Je hebt een budget nodig (You Need A Budget) !!!

2017-10-24T22:37:36+00:00oktober 16th, 2017|Categories: Simplify|Tags: , , |24 Comments

Iets dat ik op onze reis maar al te goed ben beginnen beseffen, is dat ik mijn uitgaven wil aanpassen naar wat wij, met ons gezin, nodig hebben (of beter gezegd, wat ons gelukkig maakt), en niet naargelang van wat er binnenkomt. Wat niet wil zeggen dat we niets meer mogen uitgeven natuurlijk, maar ik wil nooit het gevoel hebben dat ik enkel maar werk om onnodige luxe te blijven betalen ….  zoals een tweede auto die eigenlijk enkel voor de deur staat om mee naar het werk te rijden als ik geen goesting heb om de fiets te pakken (die tweede auto is er nu  trouwens niet meer en op de 2 maand die we thuis zijn heb ik hem nog niet gemist).

Alles wat we niet nodig hebben, zorgt immers voor meer vrijheid en flexibiliteit …. stel maar eens dat we nog eens een grote reis zouden willen maken, stoppen met werken, …. of wie weet welke zotte ideeën er nog allemaal zullen passeren.

Maar om daar een beter zicht in te krijgen, heb ik ook een betere opvolging nodig om te visualiseren hoeveel geld er binnenkomt en buiten gaat en waar we ons geld aan spenderen. Ik las al veel over YNAB (you need a budget), een online budgeteringstool. Het gebruik kost een €50 per jaar en alhoewel ik het wat vreemd vind om te betalen voor een programma dat je moet helpen met je financiën wou ik het toch eens proberen, want er zijn héél wat enthousiastelingen te vinden op het www. De eerste 34 dagen is het programma trouwens gratis … en zo ging ook ik aan de slag met YNAB.

Ik hou van cijfers en lijstjes, dus voor mij is het een plezier om in te vullen en bij te houden. Het programma heeft trouwens ook een app, dus ook via je gsm kan je direct je uitgaven ingeven, héél gemakkelijk dus.

Ik was feitelijk meteen gewonnen door het concept van YNAB, waarin je al je kosten ingeeft en dan toewijst aan virtuele spaarpotjes voor verschillende doelen, je kan bv. nu al elke maand geld opzij zetten voor je vakantie, autoverzekeringen, ….
Maar na een paar dagen gebruik begon ik zaken te willen doen en visualiseren die het programma niet kon doen en besefte ik dat ik het hele programma ook wel kon namaken.

En zo heb ik nu mijn eigen budgetteringstool in google spreadsheets opgesteld, die feitelijk héél hard gebaseerd is op YNAB. Het idee is dat ik alle  inkomsten en uitgaven erin opneem, zowel de elektronische als de cashverrichtingen, en zo een gedetailleerd inzicht verkrijg.
Zo ben ik ook gestart met mijn verschillende accounts in te geven (de verschillende zicht- en spaarrekeningen, visakaart, maaltijdcheques, cash geld, ….) en een beginstatus op te maken. Daarna bepaalde ik alle categorieën en subcategorieën van inkomsten en uitgaven (lonen, fietsvergoedingen, leningen, gezondheidskosten, transportkosten, ….. kortom alles wat er binnenkomt of buitengaat hoort thuis in een categorie en subcategorie) en een visualisatie met grafieken en percentages hoort er natuurlijk ook bij.
Of ik echt wou budgetteren en een spaarpotje wou voorzien voor alle te verwachten kosten, daar was ik nog niet van overtuigd, maar vermits ik er wel plezier uithaalde om dat ineen te puzzelen voorzag ik die optie toch maar.
Vermits google spreadsheets cloud based is en ook een app heeft, kunnen we ook via onze gsm ons budget raadplegen en ingeven. Plezant zenne, je zou bijna goesting hebben om geld uit te geven zodat je de grafieken ziet evolueren !!!
Natuurlijk is mijn maaksel wat minder afgelikt als YNAB, het is wat omslachtiger in gebruik en soms moet ik nog wat manuele acties doen als ik nieuwe lijnen moet invoegen en een nieuwe maand moet opstarten voor de budgettering. Maar langs de andere kant kan ik het helemaal aanpassen aan hoe ik het wil … dat is me ook wat waard.

Geen YNAB voor mij dus, niet omdat het geen handig en plezant programma is, want ik was er vrij enthousiast over. Maar ik ben nog net iets enthousiaster over mijn eigen creatie …. weer een tool erbij dus !!!

En hoe zit dat met jullie? Houden jullie je budget actief in het oog, en op welke manier doen jullie dat?

24 Comments

 1. Anna Helena 16 oktober, 2017 at 22:18 - Reply

  Ik heb er al heel wat goeds over gelezen, maar ik ontzie het mij om eraan te beginnen, want het vergt toch wat tijd om het systeem te kennen (en daarna ook te onderhouden). Eerdere pogingen om uitgaven en inkomsten op te volgen liepen na paar maanden spaak. Dus ik twijfel nog… :)

  • Annelyse 17 oktober, 2017 at 21:08

   Ja, ik denk inderdaad dat zo’n zaken niet voor iedereen zijn weggelegd, dat bijhouden. Je moet daarvoor toch graag cijfers zien denk ik.

 2. Ivy 16 oktober, 2017 at 22:58 - Reply

  De bulk van ons inkomen gaat op de gezamelijke rekening. Een substantieel deel gaat naar de hypotheekaflossing, en daarnaast gaat een groot deel in virtuele spaarpotjes (dat biedt mijn bank aan). Ik heb een potjes voor vakantie, een buffer, sint- en kerst, kluswerk, etc. Met wat overblijft doen we de dagelijkse boodschappen. Als er aan het eind van de maand nog wat overblijft, wordt dat over de potjes verspreid. Doordat we `extra dingen’ (spullen voor het huis, uit eten, uitstapjes) uit de virtuele potjes halen, gaan we er behoorlijk bewust mee om. Ik heb geen tijd (zin) om alles in detail bij te houden. Voor nu houden we hiermee grip op de zaak.

  • Annelyse 17 oktober, 2017 at 21:10

   ik denk dat dat een goede manier is, en gemakkelijker als echt alles ingeven peins ik. Wij zitten met verschillende rekeningen, want Belfius biedt ook wel wat aan waarmee je dat kan doen, maar als je verspreid zit over verschillende banken, dan ben je daar weer niet veel mee.

 3. mamafivesons 17 oktober, 2017 at 09:44 - Reply

  Ik volg onze financiën ook op via een google spreadsheet. Eerst gebruikte ik een gewoon excel bestandje, maar sinds een jaar of 2 dus ook via de cloud. Héél makkelijk dat je er overal aankan. Misschien een tikje neurotisch maar ik begroot alle financiën tot een jaar in de toekomst.
  Ook hier geen tweede auto meer sinds begin dit jaar en ik hoop dat ik hem in januari (weer aan het werk) niet ga missen. Ook met onze andere wagen proberen we de laatste maanden wat bewuster om te springen.

  • Annelyse 17 oktober, 2017 at 21:12

   Ik hou van neurotisch … wij zijn precies wat gelijken ;-)

 4. Vink 17 oktober, 2017 at 09:44 - Reply

  Ik zou dat beter eens gaan doen. Het lijkt me erg zinvol. Maar ik zie op tegen het opstartwerk. Dat weerhoudt me.

  • Annelyse 17 oktober, 2017 at 21:13

   Ik denk dat je daar klaar voor moet zijn, om daar aan te beginnen, want dat vergt toch wel wat engagement.

 5. misssexandthecity 17 oktober, 2017 at 10:54 - Reply

  Ik ben een absolute fan van YNAB maar ga toch eens de google spreadsheet bekijken, want mss is dat nog interessanter :-)

  • Annelyse 17 oktober, 2017 at 21:15

   Als je zin hebt om dat zelf in elkaar te steken hé, even proper krijg je dat niet, maar wel flexibel en van uzelf hé.

 6. Stien 17 oktober, 2017 at 11:01 - Reply

  Ik heb ook nood aan een goed systeem. Ik werkte vroeger met een excel-bestand, niet in de cloud, waardoor het een heel werkje is om de uitgaven nadien via de computer te gaan ingeven. Ik kende YNAB niet, bedankt voor de tip.

  • Annelyse 17 oktober, 2017 at 21:20

   Graag gedaan. Wat mij ook tegenhoudt voor excel is dat ik dat enkel nog op het werk heb. Thuis heb ik geen licentie. Anders was een excel op dropbox wel een alternatief.

 7. tamara 17 oktober, 2017 at 15:24 - Reply

  Wij houden al jaren alles bij in de gezinskasboek van de gezinsbond. Dat is nog wel allemaal manueel in te schrijven, met pen in een boekje dus! Op het einde van elke maand hebben we een duidelijk overzicht van al onze uitgaven / inkomsten, Deze verwerken we dan n Exel. Hierdoor kunnen we ook veel vergelijkingen maken en weten we elke maand waarvoor we ongeveer staan, of waar we erover zitten, of kunnen we bepaalde doelen stellen.
  Dit vraagt veel werk eerlijk gezegd, maar we kunnen er niet meer mee stoppen :). Uiteindelijk is het fijn om een overzicht te hebben.

  • Annelyse 17 oktober, 2017 at 21:21

   Ik verschiet er ook van hoeveel mensen dat budget echt in het oog houden. Ik ben daar altijd nogal nonchalant ingeweest … misschien mede doordat we meerdere rekeningen hebben.

 8. Mirthe 17 oktober, 2017 at 16:48 - Reply

  Wij doen dat hier met Money Pro, een app voor iPhone (bestaat misschien ook wel voor Android?). Daar kan je gemakkelijk categorieën in aanmaken, verschillende bankrekeningen en portefeuilles toevoegen en grafiekjes bekijken. Voorlopig zeer content van de app, maar we moeten er wel aan blijven denken om alle uitgaven in te geven.

  • Annelyse 17 oktober, 2017 at 21:22

   Ik heb zo een probleem met apps dat de gegevens niet meer van u zijn. Ik steek ze liever zelf in een systeem waar ik ze ook weer uit krijg. Alhoewel ik moet zeggen dat YNAB ook de mogelijheid voorziet om je gegevens te exporteren.

 9. Marliese 17 oktober, 2017 at 19:27 - Reply

  Ik heb een excelleke, maar ik twijfelde ook al om naar Google spreadsheet over te schakelen. Ik doe het sinds eind vorig jaar, toen we ineens op onze gemeenschappelijke onder 0 gingen, omdat we de brandverzekering niet hadden zien aankomen. Ik heb toen alle vaste kosten voor 2017 begroot en zo zag ik dat er toch een nieuwe auto afkon op aflossing (de LEZ in Antwerpen en aankomend in Mechelen was een streep door m’n rekening). Geld bewust voor iets opzij zetten, lukt me momenteel niet, net door die autolening en de omnium die daarbij hoort. De ene maand heb ik veel over, de andere maand 0 euro.

  Maar ik ben wel blij dat we niet meer voor onverwachte kosten komen te staan. Net als jou word ik er gelukkig van om te zien dat de cijfertjes kloppen.

  • Annelyse 17 oktober, 2017 at 21:24

   Die LEZ is ook een probleem voor ons … maar voorlopig geen reden voor een nieuwe wagen. Dan nemen we de trein wel als we in Antwerpen moeten zijn. Ik ben er niet van overtuigd dat het milieuvriendelijker is om een nieuwe wagen te kopen, ik geloof nog steeds dat we beter wat langer met onze spullen doen dan telkens nieuw te kopen. Al zal het er ooit wel eens van moeten komen.

  • Marliese 25 oktober, 2017 at 14:30

   Ik ben het op dat gebied met je eens. Er was toen sprake dat er in Mechelen op het hele grondgebied een LEZ zou komen en dan kon ik niet eens meer vertrekken met m’n wagen. Ik wilde niet voor een voldongen feit komen te staan. Daarom berekende ik wat er mogelijk was en kocht ik dus een nieuwe wagen. Maar ik kan je verzekeren dat ik ook gevloekt heb. Dat was Tim zijn oude wagen, die reed na 16 jaar nog perfect en toen hij die kocht werd iedereen aangemoedigd om een Diesel te kopen. Ik vind die LEZ de wegwerpmaatschappij in de hand werken, maar wie ben ik ;-).

 10. Kaat 18 oktober, 2017 at 21:27 - Reply

  Ha, ik kon net hetzelfde artikel hebben geschreven ! Ik gebruik ook google-spreadsheets en dat is ook geheel op maat aangepast. Ik schreef er ooit een over artikel over. Ik kon sowieso al niet over de gedachte dat ik geld zou uitgeven om geld te besparen.

  Het voordeel van het zelf te maken – voor de mensen die er tegen op zien – is dat je heel eenvoudig kan beginnen en het naderhand uitbreiden.

  Waar ik echt kan van genieten is bv. zien dat we nog flink over hebben op onze vakantiebudget. Onze eerste reactie is niet dat we dat dan sowieso gaan sparen, het ‘mag’ op maar het ‘moet’ niet.

  Toch heb ik in zijn geheel wel nog te weinig nagedacht over ‘hoeveel is genoeg’. Wij willen absoluut niet ‘gierig’ zijn, omdat ‘gierig’ toch weer op hetzelfde neerkomt : dan word je gegijzeld door geld en dat willen we net niet.

  Niet materiële zaken, daar geven we graag geld aan. Bij materiële zaken blijken we steeds meer na te denken. Zoals onlangs toen er na de renovatie een nieuwe salon wilden kopen en compleet onafhankelijk van elkaar toch liever de oude wilden houden. En ook verkeerdelijk dachten dat de andere een nieuwe wou.

  Heel boeiend vind ik dat. Minder uitgeven betekent voor mij simpelwel meer tijd en bijgevolg meer vrijheid om te doen wat gelukkig maakt.

  Succes !

  • Annelyse 18 oktober, 2017 at 21:28

   En deze comment zou ik kunnen geschreven hebben ;-)

 11. Stefan 20 oktober, 2017 at 11:06 - Reply

  Sinds is 8 jaar geleden mn eigen huis heb gekocht heb, maak ik aan het begin van het jaar een Excel overzicht met alle verwachtte inkomsten en kosten per maand. Alles wat overblijft gaat naar mn spaarrekening of vakanties ;).

 12. Le petit requin 25 oktober, 2017 at 10:21 - Reply

  Wel, ik moet zeggen, ik heb absoluut niets met budgetten en boekhouding enzo, maar ondertussen hou ik een kleine maand mijn budget bij in YNAB (kwestie van toch te weten of ik met mijn 60% wel degelijk kan leven hier ;-) ) en wonder boven wonder vind ik het nog plezant ook.
  Op zich zou ik het inderdaad ook in een Excel of Google Spreadsheet kunnen doen, maar ik ontzie mij het werk om dat zelf op te stellen (wetende dat het weer heel snel kan overslaan naar “bweh, ik doe dit niet graag”). Chapeau dus dat jij dat wel doet!

 13. Geld maakt gelukkig !? – Annelyse 27 februari, 2018 at 22:50 - Reply

  […] oktober bugetteer ik actief in een spreadsheet, ik baseerde me hierbij op het YNABprincipe. Het is wel interessant om te zien waar het geld […]

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.