Gefascineerd door het minimalisme

2017-10-24T22:38:47+00:00april 20th, 2015|Categories: Uncategorized|Tags: |27 Comments

De aandachtige lezer heeft het woord minimalisme hier al zien passeren … ik ben heden ten dage inderdaad serieus in de ban van “minimalisme“.
Niet het extreme soort minimalisme, waar mensen een spullenlijst opmaken van al hun bezittingen en dan aan 150 stuks komen … maar wel in een meer gematigdere vorm.

De interesse kwam vooral uit ergernis in mijn huidige levensstijl.
Ik heb gigantisch veel spullen in huis, zoveel dat ik niet meer juist weet wat ik exact heb of waar het zich bevindt.

Een berging vol conserven.
Bij sommige is de consummatiedrempel te groot, weet ik niet goed waarvoor ik ze zou gebruiken …. om ze dan maar gewoon niet te gebruiken.
Andere koop ik in de winkel telkens opnieuw omdat ik niet meer van buiten weet of ik ze nu nog in voorraad heb of niet (passata is daarvan een goed voorbeeld)
En zo stapelen de conserven zich op. En hoe meer ik heb, hoe minder overzichtelijk het wordt en hoe minder ik ze schijn te gebruiken.

Een frigo vol met eten, zo volgepropt dat ik gewoon geen overzicht meer heb over de inhoud.
Waardoor ik in de winkel uit zekerheid maar voldoende nieuw eten koop.
En uiteindelijk zit er zoveel eten in de frigo dat we het niet tijdig op krijgen alvorens het vervalt.
Zo staan er bijvoorbeeld 5 soorten mayonaise in onze frigo … terwijl we dat bijna nooit eten !!!

Ik heb een kast vol kleren, waar ik nog niet de helft effectief van draag.

De kinderen hebben een kamer vol speelgoed, waar ze niet mee spelen (maar net zoals ik met schoenen, willen ze telkens meer)

Paraplu’s , da’s nog zo iets, we hebben overal paraplu’s rondslingeren, in de berging, in Bjeurn zijn auto, aan de kapstok.
En enkele van die paraplu’s zijn stuk … elke keer grijpen we ernaar, om  bij het openen te beseffen dat deze eigenlijk stuk was.
Mij een raadsel waarom we deze niet gewoon weg doen.

Tijdschriften … dat is ook weer iets dat ik regelmatig koop.
Omdat ze ook vrij veel geld kosten kan ik ze moeilijk wegsmijten … zeker de interieurboekjes en “runners world” niet. Maar waar blijf je ze steken?

En zo kan ik nog wel wat dingen opnoemen waar we teveel van hebben namelijk alle soorten zakken, kookboeken waar ik niet uit kook, fluohesjes, CD’s waar ik niet meer naar luister en DVD’s waar ik niet (meer) naar kijk, mappen vol documenten die tot jaren terug gaan, pennenzakken, fleece dekentjes, knutselgerief, kuisproducten …

En het is zo gemakkelijk om spullen in je huis te krijgen … maar oh zo moeilijk om ze weer buiten te krijgen !!!

Waar wil ik naartoe?
Niet naar een spullenlijst van 150 spullen in mijn leven, maar wel naar overzicht, meer orde, een vaste plaats voor alles, bewuster koopgedrag en indien mogelijk duurzaam / 2e hands, mijn huidige “just in case-mentaliteit” omzetten naar een “just in time-mentaliteit”.
Zo hoop ik me binnenkort enkel te omringen met spullen die ik echt koester, gebruik en waar ik echt gelukkig van word, en volgens mij kan ik er dan ook meer van genieten.

Hoe ga ik dat aanpakken?
Wel … er zal wel wat energie inkruipen … enerzijds zijn hier in de loop der jaren al héél wat spullen opgestapeld, die ik moet uitsorteren en waarvan ik moet beslissen of ik ze ga gebruiken of wegdoen.
Anderzijds moet ik een manier vinden om de spullen die hier binnenkomen te beheersen, en dat is ook een uitdaging.
Kermissen, feesten, verjaardagen, beurzen, … ze genereren allemaal spullen.
En ook zijn er nog altijd spullen die ik wil en waarvan ik me moet afvragen “Wil ik ze wel echt?”

Een uitdaging dus … zeker voor mij, want in sé ben ik eerder een hamsteraar dan een minimalist. Ik ben trouwens ook een materialist … ik hou van spullen.
Bjeurn, is eerder van het minimalistische soort … maar hij heeft het dan weer moeilijk met het loslaten van spullen (en dat kan ik dan weer gemakkelijker).

Dit wordt een groot project, waarover bijzonder veel over te vertellen valt. Die dingen ga ik dan ook bundelen onder de tag “minimalisme“.
Te verwachten is alvast “project kleerkast”, want dit grote pijnpunt pakte ik als eerste aan.
In elk geval ben ik bijzonder gemotiveerd en merk ik dat ik ondertussen al echt een klik gemaakt heb … Ik merk trouwens al een significante verbetering in de orde in ons huishouden.

27 Comments

 1. Wildcard 20 april, 2015 at 17:15 - Reply

  Ah het hamsteren en dingen moeilijk kunnen wegdoen. ‘k heb dat zelf ook met kleding en DVD seizoenen :)

  Maar zo om het jaar hou ik wel eens ne grote schoonmaak en kijk ik wat écht weg moet en wat niet.

  • Annelyse 20 april, 2015 at 18:58

   ik denk dat ik niet om het jaar dat eens moet doen … maar dat ik het een héél jaar zal moeten doen

 2. Liese 20 april, 2015 at 17:29 - Reply

  How very Marie kondo of you!

  • Annelyse 20 april, 2015 at 18:57

   en ik heb dat boek zelfs nog niet gelezen … wel veel reviews … maar ik denk dat ik haar wel leuk vind

 3. appelstien 20 april, 2015 at 17:50 - Reply

  Komt goed! Besef is al veel hé. Hier ook nog veel werk trouwens, maar dat komt ook wel goed (misschien moet ik eerst nog eens een paar keer verhuizen ;))… Succes!

  • Annelyse 20 april, 2015 at 22:47

   verhuizen staat bij mij niet altijd gelijk aan veel wegdoen (want verhuizen is op zich al zo vermoeiend dat ik de tijd daar niet voor neem)

 4. Margo 20 april, 2015 at 19:15 - Reply

  Ik dacht ook meteen: dat is Marie Kondo! Ik heb het boek in een wip uitgelezen. Je krijgt er enorm veel goesting van om op te ruimen en ook een diep inzicht in het proces ervan. Het is niet ingewikkeld, waardoor ik me eigenlijk afvraag waarom niet meer mensen hierop zijn gekomen. Maar ook zij heeft er ongeveer haar hele leven over gedaan om deze methode uit te denken. Een super aanrader voor jou als je dit project tot een goed einde wil brengen!

  • Annelyse 20 april, 2015 at 22:48

   ik zou het beter eens lezen (ipv alleen de reviews)
   zo oud is marie Kondo nu ook niet hé ;-)

  • Margo 21 april, 2015 at 09:22

   Marie Kondo is inderdaad nog jong, maar ze is al bezig met opruimen sinds haar vijfde. “Ongeveer haar hele leven” mag je hier dus letterlijk nemen. Ze beschrijft dat allemaal heel leuk.
   Ik had ook al veel blogs gelezen die Marie Kondo samenvatten en verhalen over een opruimdag, maar dat is echt nog niet hetzelfde. Je moet het hele boek gewoon lezen!

 5. Sylvie 20 april, 2015 at 19:18 - Reply

  Ik heb hier al een tijdje hetzelfde gevoel: teveel stuff in huis! En ook tegelijkertijd: houden van (nieuwe) spullen :). Dus ik ben heel benieuwd naar het vervolg, dan doe ik lekker mee. En Marie Kondo ligt hier klaar om te lezen.

  • Annelyse 20 april, 2015 at 22:49

   oef … dan ben ik niet alleen

 6. oon 20 april, 2015 at 19:26 - Reply

  Ik ben niet echt een minimalist in hart en nieren, maar ik koop ook echt heel weinig. Mijn kleerkast is heel beperkt en met iets weggooien (of doorgeven) heb ik geen moeite. Dat kan zo opluchten, een kast, een lade of een kamer ‘uitmesten’ en opruimen.
  Go, jij!

  • Annelyse 20 april, 2015 at 22:58

   ik streef ook niet naar minimalisme hoor. Wel naar overzicht

 7. Kathleen 20 april, 2015 at 19:58 - Reply

  Zeer benieuwd wat dit project gaat opleveren! Ik ben meer een Bjeurn van nature, denk ik. Ik koop helemaal niet zo vaak nieuwe spullen. Buiten boeken dan. Die zijn de uitzondering op de regel. De spullen die ik heb gaan jaren mee en ik draag er goed zorg voor. Als ik dan iets nieuw koop zogezegd om iets anders dat al jaren meegaat, maar eigenlijk niet echt kapot is, te vervangen, dan kan ik dat oude, nog werkende ding niet weg doen. Het werkt nog en je weet nooit dat het ooit eens van pas komt. Nope. Nope. Foute boel.

  • Annelyse 20 april, 2015 at 22:58

   toch al super dat je niet teveel spullen binnenhaalt … dat is bij mij toch nog een werkpuntje

 8. nobutterfly 20 april, 2015 at 20:05 - Reply

  Wat een mooie uitdaging, ik ben ook eerder hamsteraar vrees ik. Ik bedacht dit weekend bij het zien naar mijn blog dat dat grijze t-shirt toch wel leuk is, geen idee waar het ligt, terwijl het er toch wel het weer voor is/wordt. Mijn kleerkast staat dus zeker met stip op één, gecombineerd met een nieuwe kast enzo moet dat zeker lukken

  • Annelyse 20 april, 2015 at 22:50

   ik denk dat een kleerkast typisch datgene is dat als eerste wordt aangepakt ;-)

 9. misssexandthecity 20 april, 2015 at 22:19 - Reply

  Ik ruim mijn kleerkast en de andere kasten regelmatig op, dat helpt al heel veel :-), wat ik een jaar niet gedragen hebt gaat er uit en wat de conserven betreft,…hier worden de conserven alfabetisch gezet ja ja het is hilarisch maar als ik een boodschappenlijst maakt, bekijk ik het schap even en kan ik onmiddellijk zien wat we nog hebben of niet :-). En het andere eten, ik maak een weekmenu en koop wat nodig is :-) en ja ik plan ook de lunch of ik eet de restjes als lunch,…wat niet wil zeggen dat wij niks weggooien, maar minder dan vroeger,…:-). Ook wat verzorging betreft, ik gebruik geen 37 bodylotions, eentje open eentje in de berging en wanneer het laatste wordt genomen wordt het opgeschreven,…..het vraagt wat discipline in het begin, maar nu loopt dat vanzelf!

  • Annelyse 20 april, 2015 at 22:22

   awel … dat ik exact wat ik nu van begonnen doen ben (de conserven staan wel niet alfabetisch, maar wel per soort en overzichtelijk)
   als ik de weekmenu en boodschappenlijst maak, ga ik ook mijn voorraad nachecken zodat we enkel kopen wat we echt nodig hebben.

 10. misssexandthecity 20 april, 2015 at 22:25 - Reply

  En na een tijdje loopt dat echt prima, niks is perfect natuurlijk maar met wat creativiteit komt dat ook wel goed :-)

  • Annelyse 20 april, 2015 at 22:29

   dat is waar … ’t is nu ook niet dat we gaan verhongeren omdat er eens iets niet in huis is. Er zijn altijd nog alternatieven en zoniet is er de buurtwinkel (ik doe nog maar 1 keer per week boodschappen … collect&go)

 11. Heidi 21 april, 2015 at 09:54 - Reply

  Ha, dat ken ik volledig. Ik probeer ook te minderen. Een goede tip misschien waar ik super content van ben : koop een goede harde schijf en scan alles van paperassen/rondslingerende recepten/… die je nog nodig hebt. Veel compacter en veel handiger om iets terug te vinden.

 12. Saskaya 21 april, 2015 at 13:34 - Reply

  Ik lees dat je collect&go doet. Mijn tip: die app gebruiken. Als er iets op is, dan zet ik dat meteen in de app. Zo vergeet ik het niet te kopen, en ik hou me er ook aan om enkel die dingen te kopen, zodat ik niet aan 5 potten mayo geraak :-)

 13. Heidi 21 april, 2015 at 20:54 - Reply

  Oei, ik vrees dat ik wel aanleg heb om zo’n extreme minimalist te worden :-) Heb vorig jaar eens al mijn spullen opgelijst en geblogd. Daar is ondertussen alweer heel veel van weg. Een minimalist is nooit klaar :)
  Geen voorraad hier. Op hooguit wat pasta, bloem, suiker enz na maar gewoon wat in mijn voorraadpot zit, geen extra’s. En ik doe regelmatig een week ‘voorraadeten’. Dan probeer ik mijn menu samen te stellen met wat ik nog in huis heb.
  Ook paperassen hou ik enkel bij als het echt nodig is (daar ook eens een overzichtje van geblogd, van hoe lang je documenten moet bewaren) en dan nog liefst digitaal.
  Inpakken gebeurt hier ook zo minimalistisch mogelijk. 2 weken en hand luggage only: check!
  Less is more! Daar ben ik echt van overtuigd. Niet opruimen maar weggooien (en liefst zo weinig mogelijk en zo duurzaam mogelijk kopen)!
  Succes ermee! Ik kijk alvast uit naar je blogposts over minimalisme. Je weet nooit dat deze Marie Kondo (boek nog niet gelezen maar heb het gevoel dat ik het zelf had kunnen schrijven) nog iets kan bijleren :-)

 14. lichtindeduisternis 21 april, 2015 at 23:19 - Reply

  Geweldig stukje! De passata, zo herkenbaar! En de overvolle koelkast. En kleren die al lang niet meer gedragen zijn. En al dat speelgoed. Je beschrijft precies mijn leven ;-).
  Ik hamster niet echt, maar ik kan moeilijk weggooien. Zo zonde, want het is niet stuk, versleten, oud,… Ik kan het nog gebruiken voor x, y of z. Allemaal redenen om bij te houden, helaas. Gelukkig kan mijn man dat beter, dus die schakel ik af en toe in.

 15. […] misschien is dat nog de ultieme lifehack …. kiezen voor minder … en moet ik minimalisme ruimer zien dan enkel op gebied van […]

 16. Geld maakt gelukkig !? – Annelyse 27 februari, 2018 at 22:51 - Reply

  […] inzicht is geleidelijk aan gekomen, samen met het minimaliseren van mijn spullen. Dat minimaliseren heeft tot veel meer geleid dan enkel tot minder spullen en ik […]

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.