Ik kijk altijd uit naar de 1e van de maand, omdat ik dan de meterstanden mag opnemen (de vieze spinnen die in de kelder overwinteren neem ik er maar bij) . Al bijna 6 jaar worden gas, water, elektriciteit en de kilometerstand van de auto opgemeten en in een spreadsheet gezet.
Ik herinner me nog dat ik vroeger een leerkracht had die dat ook deed, en dat ik in mezelf dacht … WAT NE FREAK !!!!! Wel, ik ben zelf dus ook zo geworden, maar ik heb er alle respect voor als iemand me hierom een freak vindt, al was ik aangenaam verrast toen ik op instagram merkte, dat ik niet de enige ben die de meterstanden in kaart brengt. Er waren zelfs mensen die dat niet maandelijks maar wekelijks deden (maar dat zijn toch wel echt freaks ;-) )

Wat doe je daarmee?“, vroeg iemand me. Wel, grafieken van trekken hé. Ik heb een grafiek met het maandverbruik en ook een grafiek met het uitgemiddelde verbruik over het laatste jaar. Zeker voor de gas is dat nuttig, want de maand februari is natuurlijk een compleet ander verhaal dan juli.

Het doel van die grafieken is natuurlijk dat ze op verloop van termijn naar beneden afbuigen, en besparen gaat gemakkelijker als je regelmatig een tussenstand hebt …. de KPI’s moeten meetbaar zijn, vertellen ze me immers constant op het werk. De laatste maanden focussen we ons specifiek op het water en ik merk dat dat werkt, zonder al te veel moeite te doen konden we al 20% besparen. Al denk ik dat die 20% er snel weer zal bijkomen eens onze kinderen het belang van hygiëne beginnen in te zien.

Maar ik ben vooral trots op de kilometerstand van de wagen, februari was onze maand met het minst aantal kilometers sinds het begin van de metingen. Slechts 608km in een koude februarimaand, die tevens de eerste volledige maand is dat we in het bezit zijn van een bedrijfswagen !!!

En houden jullie je meterstanden ook bij?

PS. Blijkbaar zijn www.energieid.be en de itunes App Meter Readings van Graham Haley ook goede alternatieven om de meterstanden bij te houden. Bij energieid.be kan je ook vergelijken met de andere gebruikers, wat natuurlijk ook interessant is.

Ja, ik doe ook mee met 40 dagen bloggen, dit is blog 14/40.
Meer info hier en alle deelnemers vind je hier!