Onlangs hadden we een discussie op het werk, er werd beweerd dat een smartphone evenveel energie verbruikt als een koelkast … iets dat ik onmogelijk kon geloven … maar de tegenpartij was vrij zeker van zijn zaak en ik eindigde de discussie met de woorden “ik kom hier nog op terug”.

En vandaag had ik een dag vrijaf en ik besloot eens te berekenen wat het energieverbruik van beide toestellen is, ik nam mijn koelkast (A+++ kastmodel met geïntegreerde diepvries) en telefoon (samsung S7) als voorbeeld.

Onze koelkast verbruikt jaarlijks 175 kWh, dat is na te kijken in de technische specificaties. En als je rekent met een prijs van €0,27 /kWh dan kost dit ons jaarlijks € 47,3.

Mijn telefoon heeft een ladingscapaciteit van 3000 mAh en wordt opgeladen met een spanning van 5 Volt. Dit geeft dat een oplaadbeurt 15 Wh vergt, en bij dagelijks opladen kom ik uit op 5,5 kW, dit kost jaarlijks € 1,5.

Conclusie … mijn koelkast verbruikt 32 keer meer dan mijn smartphone, en een gewone kleine koelkast gebruikt 15 keer meer dan mijn smartphone.
En het is waar dat het opladen van je smartphone je maar €1,5/jaar kost (ik had dat ooit ergens eens gelezen en ik kon daar toen al niet van over, maar nu ik het zelf berekend heb geloof ik het wel)

Ik mailde deze info trots door naar mijn collega’s, waarop ik doodleuk het antwoord kreeg “Ik hoop dat je je niet teveel verveelt tijdens je verlof!”

Ik moet jammergenoeg dit leuke nieuwtje ook nuanceren, onze telefoon zelf verbruikt misschien niet veel energie, maar aan de kant van de communicatie-infrastructuur is het verbruik wel een pak meer dan mijn koelkast.

Enfin … mijn verlof is dus begonnen, na vandaag ben ik nog een weekje vrij, en vanaf nu laat ik dit energievraagstuk volledig los.


Ja, ik was het bijna vergeten, maar ik doe ook mee met 40 dagen bloggen, dit is blog 27/40 en dit zal misschien de laatste blog van deze reeks zijn. En alhoewel ik de 40 zal ik niet halen, vind ik het niet zo’n slecht resultaat. En de bloggoesting is terug en dat is tenslotte wat telt.
Meer info hier en alle deelnemers vind je hier!