Vanaf morgen start mijn helweek. Enfin, vanaf sebiet feitelijk, want ik moet om 22u gaan slapen.

Wat is de helweek ?

De helweek is een initiatief van metal coach Erik Bertrand Larssen (uit Noorwegen). Het idee is dat je een week buiten je comfortzone moet treden (want je leert en ontwikkelt het snelst uit je comfortzone).
Uit deze week kom je als een beter en tevredener mens, dit zijn 7 dagen die je leven veranderen. Eigenlijk is het een week ultra-productief en bewust leven.
Als je moet werken, dan werk je hard en gefocust.
Als je moet eten, dan eet je bewust en met smaak.
Als je met de kinderen bezig bent, dan doe je dat ook ten volle.
Je eet gezond, verzorgt jezelf, sport dagelijks, …
Je klaagt niet en stelt niet uit.
Je bent eigenlijk een week ‘een voorbeeld’ voor jezelf, een betere versie van jezelf dus.

De gouden regels deze week zijn

 • Start maandagochtend om 5u en stop zondagavond om 22u
 • Sta elke ochtend om 5u op
 • Ga elke avond om 22u naar bed
 • Werk de hele week extreem hard, wees gefocust, bewust en plichtsgetrouw
 • Blijf trouw aan je plan.
 • Wees ten allen tijde bewust van jouw modus en focus
 • Ga weloverwogen om met verschillende rollen die je in de loop van een dag vervult, en vervul ze met glans
 • Ben de hele week positief en handel oplossingsgericht
 • Ben daadkrachtig en proactief
 • Neem weloverwogen, kwalitatieve rust
 • Besteed extra aandacht aan kleding en uiterlijk
 • Laat alle privéaangelegenheden tot de avond wachten
 • Gebruik geen social media onder werktijd
 • Beperk praatjes met collega’s tot een minimum
 • Sport minstens één keer (1uur) per dag, het liefst ’s ochtends.
 • Eet de hele week uitsluitend gezond
 • Laat de tv uit

En verder

En verder nog een moeilijke, de nacht van donderdag op vrijdag moet je het nachtje door werken.

De bedoeling is, dat je eerst het boek leest, en dan gedurende 3 weken een plan maakt, over hoe je het wil aanpakken.
Bij mij is het boek nog niet zo lang uit, en ik heb het gevoel dat ik nog niet klaar ben om in de helweek te stappen. Ik ben niet volledig voorbereid en ik ben moe (een koortsblaasje is het bewijs).
Ik twijfelde een beetje of ik ervoor zou gaan, maar ik besloot uiteindelijk mijn helweek toch starten, want als ik wacht tot alle condities perfect zijn, dan komt het er de eerste maanden toch niet van.

Werkpunten

Het was ook de bedoeling om op voorhand werkpunten te definiëren, uit feedback van de omgeving. De collega’s durfden niet veel aanbrengen. Thuis kwam ‘gsm-gebruik’ en ‘nagelbijten’ uit de bus.

Ik dacht over te schakelen op een gewone GSM, maar die werken dus op een grote SIM-kaart en ik heb zo’n micro-geval. Ik ga dat dus anders moeten aanpakken.

Mijn regels zijn … de gsm gaat niet mee naar de slaapkamer, mobiel internet gaat af en gebruik wordt strikt beperkt.
Maar ik mag mijn gsm wel gebruiken om foto’s te trekken, om mee te bellen (noodzakelijke telefoontjes), om mee te gaan joggen (endomondo) en muziek/podcast en als hulpmiddel voor de blog en instagram (maar dit in het daarvoor toegewezen tijdsslot, niet gewoon even tussendoor)

Het nagelbijten wordt ook een prioriteit. Ik heb mijn korte stompkes alvast gelakt (het trekt op niets, maar het zal me er wel aan doen denken dat ik er moet afblijven)

En verder heb ik nog wat kleinere werkpuntjes voor mezelf opgesteld.

Wat verwacht ik ervan?

Dat nachtje doordoen, dat zie ik eigenlijk helemaal niet zitten. Als ik vrijdag moet gaan werken, dat ga ik dat ook niet doen. Productief op het werk zonder slaap, dat zie ik mezelf niet doen.
Maar als ik vrijdag verlof kan nemen, dan zie ik het al beter zitten. Ramen wassen moet dan nog wel lukken (als ik mezelf dan nog helder en voorzichtig voel tenminste … te evalueren dus)

Ik verwacht ook dat het om 22u gaan slapen zeer moeilijk zal worden, misschien nog moeilijker dan om 5u op te staan. Het voordeel is wel dat ik dikwijls niet aan 7u slaap kom en nu moet dat in principe wel lukken.

Ik denk niet dat de helweek de meest memorabele week van mijn leven zal zijn, maar ik verwacht wel dat ik deze week veel gedaan ga krijgen … en dat laatste is mijn motivatie.

Aan kleding en uiterlijk besteed ik altijd wel veel aandacht, maar nu zal ik nog eens mijn best doen om me ook te schminken.

En ik hoop ook nog een keer een initiatie trailrunnen te doen … hopen dat het wat regent de komende dagen zodat ik in de modder kan gaan joggen.

Een week bloggen

En natuurlijk ben ik ook van plan om mijn ervaringen te delen. Hier wordt dus een hele week geblogt in het thema “helweek”. Morgen start ik met het thema “Vaste gewoontes”.