Krullen voor dummies

2018-11-21T21:19:41+00:00maart 14th, 2018|Categories: Lifestyle|Tags: , , |7 Comments

Er zijn 4 krultypen

 • Type 1: het steile haar
 • Type 2: mensen met type 2 krullen denken vaak denken dat ze steil haar hebben, totdat ze andere producten gaan gebruiken
 • Type 3: duidelijke krullen
 • Type 4: kroeshaar

Ik ben heb dus duidelijk type 2 krullen …. en ik vind het jammer dat ik altijd dacht dat ik steil haar had, met ‘ne slag’ en veel frizz. Een groot deel van mijn leven had ik een hekel aan mijn haar, had de haardroger een zeer belangrijke plaats in mijn leven en was regen mijn ergste nachtmerrie.

De laatste jaren was ik het echt beu en vond ik de oplossing in een keratinebehandeling, ook Lissage Brésilien genoemd. En echt waar … dat was heerlijk. Elke 4 maand liet ik mijn haar behandelen en daarna was het steil, glad en gezond.

Net voor we op onze fietsreis van 14 maand vertrokken liet ik dit nog voor de laatste keer doen, en ik moet zeggen … mijn haar heeft er de hele reis treffelijk uitgezien, alhoewel er beduidend meer golven waren in mijn nieuwe haar. Toen we terugkwamen ging ik naar de kapper, liet ik mijn haar korter knippen, ging ik eens joggen in de regen en toen ik terugkwam en ik de spiegel keek zag ik tot mijn verbazing dat ik krullen had.

Blijkbaar gebeurt dat als je je haar minder wast en geen haardroger gebruikt, de krullen herstellen zichzelf. Ik heb me veel ingelezen in het fenomeen krullen en ik ontdekte dat het uitsteilen van je haar permanente schade toebrengt aan de krullen, en dat hoe meer je je krullen ‘krul’ laat zijn, hoe prominenter ze aanwezig zullen zijn.

Ik wil hierbij geen pleidooi houden voor krullen, want neem van mijn aan … krullen zijn niet zaligmakend, ze zijn onvoorspelbaar, een nachtje slapen is nooit een boost voor je haardos, elke morgen heb je weer wat werk om ze te temmen en ze pluizen.
Ik moet zeggen dat het steile haar van tijdens mijn keratinebehandelingen echt het summum was, geen onderhoud aan, geen haardroger nodig, altijd zacht … alleen jammer dat ik daarvoor elke paar maanden naar Brussel moest en dat de behandeling zelf niet echt gezond is.

Maar krullen zijn absoluut te verkiezen boven haar met ‘ne slag’ en frizz dat je nooit volledig getemd krijgt.

Enfin … ik ben wel content met deze spannende ontdekking, maar nadat ik dacht dat ik het gevonden had met de keratinebehandeling ben ik nu weer zoekende. Wat werkt en wat niet? Ik heb al gemerkt dat olie op pluizend haar niet echt soelaas brengt, dat geeft als resultaat een vettige pluizenbol. Ik ben ook al gewaarschuwd dat wat ‘nu’ werkt voor je haar, binnen een jaar misschien niet meer werkt, krullen zijn onvoorspelbaar.

Gelukkig heb ik mijn zus, die mijn haargoeroe is … zij experimenteert en ik neem over wat goedgekeurd wordt. Net als haar sloot ik me aan bij de No/Low Poo club, ik was mijn haar niet meer met de producten waarin sulfaten, parabenen, siliconen zitten. Het lijkt me logisch om iets meer de natuurlijke toer op te gaan en om minder te wassen en te drogen, zo zijn de krullen er immers ook gekomen. In plaats van elke dag, was ik mijn haar nu nog maar 2 keer per week en dat zonder rond te lopen met vettig haar, heerlijk want vroeger was mijn haar elke dag vettig.
Ik geloofde trouwens nooit in het Water Only verhaal (enkel wassen met water, de meest extreme No Poo vorm), maar mijn zus bewijst dat dat wel mogelijk is … maar zover ben ik nog bijlange niet.

Maar weet je wat me opvalt, dat er veel mensen zijn van wie ik nu ook denk … “Jij bent zo iemand die ook krullen heeft en het niet beseft, jij bent ook een type 2 !!!!”
Mijn tip voor alle type 2 personen is niet persé ‘Ga no/low poo”, maar wel “Ban de haardroger en laat je innerlijke krullen vrij!!”

Goed … volgende keer vertel ik jullie over mijn wasroutine, de tips&trics die ik al leerde en de producten die ik gebruik.


Ja, ik doe ook mee met 40 dagen bloggen, dit is blog 18/40. Vermits we nu dag 29/46 zijn van de vastenperiode, is het vrij logisch dat ik 40 niet zal halen. Maar ik heb de bloggoesting wel teruggevonden, en dat is tenslotte wat telt.
Meer info hier en alle deelnemers vind je hier!

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

7 Comments

 1. Sandra 14 maart, 2018 at 22:29 - Reply

  Benieuwd naar de tips en trics. Ik heb al sinds mijn pubertijd krullen. In het begin met een beetje haat-liefde, ik heb ze ook een tijd gestyled, maar sinds ik de sport ontdekt heb, laat ik de krul vooral krullen.
  Alleen is mijn haar zo dun, dat na een nachtje slapen het beste van de krullen wel af is. Lees: slap en plat, en vooral: in de knoop. Ik was mijn haar dus quasi elke dag (ik ben nogal into L’Oreal, het Absolut Repair Gamma) waarna ik er na het wassen ook nog, afhankelijk van mijn humeur, een product inwrijf. Ook van L’Oreal (ik word nochtans niet gesponsord, misschien moet ik daar eens werk van maken) : Bouncy en Tender, of Hollywood Waves of Wild Stylers. Werkt voor mij perfect.
  Het enige probleem met krullen vind ik overigens dat je haar dan best wel lang is, maar het er nog altijd kort uitziet…

 2. Jacques 14 maart, 2018 at 22:53 - Reply

  Gekrulde haren, gekrulde zinnen!

  Steil haar, ……

  • Annelyse 15 maart, 2018 at 13:29

   huh … ik ben niet mee … heb ik weer schrijffouten gemaakt?

 3. hanne 14 maart, 2018 at 23:20 - Reply

  Ik heb een hele bos haar, wispelturig haar, dik haar, haar waar sommigen jaloers op zijn, maar ik niet altijd.
  Gelukkig heb ik een goede kapster die perfect weet hoe ze dit moet temmen.
  Je blogberichten maakten me nieuwsgierig en ik ben sinds een tijdje afgestapt van dagelijkse wasrituelen. Intussen lukt het me al meer dan twee dagen rond te lopen zonder mijn haren te wassen, hopelijk komt er nog een dagje bij. en of het zal krullen? Kvrees dat ik daar het geduld niet voor heb. (misschien moet ik jou eens laten kijken)

  • Annelyse 16 maart, 2018 at 11:52

   Moeilijk te zeggen of dat gaat krullen. Maar mijn zus bv. heeft minder krullen dan ik maar ze heeft van die mooie golven … en ook niet overal in haar haar … en dat is heel ferm.

 4. E. 16 maart, 2018 at 22:18 - Reply

  Ik lees graag mee over je “nieuwe” haar. Ik was tot voor kort een duidelijk type 1, maar na mijn chemobehandeling ben ik een type 2 geworden. Ik sta nog elke morgen verbaasd naar mezelf in de spiegel te zien. Voorlopig ook nog geen idee wat ik met krulhaar moet aanvangen ?

  • Annelyse 17 maart, 2018 at 12:11

   Niet leuk van de chemo … wel spannend van het haar. Ik schrik trouwens ook nog elke keer als ik in de spiegel kijk

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.