Mijn haarproducten #lowPoo

2018-03-15T08:54:58+00:00maart 15th, 2018|Categories: Lifestyle|Tags: |24 Comments

Als vervolg op “Krullen voor Dummies“, geef ik je hieronder een tips van al de haarproducten die ik momenteel gebruik.
Krullen en Low Poo … het is een hele zoektocht, ik sta dus ook open voor jullie tips (maar hou het wel simpel).
Wat je ook in gedachten moet houden is dat iedereen zijn haar anders is, en dat wat voor mij werkt daarom niet voor jou werkt. Als je je meer wil verdiepen in deze materie raad ik je zeker aan om eens door te klikken op de links onderaan.

 

Mijn Low Poo Producten

Aleppozeep met 12% laurier gebruik ik ondertussen al bijna een half jaar, ik heb ondertussen blok n°3 in gebruik. Ik denk (al ben ik niet zeker) dat ik thuis de enige ben die hiermee haar haar wast, maar we wassen wel allemaal ons lijf ermee. Sinds ik Low Poo ben gegaan heb ik geen gewone shampoo meer gebruikt, ik voel dit niet aan als een gemis, enfin misschien mis ik een beetje de geur van pasgewassen haar.
Ik ben er enkel niet zeker van of mijn haarkleuring ook Low Poo is, maar vermits de -iets meer- ecologische verf van “Naturtint” mijn grijze haren niet mee kleurde ben ik maar naar iets straffers overgeschakeld.
Ik merk dat in mijn omgeving ook verschillende mensen naar aleppozeep zijn overgeschakeld en dat is altijd leuk om te horen. Als je wil starten met  aleppozeep moet je wel weten dat aleppozeep geen siliconen uit je haar kan verwijderen, voordat je start moet je nog één keer met een siliconenvrije shampoo (verifieer dat er geen ingrediënten eindigend op -one in je shampoo zitten) een final wash doen … en daarna moet je je haar ver weg van de siliconen houden en kan je starten met de aleppozeep. Vergeet ook niet dat je na het wassen moet naspoelen met een azijn-water mengsel (zie verder). 

Wella New Wave Ultra Strong Power Hold Haargel. Deze gel is een heerlijkheid, ik breng hem overvloedig aan op mijn nat haar, ik knijp mijn krullen erin en eens de gel droog is knijp ik de gel eruit. Het resultaat is sterke krullen en geen frizz !!!
Het alternatief van mijn zus is zelfgemaakte lijnzaadgel, zij zweert daarbij., maar toen ik dit testte was ik niet helemaal overtuigd. Misschien geef ik het ooit nog eens een kans, maar alle haar is anders dus misschien werkt het voor mij gewoon niet.

Zwitsal Conditioner conditioner is voor veel dingen goed, ik gebruik hem meestal als leave-in conditioner, met andere woorden, ik spoel hem niet uit, daardoor wordt mijn haar zacht en licht en is er beduidend minder frizz.
Wat je ook kan doen met conditioner is je haar ermee wassen (co-wash genoemd), in conditioner zitten ook milde reinigers. Je moet er wel wat meer moeite voor doen, wat langer wrijven en ook beseffen dat deze niet zal schuimen. De voordelen zijn dat je haar meer zal glanzen en zachter worden maar ook dat je haar minder snel opnieuw vettig zal worden, omdat de conditioner veel minder agressief is dan een normale shampoo (of zelfs aleppozeep). Tegenover co-wash stond ik wat sceptisch, maar ik gebruikte dit gisteren en ik was zeer aangenaam verrast door het resultaat, mijn haar was schoon en zacht en mijn krullen talrijk. Voor de stevigheid bracht ik ’s morgens nog wel wat extra gel aan.
Nog andere aanraders van mijn zus Kinky Curly Knot Today en Shea Moisture Low Porosity Protein-Free Leave-in Detangler

Argan Haarolie in je pluizig haar smeren in de hoop dat de pluis verdwijnt, dat is een fout die ik maar 1 keer maakte. Pluizig en vettig haar was het resultaat, maar voor droge haarpunten is argan olie wel een oplossing. Je kan de arganolie ook gebruiken als een haarmasker en deze 20 minuten laten intrekken en daarna je haar wassen … ik weet niet of ik dit durf.

Azijn-water mengsel (1 deel azijn – 1 deel water) in een spuitbus. Na het wassen met aleppo spuit ik dit azijnmengsel over mijn haar. Als je wast met aleppo dan snap je waarom, na het wassen met aleppozeep is je haar immers zeer stug. Het azijnmengsel helpt om de haarschubben terug te sluiten en de haren worden hier terug zacht en goed doorkambaar van. Veel mensen gebruiken appelazijn, maar ik gebruik gewoon natuurazijn (en nadien kuis ik mijn douche hier ook mee). Ik spoel het mengsel meestal uit, maar zelfs indien ik het niet naspoel met water vind ik niet dat mijn haar ruikt naar azijn eens het droog is.

Een spuitbus, hier is hij gevuld met water met een beetje conditioner in (wat niet zo’n héél goed idee was, want de spuitmond verstopt constant) maar meestal zit hier gewoon water in. Die spuitbus gebruik ik bijna elke morgen om mijn krullen weer wat te activeren.

Maïzena is een goed alternatief voor droogshampoo. Ik breng dat aan met een make-up borstel, wrijf het door mijn haar en verwijder het overtollige poeder met een handdoek, voor donkerharige dames is een maïzena-cacaomengsel een alternatief (maar ik ben niet zo gek van de geur), mijn zus gebruikt droogshampoo voor donker haar van Chagrin Valley en is hier ook zeer tevreden van.
Vroeger gebruikte ik de maïzena bijna dagelijks, maar ondertussen is mijn haar veel minder snel vettig en gebruik ik deze nog maar sporadisch.

 

Wat ik niet gebruik

Met natriumbicarbonaat en water kan je je haar ook wassen, de reden dat ik dit niet doe is omdat ik ooit ergens las dat dit ook vrij aggressief is voor de hoofdhuid … ik heb dus schrik dat mijn haar daar weer sneller vet van zal worden. Maar ik ken mensen die dit wel gebruiken en daar enthousiast over zijn. Maar ik ben content van de aleppo en ik heb nu niet de behoefte om volop te experimenteren.

 

Ingewikkeld?

Maar neen, start gewoon met de aleppo en spoel na met het azijnmengsel, de rest is optioneel en test je uit eens je daar klaar voor bent.

 

En nu?

Ik blijf experimenteren, maar op mijn eigen tempo, ik heb wel nog een zeer interessant experiment in de pipeline zitten, hier komt dus sowieso nog een vervolg op.

 

Meer lezen?

 


Ja, ik doe ook mee met 40 dagen bloggen, dit is blog 19/40. Vermits we nu dag 30/46 zijn van de vastenperiode, is het vrij logisch dat ik 40 niet zal halen. Maar ik heb de bloggoesting wel teruggevonden, en dat is tenslotte wat telt.
Meer info hier en alle deelnemers vind je hier!

24 Comments

 1. Sandra 16 maart, 2018 at 11:13 - Reply

  Het klinkt allemaal nogal aannemelijk. Ik snap nu ook waarom mijn krullen er ’s morgens zo futloos uitzien. Alleen de praktische kant houdt mij wat tegen. Ik denk er nog wat over na.
  Bedankt in ieder geval voor de tips!

  • Annelyse 16 maart, 2018 at 11:50

   Oh, ik snap heel goed dat de praktische kant je tegen houdt. Mijn zus gaat er ook veel verder in als ik, omdat ik het niet kan opbrengen. Ik denk dat je dat op jouw tempo moet doen als je eraan begint. De reden dat ik ook met conditioner wou wassen is ook omdat dat wel wat simpeler is mee te nemen op verplaatsing dan een blok zeep en een grote bus azijnverstuiver (alhoewel een zeepdoos en een kleine verstuiver aanschaffen daar wel voor zouden kunnen helpen)

 2. Sara 16 maart, 2018 at 13:20 - Reply

  Ik heb gisteren een blok aleppo gekocht… voorlopig enkel mijn lijf mee gewassen, maar het is wel erg wennen aan de geur. Mijn dochter vindt het ronduit stinken ? ik probeer het nog een weekje vol te houden en zie dan of ik wen aan de geur.

  • Annelyse 17 maart, 2018 at 16:20

   Ja … een zalige geur heeft het niet maar ik vind de geur ook niet storend. Ik mis wel soms de geur van pasgewassen haar.

 3. Els 17 maart, 2018 at 11:14 - Reply

  Ik ben eerlijk gezegd jaloers op jouw succesverhaal. Ik schakelde eerst over op een shampoo uit de biowinkel, uit groene overweging . Daarna stapte ik over naar de shampoo van Madara, in de hoop minder vaak mijn haar te moeten wassen, maar die shampoo maakte geen enkel verschil op dat vlak. Toen je de laatste keer schreef over maïzena stak je enthousiasme me aan. Ik breng het aan op een dag dat ik best mijn haar al zou wassen in de hoop zo een dag langer tussen mijn wasbeurten te kunnen laten, maar het frist mijn haar maar voor enkele uren op. Wat ik ook niet goed snap: jij brengt dat vanboven op je hoofd aan? Maar mijn haar is net vaak vanachter en opzij het vettigst? Ik breng nu dus ook daar maïzena aan maar het effect blijft maar beperkt tot enkele uren. Zucht. Ik heb het idee dat ik iets mis doe want ik heb ook helemaal geen last van witte schijn. Moest je zin hebben om eens een filmpje ‘maïzena aanbrengen voor dummies’ te maken, heb je alvast één geïnteresseerde kijker …
  De laatste weken is het zelfs zo dat mijn haar sneller vettiger wordt – om de andere dag wassen i.p.v. om de drie dagen..
  Hèhè, zo zagen kan eens deugd doen.

  • Annelyse 17 maart, 2018 at 16:17

   Ik breng maizena niet enkel bovenaan aan hoor. Gebruik je de poedervorm en niet de bollekesvorm? Ik heb net de indruk dat maizena enkele dagen doorwerkt. Misschien moet het meer preventief worden aangebracht ipv als het al echt erg is. Alhoewel ik het soms gebruik op al echt vet haar

  • Els 18 maart, 2018 at 21:26

   Dankjewel voor je reactie . Aha, ik had dat dat dus toch eerst mis begrepen omdat je sprak van telkens een scheidingslijn dacht ik dat je het alleen vanboven deed … wellicht omdat ik kort haar heb dat ik het misbegreep.
   En oei, is dat een strikvraag? ☺️ Ik gebruik Maïzena van Unilever, ziet er als poeder uit, is puur maïszetmeel (itt bv. Maïzena express waar nog maltodextrine bijzit – of toch in de oude doos die hier staat – maar nu googelde ik net eens Maïzena express en daar zit vandaag helemaal geen maïszetmeel bij… Dus waarschijnlijk zit daar mijn probleem?
   Wat zijn de ingrediënten van de maïzena die jij gebruikt?
   Groetjes!

  • Annelyse 21 maart, 2018 at 10:00

   ik heb natuurlijk dat pakske al weggedaan, maar ik gebruik https://colruyt.collectandgo.be/cogo/nl/artikeldetail/14936/maizena-bindmiddel-mais-400g, ik heb ooit gedacht om de oplossing voor donker haar te hebben gevonden door https://colruyt.collectandgo.be/cogo/nl/artikeldetail/14933/maizena-express-bindmiddel-bruin-250g te gebruiken, maar dat was minder poederig en bestond uit kleine bollekes. En dat werkte dus niet

  • Els 21 maart, 2018 at 14:36

   Dan gebruik ik toch hetzelfde als jij… Vreemd dat het dan niet werkt bij mij. Bedankt voor je reactie en nog veel succes met jouw low poo-verhaal!

  • Annelyse 23 maart, 2018 at 10:32

   Dat is héél vreemd dat dat niet werkt, ook super vreemd dat dat geen witte schijn achterlaat. Ik denk nog steeds dat je toch niet hetzelfde als mij gebruikt, ik kan dat gewoon anders niet verklaren, want in mijn ogen is maïzena echt een wondermiddel … op onze reis gebruikte ik amper iets anders.

  • Els 26 april, 2018 at 11:47

   Het is echt wel dezelfde maïzena als in jouw link, hoor, de verpakking komt helemaal overeen… Ondertussen ging ik naar een nieuwe kapper, een man met passie voor zijn vak en volgens hem is mijn haar niet vettig maar mijn hoofdhuid en waste ik mijn haar niet tegoei. Door het anders te wassen kan ik alvast een dag langer tussen mijn wasbeurten laten ? . En ik ben ook aan het experimenteren met die droogshampoo van je zus en die lijkt bij mij ook wel effect te hebben… Bedankt voor al je inspiratie dus.

  • Els 26 april, 2018 at 20:57

   Daarstraks trouwens een youtubefilmpje gezocht en als ik zie hoeveel zij op de make-upborstel en haar haar doet, denk ik dat dat wel eens de logische verklaring zou kunnen zijn waarom maïzena maar beperkt effect heeft bij mij. Dat ik te weinig gebruik. Zou immers ook verklaren waarom ik geen witte schijn heb. ..

  • Annelyse 26 april, 2018 at 21:12

   Dat is inderdaad een valabele piste ;-)

  • Els 26 april, 2018 at 22:42

   T kan soms simpel zijn, hè :-)

 4. Sofie 17 maart, 2018 at 16:29 - Reply

  Sorry, even een kritische opmerking: zitten die zwitsal en haargel niet vol sulfaten, parabenen en siliconen?

  • Annelyse 17 maart, 2018 at 18:20

   Neen … want dan was het niet low poo.

  • Annelyse 17 maart, 2018 at 19:37

   Het voordeel van de no/low poo facebookgroepjes is dat die uitpluizen welke commerciële producten low poo zijn. De gel en de zwitsal conditioner zijn low poo maar de zwitsal shampoo is dat weer niet low poo.
   Je kan natuurlijk ook zelf de ingrediënten checken, er staat ook ergens een link om uit te leggen hoe je de ingrediënten moet interpreteren. Zo weet ik bijvoorbeeld dat head&shoulders één van de weinige shampoo’s is die ook siliconen bevat (meestal zitten die enkel in conditioners).

  • Sofie 18 maart, 2018 at 11:32

   Aha, bedankt voor de verduidelijking! Ik wist niet dat dit zo veel kon verschillen van product tot product, tijd om mij eens meer hierin te verdiepen :)

  • Chris 20 maart, 2018 at 23:51

   Was het een typfout en bedoel je dat er maar weinig shampoo’s zijn met siliConen?
   In mijn Pantène zit volgens mij ook wel silicone. De naam einidigd alleszins op -one…
   Ik ga nu dus eerst proberen afkicken van de siliconen en heb Nivea babyshampoo gekocht. Mijn conditioner zal ik proberen vervangen door azijn, of koop ik desnoods toch de zwitsal conditioner. Als ik daar door geraak, probeer ik eens met shampoo ook zonder sulfaten

  • Annelyse 21 maart, 2018 at 10:01

   Hey Chris, was inderdaad een schrijffout. Veel succes toegewenst

  • Chris 22 maart, 2018 at 11:47

   Ik heb ondertussen in de supermarkt eens wat shampoo’s bekeken en er zijn er inderdaad veel zonder siliconen. Maar toch ook een heel deel mét hoor. Ik zou zeggen 1/3. Sommige merken springen hiermee op de low-poo kar en zetten het nu ook vooraan op de fles.
   Net mijn haar voor het eerst gewassen met siliconevrije shampoo en gespoeld met azijn… en het valt goed mee. Ik had mijn haar veel minder zacht verwacht. Dus dat geeft mij al moed om door en verder te gaan. Ook de krulvorming is motiverend. Maar ik heb dan ineens ook alle krultrucjes toegepast. Spoelen met koud water, haar niet droog wrijven, grove kam ipv borstel, gel in de krullen knijpen. Maar de beste tip is toch wel haardroger met diffuser (terwijl die hier al járen ongebruikt in de kast ligt). Haar laten hangen, haardroger eronder zodat het haar op de diffuser komt te liggen, haardroger tot tegen je hoofd duwen en dan opzetten en drogen. Toen ging mijn haar echt hard krullen.
   Die argan olie van kruidvat heb ik ook maar gebruik ik alleen vóór het wassen. Ik heb nog wel de stroperige variant staan, flesje met pompje. Ik zag onlangs dat die veranderd is en nu waterig is in een sprayflesje. Waarschijnlijk vergelijkbaar met de haarolie Gliss Kur Dream Hair van Schwarzkopf die ik gebruik. Ook een aanrader.
   Oh ja, nog 1 ding… Auw, auw, auw!!! Azijn in mijn oog!

  • Annelyse 23 maart, 2018 at 10:30

   haha, die azijn inderdaad.
   Die arganolie voor het wassen ga ik misschien ook eens gebruiken, ik heb ook de stroperige variant, maar we kunnen dat natuurlijk ook wat aanlengen met water en in een verstuifflesje doen.
   Een diffuser heb ik niet, dus dat ga ik voorlopig laten voor wat het is.

 5. An_nononsonsmoms 19 maart, 2018 at 23:03 - Reply

  Ik moet dringend eens op zoek naar die aleppozeep. Ik was mijn haar nu al enige tijd slechts 1 à 2 keer per week, maar ik gebruik wel nog al de volle poo producten

  • Annelyse 21 maart, 2018 at 10:04

   en als aleppozeep niet bevalt zijn er nog voldoende andere producten die ook low poo zijn. In die facebookgroepjes (zeker curly girl … er doen trouwens ook mensen met sluik haar curly girl methode) staan bestanden waarin vele commerciële low poo shampoo’s staan opgelijst. Wel handig, want in het kruidvat zijn er ook no poo producten waarvan je het niet zou vermoeden.
   Vermits ik geen zin heb om van alles de ingrediëntenlijst te bestuderen, baseer ik me op de info die de facebookgroepjes verschaffen.

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.