Veganchallenge – dag1

2019-01-16T22:39:29+00:00januari 16th, 2019|Categories: Lifestyle|Tags: , , , , , |7 Comments

Ik heb al veel vegantips gekregen, die ik ook hier wil delen. Ik kan een maand vegan gaan met alle inspiratie die ik van jullie krijg !!!

  • Oreokoeken (de gewone) zijn ook vegan … hoeraaaa daarvoor (tx steven)
  • De simpelste vegankoeken zelf maken doe je zo. Banaan prakken, havermout doorroeren tot ge er ballekes van kunt rollen, plat duwen en 10 min op 180°C in de oven. Optioneel nog gedroogd fruit of stukjes vegan chocolade toevoegen. (tx steven)
  • Zoete aardappel rijstballen (tx steven)
  • Je kunt ook vegan yoghurt maken in de yoghurtmachine! Gewoon soyayaoghurt als starter nemen en aanvullen met plantaardige melk. (tx Eva)
  • De kokosyoghurt en amandelyoghurt van abott kinneys is echt wel lekker. (tx An)
  • Een goede website voor recepten is veganistischkoken.be. Ze hebben ook een leuk kookboek No Milky Way voor dessert. Een aanrader (tx An)
  • Op de blog van VillaLies staan super lekker vegan wafels (tx An)
  • 30 keer inspiratie voor vegan broodbeleg (tx lies)
  • De site Eva voor inspiratie (tx lies)
  • De blog met recepten, hotspots, … Lisa goes Vegan die ik al direct aan mijn feedreader heb toegevoegd (tx Katrien)
  • Dan is er last but not least nog de blog van Fieke (die ik natuurlijk al kende en volgde) en die me ook try vegan aanraadde.

Onze eerste volledig vegan dag was boeiend. De kinderen konden ontbijten zoals normaal (een boke met boerinnekeschoco voor Vic en voor Liv met speculoospasta), maar ik moet zeggen dat mijn soyayoghurt toch niet zo lekker was als mijn zelfgekweekte dierlijke yoghurt.

Voor het middageten met de kinderen had ik al schrik, wij genieten normaalgezien zo van ons boke met kaas dat wel 30 seconden in de microgolfoven doen. Genen enkelen boterham lekkerder dan ene met gesmolten kaas.
Ik haastte me nog vlug naar de winkel om nog één van de recepten voor vegan broodbeleg uit te testen die Lies me deelde, en ik maakte de appelspread, waar enkel Liv fan van was. Vic en ik waren zeer content met een geroosterde boterham met guacamole en halfzongedroogde tomaten.

We deden ook eens een test met de soya en de amandelmelk. Conclusie was dat we voorlopig toch een voorkeur hebben voor de soyamelk omdat die minder uitgesproken van smaak is, maar dat wel gaan blijven proeven (want je moet 7 keer proeven voor je je echt kan uitspreken over een smaak).

Het tussendoortje was mijn zelfgemaakte vegan bananenbrood (recept ook hieronder). Hierover geen discussie … topper … deze zal de veganweek overleven.

Als avondeten was het een zoete patat en tofu bowl. Ik moet zeggen dat de meningen verdeeld waren. Ik vroeg aan Liv om de mooie borden te nemen (ah ja, want foto), en ze zei “Ik zou liever lekker eten hebben dan een schoon bord”. En toen we begonnen eten en ik “smakelijk” zei, antwoordde Liv “Onsmakelijk, wat is dat nu … een bord vol allemaal vieze dingen! Moet ik dat allemaal opeten?”.
Ik was eerder neutraal over het eten, Vic had ‘geen honger’, maar Bjeurn was echter dolenthousiast !!! Zo zien we maar weer dat smaken verschillen.

Enfin … we hebben de dag overleefd, nog in de zetel mijn verslag afwerken met een speculooske erbij (bij gebrek aan een lekker franchipanneke of nen dinosauruskoek die vanuit de kast naar me lachen). Smakelijk !!!

Appelspread

Mix 1 appel, 100 g kikkererwten, 1 tl citroensap, 1 el tahin (sesampasta), 1 dadel, 1/2 tl kaneel en indien nodig (waarschijnlijk niet) water om wat te verdunnen.

Vegan bananenbrood (veganchallenge.be)

  • 300 g volkorenmeel
  • 150 g suiker
  • 2 tl bakpoeder
  • 50 g havermout
  • 100 g rozijnen
  • 50 g noten / zaden
  • 1 tl kaneel
  • 100 ml olie
  • 1 el azijn
  • 3 rijpe bananen
  • 50 ml water
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Meng in een grote kom de droge ingrediënten.
  3. Pureer met een staafmixer de overige ingrediënten tot een glad mengsel.
  4. Roer dit door de droge ingrediënten en voeg de noten en de rozijnen toe
  5. Vul een cakevorm met dit beslag.
  6. Bak het brood in 40 minuten goudbruin.

zoete patat en tofu bowl (https://runningonrealfood.com)

  • tofu
  • soyasaus
  • peper, zout, lookpoeder
  • zoete patat
  • broccoli
  • rode paprika
  • champions
  • spinazie
  1. Verwarm oven op 200°C
  2. Snijd tofu in stukjes en besprenkel met soyasaus, peper en lookpoeder
  3. Snijd de zoete aardappel in schijfjes, besprenkel met zout
  4. Doe de tofu en de zoete aardappel voor 40 minuten in de oven (regelmatig eens doorroeren)
  5. bak de broccoli en de champions in de pan met wat kokosolie/olijfolie/sesamolie
  6. Wok de spinazie met zout en wat lookpoeder
  7. Snijdt rode paprika in reepjes
  8. Vul je bowl met dit alles de tofu, zoete aardappel, broccoli en champions, spinazie en paprikareepjes

7 Comments

  1. Caroline 17 januari, 2019 at 08:24 - Reply

    Ik at dit weekend een vegan croque monsieur met vegan kaas van violife (Delhaize volgens de verkoopster). Niet helemaal hetzelfde als gewone kaas, maar misschien een alternatief voor de boterham met gesmolten kaas?

    • Annelyse 17 januari, 2019 at 08:47

      Ja … klinkt goed. We zouden dit langer als een week moeten doen.

  2. Le petit requin 17 januari, 2019 at 09:04 - Reply

    Hahaha, die reactie van Liv op jullie avondeten :-) Ik heb het natuurlijk niet geproef, maar puur op basis van de foto vermoed ik dat ik mij bij Bjeurn zou aansluiten. Leuk dat je erover blogt alleszins; goede inspiratie voor mijn doel om later dit jaar eens een hele maand vegan te gaan!

  3. Marianne Martens 17 januari, 2019 at 09:08 - Reply

    Respect hoor. Wij (ik) hebben afgelopen jaar meegedaan aan de vegan challenge. Manlief zeer ontevreden (is een groot liefhebber van mooi vlees) en kinderen hadden allen “geen honger” of lustten het niet. Ik zelf een groot liefhebber van kaas en yoghurt en heb de vervangers geprobeerd, maar werd daar niet blij van. Echter heeft het wel impact gehad, want we consumeren stukken minder vlees en yoghurt, dat is dan toch iets.

    Succes met de uitdaging verder!

    • Annelyse 17 januari, 2019 at 21:04

      ik denk dat ik de yoghurt ga moeten overcompenseren :-)

  4. Vicky 17 januari, 2019 at 20:07 - Reply

    Nog lekkerder dan Soya- en amandelmelk is havermelk!

  5. Els 21 januari, 2019 at 12:10 - Reply

    Wat een leuke verzameling van tips om wat meer vegan keuzes te maken. Merci daarvoor!

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.