … basic dus! Maar er was wel een meertje waar we konden in zwemmen, dat was dan weer een pluspunt. 

Vandaag vonden we iets vreemd … een shelterplaats horende bij een internaat, met een telefoonnummer bij vermeld. Toen er niemand opnam besloten we gewoon tot daar te rijden en te kijken of we er terecht konden.


De shelter bleek naast de school te staan, dus we vermoeden dat we er welkom zijn. Een luxeshelter met zowat alles wat je verlangt, enkel de toilet die er zou zijn, die hebben we niet gevonden … maar in onze zoektocht vonden we wel een stopcontact. En dat is ook veel waard in dagen dat de zon amper schijnt.