Na de kinderverwaarlozing van de laatste week had ik weer een (te) ambitieuze woensdagnamiddag voorzien (gelukkig was er regen en werd de skateles afgelast).
We maakten een aftel/afscheurkalender tot aan Sinterklaas (ik heb het adventkalenderplan maar eerst even naar achter geschoven, want dat staat ook nog één van de woensdagen op het programma).
Het maken van deze kalender was eigenlijk een hele geslaagde activiteit. We verknipten A4 blaren in 4 delen met een gekartelde schaal (wat al een héle activiteit op zich was)
Liv schreef de datums (educatief) en ik noteerde in de hoek het aantal keer dat we nog moeten slapen tot Sinterklaas (dan moet ik dat niet meer elke dag uittellen).
Daarna mochten ze deze 31 papiertjes versieren met een tekening of kunstwerkje naar keuze (ik moet zeggen dat de zoon wel beter zijn best deed als de dochter, die er zich nogal gemakkelijk van af maakte).
En vanaf morgen mogen ze dus beginnen scheuren.
Tussendoor moest ik aan mijn dochters grillen tegemoet komen en een reuze vliegtuig maken … op de foto was ze nog blij, toen ze merkte dat er tekst aan de buitenkant van het vliegtuig stond was het gedaan met de pret.
Tegenwoordig is het allemaal een beetje moeilijk met de dochter (een sprongetje, wat vermoeidheid, de leeftijd …..??? )
En nadien maakten we zelf pizza … en iedereen mocht zijn stukje samenstellen -> een hit (mama, zelfgemaakte pizza is toch echt wel lekkerder dan die van de winkel)
Ik moet enkel mijn deegrecept nog wat finetunen (of u mag me steeds het uwe doorgeven)
Hier deeg uit de winkel;-)
Ikook zenne, ne rol pizzadeeg, voorverpakt…
Idem hier, deeg uit de winkel … Chapeau dat je zelf je deeg maakt!
whooow, wat een creativiteit. Het idee van de Sint-aftelkalender ga ik van je pikken.
Wij gebruiken doorgesneden pitabroodjes: leeker, dun en blijven krokant. En dan heeft iedereen zijn eigen kleine mini-pizzatje…
Hier ook voorverpakt pizzadeeg
Hier normaalgezien ook geen zelfgemaakt deeg hoor. T is maar dat dit een activiteit was …. Family building
Pizzadeeg maak je heel snel zelf (zeker als je een keukenrobot hebt).
Het recept van Roger Van Damme is top,
http://www.njam.tv/recepten/basisrecept-voor-pizzadeeg
nadeel is wel dat het wat tijd vraagt om te rijzen. Deeg maken, knutselen en dan verder pizza’s maken dus.
Nog een tip; niet meteen al het vocht erbij, misschien heb je iets meer of minder nodig.
Eens proberen … Trouwens ik doe dat in het broodmachine hoor …. Ik ben niet zo moedig als jullie schijnen te denken
Pizza maken doen wij ook met deeg uit de winkel :-( Kids zijn nog te klein en ik zie de opkuis niet zitten.
Heel leuk idee, die aftelkalender, ga ik op de agenda zetten voor dit weekend. Bedankt voor het idee!
Mijn pizzadeeg recept
Ingrediënten:
1kg bloem ( zeer fijne bloem 00 of 000)
10 tot 20 gr zout per kg bloem
10 gr gist per kg bloem ( droog is gemakkelijkst, maar vers kan ook )
400 tot 600 ml koud water
1 tot 2 soeplepels olie ( vb arachideolie )
Werkwijze
Bloem zeven boven kom.
Gist toevoegen, koud water, olie.
Mengen en maximum 5 minuten kneden. (deeg moet niet rijzen zoals bij brood)
Verdelen in bolletjes van ongeveer 150 à 250gr.
Een schotel lichtjes invetten en bolletjes deeg op leggen en plastiekfolie over trekken.
Schotel minstens 2 uren in de frigo plaatsen (mag zelfs de avond op voorhand gemaakt worden).
De overschot kan je zelfs invriezen.
Bakken
Oven moet zo heet mogelijk zijn (vb 330°C), liefst bakken op een voorverwarmde granieten steen van ongeveer 2 tot 3 cm dikte. (kan ook nog een beukenhouten stokje langs de steen leggen voor aroma).
De pizza met de pizzaschep op de voorverwarmde steen leggen en bakken. Of in een metalen taartvorm.
Vulling:
Vb: tomatensaus als basis en dan:
Kaas, mozzarella, gemalen kaas, gorgonzola, pecorino, parmezaan, pepertjes, olijven, inktvis , vis, ansjovis, mosselen, garnalen, (zeevruchten), tonijn, paprika, champignons, tomaten, hesp, salami , parmaham, gehakt,panceta, rucola, maïs, ananas, artisjokhartjes, spaghetti ( gekookt ), gehakte look met olijfolie.
Bedankt Kristof, dit wordt ons kerstmenu. De 25 e is t kerst met het gezin en pizza lust iedereen :-)
Die aftelkalender is een superidee! Ga ik hier ook proberen doen.