Een hele tijd geleden toen ik naar Keulen gefietst was en Bjeurn en de kinders me daar kwamen ophalen, zagen we daar Anonymous for the Voiceless . En die stilzwijgende mensen achter hun masker met hun choquerende filmpjes (haantjes die in de vermaler gegooid werden enzo) maakten wel indruk op ons allen.

Het was Bjeurn die daar en toen voorstelde om eens een vegan week te doen. “Ok voor mij, maar ik hou me niet bezig met de aankopen en de menu”, was mijn antwoord.
Ik doe dat immers niet graag, en al zeker niet als het te exotisch wordt. Vegan is voor ons immers een grote onbekende.

Van uitstel komt blijkbaar geen afstel bij Bjeurn want een half jaar later is het zo ver …“de start van onze vegan week”. Er is veel tijd in de organisatie gekropen, boodschappen werden niet alleen gedaan in Colruyt (onze vaste winkel), maar ook bij Bioplanet en op het www werden enkele specialere ingrediënten aangekocht. En vandaag is de laatste levering binnengekomen en starten we aan deze uitdaging.

Wat gaan we deze week niet mogen eten?

  • Yoghurt – dit lijkt me de grootste ramp, ik ben echt een grote yoghurtfan, maar nu zal mijn yoghurtmachine een week rust krijgen
  • Melk – de flessen melk gaan hier snel, ik drink dat enkel in mijn koffie maar maak er ook mijn yoghurt mee en Bjeurn eet elke morgen muesli in melk.
  • Vlees – dat zou dan weer geen probleem mogen zijn omdat wij thuis vegetarisch eten, enkel voor Vic is dit moeilijker want meestal heb ik wat gehaktballen voor hem in de frigo zitten, en deze week is dat een no-go.
  • Franchipannekes en de koeken die we normaalgezien eten – er staat echter deze moment ook een vegan bananenbrood in de oven
  • Eieren
  • Kaas – wij eten nogal veel kaas op onze boterham en ook feta, mozarella en parmesaanse kaas ga ik missen
  • De meeste chocolade

Wat mag nog wel?

  • bier
  • brood
  • choco van het boerinneke, pindakaas
  • groenten en fruit


Voorts werden er wat specialekes gekocht

  • Tofu
  • Soyayoghurt
  • Amandel- en Soyamelk
  • Speculoos en abrikozenflappen – de enige vegankoeken uit de Colruyt aldus Bjeurn.
  • Vegan chocolade
  • Kala Namak of Zwart Zout – dit is zout met eiersmaak (door het hoge zwavelgehalte) en echt degoutant als je het zo proeft. We hebben het vanavond al echter gebruikt in de quiche en ik moet zeggen dat deze wel lekker was.
  • Edelgistvlokken – ideaal om de kaassmaak na te bootsen. Een tip die ik kreeg op instagram was om de vlokken samen met cashewnoten in de blender. Dat geeft een alternatief voor gruyèrekaas. Handig om te weten want we hebben 3 pakken van die vlokken
  • Basilicumspread op basis van tofu – voor op de boterham. Niet zoveel vrees is, dus mogelijks moeten we in het midden van de week overschakelen op choco, pindakaas of confituur.
  • Kaasvervangers – mozzarella op basis van bruine rijst en een soort kaasslierten.

We zullen zien wat het geeft, deze week heb ik 2 brunchen en vrijdag ga ik ’s middags lunchen … ik ben benieuwd of ik buitenshuis ook vegan ga kunnen blijven.

Wij zien het alvast allemaal zitten, al lijkt de uitdaging voor Vic het grootst. Gelukkig zijn we goed gestart met een quiche die door iedereen gesmaakt werd. De kop is eraf !!!

Tips zijn altijd welkom …. ook voor vegan lunchplaatskes in de buurt van het Rouppeplein in Brussel.

Voorts ga ik deze week mijn best doen om elke dat een verslag met onze ervaringen en onze recepten te delen.

Groentequiche gevonden bij veganchallenge.nl

  • 5 plakjes VEGAN BLADERDEEG
  • 1 pak (375 g) tofu
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 eetlepel appelcider azijn
  • Optioneel: handje verse basilicum
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 theelepel zout (Indien mogelijk kala namak (zwart zout) i.p.v. gewoon zout)
  • ½ theelepel geelwortel (kurkuma)
  • Versgemalen peper
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 250 g champignons
  • 1 rode paprika
  • 2 eetlepels olie
  • 200 gram verse spinazie
  • Paprikapoeder
  1. Leg de plakjes deeg uit de vriezer om ze te ontdooien. Verwarm de oven voor op 180ºC.
  2. Haal de tofu uit de verpakking, wikkel in een theedoek en pers het vocht eruit.
  3. Doe tofu, citroensap, azijn, tijm, eventueel basilicum, zout en peper naar smaak in de keukenmachine. Pureer het geheel tot een fijne, gladde pasta.
  4. Snijd de ui en knoflook fijn, snijd de paprika in blokjes en de champignon in plakjes.
  5. Bak dit alles een paar minuten op middelhoog vuur. Voeg de spinazie toe en laat even slinken.
  6. Doe het groentemengsel in een zeef en druk het vocht er zo veel mogelijk uit.
  7. Roer het dan door het tofu mengsel.
  8. Vet een quiche- of taartvorm (Ø 26 cm) in en bedek de bodem en randen met de plakjes deeg.
  9. Schep het groente-tofu mengsel in de vorm, strijk de bovenkant glad en strooi er wat paprikapoeder op.
  10. Bak de taart 40 tot 45 minuten en serveer met een salade.