Mijn verjaardagskado’s blijven altijd in thema fietsen, vorige keer was het railbiken en voor deze verjaardag gingen we grotbiken. Valt het op dat Bjeurn, die mijn verrassingen plant ook graag fietst?

Hiervoor trokken we naar Valkenburg, waar de Sibbergroeve ligt met het grootste ondergrondse gangenstelsel van Europa, zo’n 70 kilometer aan gangen. In deze grot wordt nog steeds mergelsteen ontgonnen en deze dure kalksteen wordt voornamelijk gebruikt voor renovaties van oude gebouwen.
Maar je kan dus ook fietsen in dat ondergrondse donkere gangenstelsel, en zo deden wij met de kinderen een gegidste toer. Een toffe ervaring, Vic mocht met zijn 1m40 maar net meedoen, maar het was er niet aan te merken dat hij een kantje-boordje was, hij kon even goed mee als de rest. De gangen zijn grotendeels onverlicht en pikdonker, héél goed konden we dus niet zien. Maar het was niet enkel het beperkte zicht dat het avontuurlijk maakte, er waren ook zeer smalle stukken waar we te voet moesten verder gaan en héél lage gedeeltes, waar zelfs Vic zich moest bukken, ik heb met mijn helm regelmatig het plafond geraakt, gelukkig is mergel nogal een zachte steen. Uiteindelijk legden we 8km af in de grot en kwamen we enthousiast terug boven. Vic vertelde wel dat hij het een beetje eng vond, de gids had namelijk een verhaal verteld over 2 jongens die stiekem in de grotten waren gaan dolen, verdwaalden in de grotten en daar na 2 dagen in de donkere gangen overleden zijn.

In de namiddag stond er een klautertocht op het programma in een andere grot, de fluweelengrot, deze bestaat uit uitgegraven gangen onder een oude kasteelruïne op een heuveltop in Valkenburg.
Het hoogtepunt was eveneens het dieptepunt, een afdaling van 30m in de oude waterput van het voormalige kasteel. Toen Vic deze zag sloeg de angst hem om het hart en hij wou dit absoluut niet meedoen. Wel knap van hem (en ook wel van de gids) dat hij zich enkele minuten later toch ook naar beneden liet zakken … en vooral grappig dat hij na 5 meter de gids toeriep dat het sneller moest gaan.

In de grotten was het een 12 tal graden, en ’s middags was het buiten niet veel warmer, maar we hadden de chance dat het ineens héél schoon geworden was tijdens onze namiddagactiviteit.

Toen we de grot buiten kwamen was het het ideale weer voor een verkenning van Valkenburg (een kei tof en mooi stadje), een korte wandeling (veel groen ook rond Valkenburg) en natuurlijk een terraske en een ijsje.

Om de dag helemaal compleet te maken aten we ’s avonds voor het eerst met het hele gezin in de Snax, dat is onze Elewijtse hamburgerzaak volledig in Route66 stijl.
Dit was de eerste keer dat we onze kinderen hierheen durfden brengen want hoewel kinderen er welkom zijn, voldoen de onze meestal niet aan de voorwaarden die er achter de ‘maar’ komen (zie affiche). Gelukkig voor ons, deden ze dat vandaag wel en we denken dat we nog wel eens mogen terugkomen. Tof, want de hamburgers smaakten … alle 62 hamburgers kunnen trouwens met veggieburger besteld worden.

Enfin, mijn 38e verjaardag was weer een goede editie … en weet je wat het leukste is. Liv is de volgende die verjaart en vermits we gezinsactiviteiten geven kan ik van haar kado ook weer meegenieten. Alvast iets om naar uit te kijken !!!

De links

Wij boekten het combi-arrangement via ASP adventure

De wandeling (3,7km) die we deden was deze

Ben je in Elewijt en heb je zin in een hamburger, dan kan je in de Snax terecht

Wil je meer weten over mijn vorige verjaardagsactiviteit, railbiken