Een leraar van mij (esthetica en nederlands) vertelde ‘ooit’ tijdens de les, dat hij niet naar moderne muziek luisterde, hij hield het bij klassiekers en de oude componisten .
Want van deze muziek, was het kaf reeds gescheiden van het koren … zo moest hij de goede muziek niet meer selecteren uit alle hedendaagse brol … enkel het goede overleeft immers de tand des tijds !!!
Ik luister wel naar hedendaagse muziek, maar toch is die stelling mij altijd bijgebleven … en ik heb me voorgenomen om hetzelfde principe te handhaven voor boeken. Ik lees enkel nog wat in de boekentop staat, of wat me wordt aangeraden (en daarvoor is goodreads wel ideaal natuurlijk)
Want ik heb geen zin meer om mijn kostbare tijd te investeren in een slecht boek.
Zo las ik overlaatst “Komt een vrouw bij de dokter” van Kluun op aanraden van Verbeelding
En ik heb het graag gelezen met de tissues binnen handbereik (jammer genoeg de man, met zijn flauwe opmerkingen, ook). Dit boek leest zeer vlot (wat ik altijd een plus vind), het sleept je mee en ik kon het ook wel echt appreciëren maar de magie ontbrak. Tof, maar genen blijver !!!
“Allemaal willen we de hemel” van Els Beerten op aanraden van licht in de duisternis
Dit was meer mijn ding, wederom een vlot leesbaar dik boek (een jeugdboek).
Het verhaal speelt zich af tijdens de oorlog en de hoofdpersonages zijn jongeren. Zo krijg je het verhaal vanuit hun oogpunt… een verhaal waar wit niet helemaal wit, en zwart niet helemaal zwart is.
Schoon !!!
Het volgende boek, daar ben ik nog niet echt uit … misschien moet het ook niet direct, want een goed boek, dat gaat ten koste van mijn nachtrust.
Goei tips, zijn echter altijd welkom (maar ik ben enkel geïnteresseerd in de boeken die je echt ongelooflijk goed vond)!!!
“De eenzaamheid van de priemgetallen” van Paolo Giordano
“De Wolkenatlas” van David Mitchell; “De Verborgen Geschiedenis” van Donna Tartt (geen recent boek maar supergoed); “De Schaduw van de Wind” van Carlos Ruiz Zafón (heb je hoogstwaarschijnlijk al gelezen); “Calamiteitenleer voor Gevorderden” van Marisha Pessl.
Dat zijn boeken die ik steevast aan iedereen aanraadt, en waar ik (meestal) zeer goede commentaar over terugkrijg.
Extreem luid en ongelooflijk dichtbij van Jonathan Safran Foer… Heeft indruk gemaakt.
The Time Traveler’s Wife van Audrey Niffenegger. Kon ik echt niet weg leggen.
De eerste twee tips horen ook tot mijn all time favorieten ;-)
Norwegian Wood van Murakami. Gewoon mooi.
Hangt er beetje van af wat je graag leest en wat je al gelezen hebt natuurlijk. Recent was ik onder de indruk van “Haar naam was Sarah” van Tatiana de Rosnay en “Kamer” van Emma Donoghue
Ik heb Bonita Avenue van Peter Buwalda net uit. Meesterlijk geschreven.
Komt een vrouw bij de dokter is inderdaad emo-lectuur: super om wat bij te huilen, maar geen echte blijver…
Ik kan zo goed als alle tips hierboven bijtreden: De eenzaamheid van de priemgetallen, Kamer en Norwegian Wood – allemaal supergoed!
Een boekje dat heel vlot leest en voor mij wél echt een blijvertje is: Het Kleine Meisje van meneer Linh van Philippe Claudel (wel helemaal uitlezen!)
Ik ben nogal voor de echt commerciële suspense-dingen (Larsson, Slaughter) dus veel advies zal ik je niet kunnen geven. Maar je hebt me wel even doen terugdenken aan Dhr. Spaepen… Hij was misschien grijs en droog maar hij had wel zijn standpunt. Heerlijke kerel achteraf gezein. Those were the days!!
Als je van de Middeleeuwen houd en de serie “Pillars of the earth” hebt gezien op TV dan kan ik je de boeken van Ken Follet aanraden. Vooral het tweede boek “Brug naar de hemel” dat zich 2 eeuwen later afspeelt is nog beter, spannender en vlotter geschreven is dan ” De Pilaren van de Aarde”.
Dat vond ik wel raar omdat het van dezelfde schrijver is maar het is wel vertaald door twee verschillende vertalers en die van het tweede boek was dus duidelijk beter.
@Tom: ja, de Spaepen, ik heb altijd veel respect voor dat oud (zo leek hij toch) manneke gehad.
Ik hou ook van Larsson hoor … ik ben verbaasd dat hij nog niet eerder is vermeld, want die boeken zijn gewoon echt super goed … terecht commercieel dus
@derest: amai, nen dikke merci, bloglezers lezen dus effectief ook andere kost
Dankzij mijnheer Spaepen, ben ik onlangs begonnen aan enkele klassiekers uit de oude literatuur. Die ellendige boekenlijst die we vanbuiten moesten kennen moet toch ergens voor gediend hebben…
Dr Jekyll & Mr Hyde
Madame Bovary
Wuthering Heights
“Tonio” van A.F. Th. van der Heijden (over de dood van zijn zoon, maar beslist geen emo-lectuur)en “Sprakeloos” van Tom Lanoye.
Ik grijp altijd terug naar de klassiekers.
“Stad der blinden” en “Alle namen” van José Saramago vond ik heel goed maar je moet houden van zijn stijl.
Verder wat meer spirituele romans zoals
“De alchemist” van Paulo Coelho en de boeken van Eric Emmanuel Schmitt, zoals “Oscar en Oma Rozerood” (jeugdboek maar ook heel leesbaar voor volwassenen, misschien wel het mooiste boek dat ik ooit las).
Soms durf ik tussendoor ook nog boeken van Dirk Bracke lezen ;-)
Mijn man is momenteel fan van Kundera, erg filosofisch, ik niet.
Precies veel klas- of schoolgenootjes hier aangezien er zoveel mooie herinneringen hebben aan meneer Spaepen :-)
[…] de top3 staat is bovenstaande “Papillon” van Henri Charrière. Eveneens een klassieker (mijn leraar ontmaskerd als Dhr. Spaepen) zou trots op me […]
Ik doe nog even mee een duit in het zakje.
Familieportret (J. Blum), Water voor de olifanten (S. Grun), Tobie Lollness (neen, echt niet zomaar een kinderboek), Een keukenmeidenroman en alle boeken van J. Tropper.
Veel van mijn all-time favorieten staan hierboven al met De verborgen geschiedenis (Donna Tart) op 1, gevolgd door oa Pilaren van de aarde van Ken Follet, Schaduw van de wind (Zafon) en De eenzaamheid der priemgetallen. Die laatste heb ik nog maar recent gelezen heb, dus moet nog kijken of hij echt zal blijven hangen.
Maar wat er absoluut ontbreekt is The Chosen van Chaim Potok, het verhaal van 2 Joodse jongetjes in na-oorlogs New York. Ik heb het wel in het Engels gelezen (de andere ook overigens), en ik vind de Nederlandse titel niet zo onmiddellijk. Echt schitterend!
Voila sè, ik ben bij, alles is toegevoegd en ik kan jullie nu al zeggen dat ik genoeg inspiratie heb voor enkele jaren ;-)
Ik zag dat kruistocht in spijkerbroek bij de gelezen lijst staan. Als je dergelijke boeken graag leest, dan moet je misschien eens Kinderen van moeder aarde en de vervolgen hierop: het helse paradijs en het gulden vlies proberen (van Thea Beckman).
Samen met “kruistocht in spijkerbroek” lees ik de reeks om de paar jaar opnieuw en het is iedere keer opnieuw genieten…
Oh, ik heb die gelezen, ik was me overlaatst toen ik mijn jeugdboeken toevoegde aan ’t afvragen hoe die boeken nu juist heetten.
Die boeken zijn inderdaad ‘echt geweldig’. Ik heb daar weken over lopen filosoferen
[…] de top3 staat is bovenstaande “Papillon” van Henri Charrière. Eveneens een klassieker (mijn leraar ontmaskerd als Dhr. Spaepen) zou trots op me […]