Hoe content ik ook ben met het mooie weer, lopen in warm weer vind ik vreselijk, er is een reden voor dat juli en augustus standaard mijn slechtste loopmaanden zijn. Ik heb nu al medelijden met die lopers die in de hitte de 20km door Brussel zullen lopen en ik ben al een hele week blij dat ik me niet heb ingeschreven voor deze editie.

Maar wat kun je doen om het lopen in de hitte een beetje draaglijker te maken en verantwoord te houden?

 1. Loop met een pet zodat de zon niet rechtstreeks op je hoofd schijnt, en als het mogelijk is kan je starten met een pet die je net onder de kraan gehouden hebt zodat ze ook nog voor verfrissing zorgt.
 2. Smeer je in met zonnecreme, maar let wel op aan je voorhoofd, lopen met zonnecreme en zweet in je ogen dat is niet zo aangenaam.
 3. Kleed je luchtig, niks onder de knie en een luchtig bloesje in lichte kleuren zodat de zon weerkaatst wordt.
 4. Drink voldoende, niet enkel op de loopdagen maar ook op de dagen waarom je niet loopt, zodat je altijd goed gehydrateerd start.
 5. Neem water mee voor onderweg, en genoeg, zelfs op een wedstrijd waar enkele drankbevoorradingen zijn is het nog steeds slim om je eigen water mee te hebben.
 6. Zorg voor verkoeling, het kan ongelooflijk veel deugd doen om wat water over je hoofd of in je nek te gieten. Tijdens de marathon van Parijs (waar het maar 19°C was) nam ik elke 5km een bekertje om uit te drinken en eentje om over mijn hoofd te gieten en echt waar, dat was mijn redding.
 7. Pas je loopmoment aan, loop ’s morgens vroeg of ’s avonds laat als het wat frisser is.
 8. Pas je looproute aan, loop in het bos in plaats van op hele geasfalteerde wegen zonder schaduw.
 9. Loop je een wedstrijd … laat dan je doelen varen, ga niet voor een toptijd, echt niet, daar zijn andere momenten voor.
 10. Vraag jezelf af of je die wedstrijd echt wil lopen in deze condities, overweeg misschien om gewoon vroeg op te staan en thuis je eigen wedstrijd te lopen op een moment dat de temperaturen nog draaglijk zijn en pas voor de echte race.
  Je moet jezelf daar een beetje in kennen, maar voor een 20km van Brussel op een dag dat ze 29°C voorspellen, daar zou ik voor passen !!!

Maar natuurlijk veel succes aan de lopers die de 20km van Brussel wel zullen lopen, en veel loopgenot voor de andere lopers tijdens deze warme dagen !!!