Een tijdje geleden werd me gevraagd of ik wou meewerken aan een artikel voor de krant in een reeks “Geld maakt gelukkig”, waarin mensen spreken over de voor-en nadelen van hun job, het geld dat ze daarmee verdienen en waar ze dat aan uitgeven. Hoewel ik dit een hele mooie reeks vond (zie bijvoorbeeld hier), besloot ik toch om hier niet aan mee te doen. Maar hier wil ik wel wat kwijt over mijn visie over geld.
Maakt geld gelukkig?
Ik geloof niet dat geld gelukkig maakt …. maar wel dat niet genoeg geld ongelukkiger maakt. Wat ons brengt tot de volgende vraag
Hoeveel geld heb je nodig om gelukkig te zijn?
Wel … het is mijn doel om financiëel onafhankelijk te zijn, zodat ik me geen zorgen moet maken over geld. Zodat het bijvoorbeeld mogelijk is om een jaar terug te gaan studeren bij een jobidentiteitscrisis, om er eens een jaar tussenuit te gaan of om minder te gaan werken en er meer te zijn voor het gezin.
De truc daarvoor is volgens mij “Geld uitgeven naargelang van wat je nodig hebt, en niet naargelang van wat er binnenkomt”.
En als je met weinig content bent, dan schept dat volgens mij veel mogelijkheden en geeft dat veel vrijheid.
Een collega van me zei dat hij liever een glas wijn drinkt in een bubbelbad dan in de zetel, wel …. ik niet … ik drink wel liever wijn (misschien zelfs niet in een glas … maar in een beker) op een paalcamping … maar dat is gratis !!!!
Ik wil ten alle kosten vermijden dat ik me financieel blok zou zetten, met als gevolg dat ik wel moet blijven werken aan hetzelfde tempo en dezelfde inkomsten te kunnen blijven genereren om mijn levensstijl te blijven bekostigen.
Als er iemand verandert van werk, dan wordt er dikwijls gevraagd en aangenomen dat dit ook een loonsverhoging meebrengt … ah ja, want waarom zou je anders veranderen van werk? Ik vind dit altijd een vreemde aanname, ik ben al enkele keren veranderd van werk, maar nog nooit met geld als drijfveer.
Hou je je budget actief in het oog?
Vroeger telde ik gewoon soms het geld op alle rekeningen op, en vergeleek ik dat met een paar maanden terug, om zo het idee te krijgen of onze cash flow ok was.
Sinds oktober bugetteer ik actief in een spreadsheet, ik baseerde me hierbij op het YNABprincipe. Het is wel interessant om te zien naar welke posten het geld gaat, zo verschoot ik van het bedrag dat we aan horeca spenderen en van het bedrag dat er elke maand circuleert. Maar eigenlijk vind ik het gewoon héél plezant om daar wat meer inzicht in te hebben en er getallekes te kunnen opplakken.
Hoe bespaar je?
Ik probeer de Latte factor laag houden, dit zijn de kleine uitgaven die ongemerkt opstapelen bv. een broodje onder de middag, ook een tijdschrift kopen als je de inkopen doet, …
De wekelijkse boodschappen doen we bij collect&go en ik betaal met plezier de extra kost hiervoor, ik neem aan dat dat zichzelf gedeeltelijk terugverdient doordat we enkel kopen wat nodig is volgens de weekmenu en doordat het gemakkelijk is om online de prijzen te vergelijken.
We zijn een half jaar terug overgeschakeld van 2 wagens naar 1 wagen (dat was een gemakkelijke beslissing nadat ik eens had uitgerekend hoeveel die tweede wagen ons kostte), dat gaat gemakkelijk omdat we beide dichtbij werken en dus met de fiets kunnen gaan werken.
Een zeer belangrijke manier om te besparen is volgens mij ook de administratie op orde houden, de belastingsformulieren goed invullen, de premies van de CM aanvragen, stortingen nakijken en abonnementen kritisch bekijken.
Voorts is er het uitstellen van aankopen … hoe langer je met je spullen doet , hoe goedkoper ze zijn.
En uiteindelijk is de kunst om content zijn met het gewone.
Ik ontzeg me zeker niet alles, maar ik kies wel bewust om mijn geld uit te geven aan wat ik belangrijk vind en niet aan “alles”. Ik ben niet altijd van dat principe geweest, dit inzicht is geleidelijk aan gekomen, samen met het minimaliseren van mijn spullen. Dat minimaliseren heeft tot veel meer geleid dan enkel tot minder spullen en ik ben daar nog steeds content van.
Ja, ik doe ook mee met 40 dagen bloggen, dit is blog 12/40.
Meer info hier en alle deelnemers vind je hier!
Annelies, ik ben het daar helemaal mee eens.
En ik heb net dezelfde visie ontwikkeld dankzij dat minimalisme.
Ook al doen we het nu met 1 loon, ik voel me veel onafhankelijker en vrijer dan ik me ooit heb gevoeld.
Allee, ben ik toch niet de enige die er zo over denkt. In tegenstelling tot mijn zus, daar lijkt het moto: zoveel mogelijk uitgeven, als het kan nog voor je het ontvangen hebt.
Iemand moet de economie doen draaien he
ik ben ook heel bewust bezig met geld maar ik schrik nog altijd hoeveel ik uitgeef aan boodschappen. Inderdaad: de kleintjes tellen.
Boodschappen dacht ik dan dat meer zou zijn, ik klok ergens rond de €600 af per maand.