Moest ik ooit te horen krijgen dat ik nooit yoghurt meer kon eten, ik zou daar zeer slecht van zijn, ik eet dagelijks mijn portie.
Wij maken regelmatig zelf onze yoghurt maar enkele maanden geleden kreeg ik van lieve lezers kefirbloemekes en sindsdien zit ik ook aan de kefir, dit gaat hier over de melkkefir trouwens, niet over de waterkefir (daar vul ik misschien wel eens een volgende blogpost mee)
Kefir is gemakkelijker om te maken dan yoghurt, maar wel meer uitgesproken van smaak, het is namelijk héél zuur, zo zuur dat ik de enige ben thuis die ervan drinkt.
Maar dat zure went, en het is het helemaal waard, want kefir heeft veel gezondheidsvoordelen (die yoghurt niet heeft) doordat het natuurlijk probiotica bevat dat goede effecten heeft op spijsvertering, …
Het toffe aan de kefir is dat je start met enkele kefirbloemekes, die je koopt of die je van iemand krijgt, en dat die bloemekes daarna blijven vermeerderen, elke keer dat je kweekt heb je 10% bloemekes extra, ik heb er ondertussen al veel weggegeven aan vrienden … schoon toch, het is feitelijk ook een vriendschapsgoedje.
De bloemekes blijven ook super lang goed, blijkbaar kan je ze levenslang bijhouden, de persoon van wie ik ze kreeg had ze al 20 jaar in zijn bezit.
Maar hoe begin je daar nu aan?
Wel hieronder de cyclus
Je start je kweeksel met kefirbloemekes die je even hebt afgespoeld onder de kraan met koud water (enfin, als je de kefirbloemekes 1 keer per week goed afspoelt dan is dat ok, dat steekt zo nauw niet).
Let wel … geen metalen zeef gebruiken, daar kan de kefir niet tegen.
Je legt de boemekes in een potje, keramisch, van glas, uit plastiek … het maakt niet uit zolang het maar geen metaal is.
Je vult het potje met melk tot de kefirbloemekes net onder het melkoppervlak staan. De melk is bij voorkeur volle melk, maar een vriendin van me werkt met halfvolle melk en dat schijnt ook te werken.
Hoe meer melk je toevoegd, hoe lopender het eindresultaat zal zijn.
Zet het daarna 24u tot 48u op een donkere plaats op kamertemperatuur (bij mij is dat in de kast). Hoe langer je het mengsel in de kast zet, hoe zuurder het goedje wordt.
Na het verblijf in de kast is het mengsel veel vaster geworden, via een zeef (geen metaal) worden de kefir en de kefirkorrels gescheiden.
Voila, een kommeke kefir en kefirkorrels waarmee je verder kan kweken (ga terug naar stap 1)
En de kefir eet/drink je zoals je het zelf graag hebt. Ik ben tegenwoordig fan van frambozen erbij (nog wel even laten ontdooien)
Hoe kefir bewaren?
Stel, dat is hetgene dat mij dikwijls overkomt, je bent het kefirmengsel enkele dagen in de kast vergeten en je ziet direct dat het goedje niet meer eetbaar is. Gewoon het mengsel door de zeef gieten en met koud water spoelen tot je enkel de kefirkorrels overhoudt. De kefirkorrels zien er misschien ook wat slecht uit, maar ze herstellen rap eens je terug melk toevoegt en weer van voorafaan begint.
Tot 3 a 4 weken kan je de kefir met veel melk (dubbele hoeveelheid of zelfs meer) in de frigo bewaren. De kefir zal door de koude en door de overmaat aan melk nog wel werken, maar veel trager. Na 4 weken scheidt je de korrels weer van de kefir die waarschijnlijk niet consummeerbaar is, en start je gewoon weer de cyclus op.
Als je de kefir langer niet wil gebruiken kan je deze invriezen. Spoel de bloemekes goed af en wrijf ze dan voorzichtig droog met een handdoek of keukenrol, en vries ze daarna in. Tot 1,5 jaar zouden de bloemekes goedblijven.
Nadien kan je ze opnieuw activeren met verse melk, de eerste porties zullen nog niet voor consumptie zijn, maar na een tijd is de kefir weer net als vanouds.
Da’s wel cool zeg, daar had ik nog nooit van gehoord!
Ik ken alleen de watervariant, en die heeft hier niet gescoord wegens te zuur. Misschien toch deze eens proberen, wie weet …
Tiens 2 varianten? dat wist ik niet. Maar ook niet dat het sterkere probiotica heeft dan yoghurt. Wij nemen momenteel een zuivelpakket rechstreeks van een boerderij af, waar we al flink ons best mogen doen om elke 2 weken al onze verse zuivel op te krijgen, dus ‘k ga er toch niet direct nog eens bijvoegen. Als kind hadden we wel kefir thuis en dat vond ik niet lekker, maar ‘k vermoed dat ik nu als volwassene wel beter zou kunnen wennen aan de bitter/zure smaak
Dat is ook lekkerder als je het zelf kweekt hé, uit de winkel zou ik het sneller opgeven om te wennen aan de smaak denk ik
[…] Ken je trouwens de yoghurtbloemetjes of kefir, waarmee je eenvoudig yoghurt kan maken zonder extra toestellen? Hier vind je meer info over melkkefir. […]
Hallo.,
Mag ík vragen waar ík aan de kefirbloempjes kan geraken?
Ík ken niemand die ze heeft.
Groetjes
je kan die ook online kopen. Ik heb er momenteel ook geen levende meer, enkel ingevroren