Mijn loopbaanbegeleiding is beëindigd … enfin, ik hou nog 2 sessie over die ik kan inboeken op het moment dat ik daar nood aan heb, ik veronderstel dat ik deze eerder voor de praktische kant ga inzetten, nl. bij het solliciteren.

Loopbaanbegeleiding is niet vrijblijvend, als je dit goed wil doen vergt het héél wat inzet en reflectie. Ik kreeg immers altijd taken mee naar huis en de sessies zelf zijn leuk maar ook wel intensief, maar voor mij was de loopbaangebeleiding een zeer positief verhaal, in die mate zelfs dat ik dit regelmatig aanraad, zelfs bij mensen die niet van plan zijn om van werk te veranderen.

Wat bracht loopbaanbegeleiding me bij?

Ik las ergens dat loopbaanbegeleiding niet zorgt voor spectaculaire inzichten, en inderdaad dat klinkt logisch, normaalgezien ken je jezelf toch wel al redelijk goed, dus het zou vreemd zijn als je ineens het licht ziet.

Ik heb echter wel één spectaculair inzicht gehad, dat je moet vertrekken vanuit je sterktes en de dingen die jou energie geven. Eens je deze in kaart hebt gebracht is het de kunst om je situatie aan te passen zodat je je meer in deze energiegevers kan situeren.
Het feit dat er tijdens de loopbaanbegeleiding vanuit de sterktes werd vertrokken, was allereerst al goed voor mijn professioneel zelfvertrouwen, en dat was op dat moment nodig.
Maar eigenlijk is dat toch ook gewoon logisch, dat je de dingen doet waar je goed in bent en die je graag doet in plaats van de dingen die die energie uit je zuigen.
Hoe geschift is deze maatschappij, dat we van jongs af aan al altijd focussen op werkpunten en op het negatieve in plaats van verder te bouwen op onze sterke punten die ons plezier en zelfvertrouwen geven.

Voor de laatste sessie moest ik een handleiding van mezelf schrijven en ook enkele werkpunten aanbrengen, en weet je wat ik mooi vond … de verbeterpunten die eruit kwamen, dat waren punten waar ik echt wil aan werken. Ik heb nog veel andere zwakke punten, maar ik heb geen goesting om deze te verbeteren want ik weet dat ze me nooit plezier zullen geven. Kan ik dat dan niet beter aanvaarden en me volop concentreren op de dingen waar ik wel blij van word?

Voorts helpt loopbaanbegeleiding om jezelf in kaart te brengen, waar ben je goed in, waar krijg je energie van, wat vind je belangrijk, … Dit zijn zaken die je normaalgezien van jezelf al wel weet en super verrassend zijn deze natuurlijk niet. Maar het helpt wel om dingen luidop uit te spreken, door iets te benoemen wordt het ook ineens echt en gewichtiger.

Ook wordt er gefocust op wat jij zoekt in een nieuwe werksituatie … wat is voor jou belangrijk op gebied van waarden, werkrelaties, werkcontext en jobinhoud.

Een bijkomend voordeel aan loopbaanbegeleiding is, dat als hieruit komt dat je je moet heroriënteren, dat je hiervoor ook recht krijgt op opleidingscheques hiervoor. Niet onbelangrijk want met een extra diploma bovenop het middelbaar onderwijs heb je normaalgezien geen recht op deze opleidingscheques.

Hoe kies je een loopbaanbegeleider?

Dit vind ik niet gemakkelijk, ik ben afgegaan op mond-op-mondreclame en ik ben uitgekomen op iemand die ik al kende en waarvan ik het gevoel had dat dit wel zou klikken. Ik ben héél dankbaar dat ik me niet heb laten tegenhouden doordat ik deze persoon ook in het dagelijkse leven ken, want het bleek een hele goede match.
Op de site van de VDAB kan je ook de loopbaangebeleiders in de buurt opzoeken en er wordt ook gelinkt naar hun website, die dikwijls een begeleidende tekst bevat die al een eerste impressie geeft.

En wat doe je daar dan mee?

Blijven in je oude job, mits enkele aanpassingen zodat je hier weer meer energie van krijgt of bewust kiezen voor een nieuwe job, die matcht met jouw energiegevers en strookt met jouw belangrijkste waarden.

* Elke 6 jaar in een loopbaan hebben we via de VDAB recht op 8u loopbaanbegeleiding, en dit voor de prijs van €80 … dit staat volledig los van je werkgever, dus deze hoeft dit niet te weten. Loopbaanbegeleiding dient niet enkel om je te positioneren in een nieuwe job, maar kan ook inzichten geven ter verbeteringen in je huidige werksituatie.


Ja, ik doe ook mee met 40 dagen bloggen, dit is blog 20/40. Vermits we nu al dik over de helft zitten in de vastenperiode en ik nog maar net halverwege zit bij de blogberichten, lijkt het vrij logisch dat ik 40 niet zal halen. Maar ik heb de bloggoesting wel teruggevonden, en dat is tenslotte wat telt.
Meer info hier en alle deelnemers vind je hier!