Snel, lekker, gezond, kindvriendelijk eten maken … da’s iets waar ik nogal mee worstel … zeker sinds Liv naar school gaat en wij bijgevolg genoodzaakt zijn om ’s avonds terug te koken.

Het scenario ’s avonds is meestal
… 5 minuten voor we thuiskomen vraag ik me af wat we gaan eten en hoop ik dat er nog iets eetbaars in de frigo of vriezer zit.
… de kleuter die vraagt ‘wat gaan we eten?’ krijgt steevast het antwoord ‘dat weet mama nog niet’
… de kinderen zijn moe en hebben honger en beginnen bijgevolg te huilen en ruzie te maken (en willen gepakt worden … zeer onhandig als je kookt)
… ik zet beide op een keukenkruk en kook met 2 huilende kinders tegen de tijd.

Maar ik ga mijn leven beteren … de man stelde deze week voor om weekmenu’s op te stellen. Ik heb me nog even verzet, ik heb namelijk enkele weekmenuters zitten pesten met de mededeling dat weekmenu’s zijn voor mensen met teveel tijd. Maar het lijkt me echter wel een goed idee … doch, ik beloof ze niet te bloggen.

Een leuk reccept echter, daar is er nooit genoeg van!!!
Vandaag maakten wij een bordje smos, gebaseerd op Sas haar recept.

Het is feitelijk gewoon spinaziepuree met kaassaus en hierop een zacht gekookt eitje, dit moet dan goed tussen elkaar geplet worden. Wij aten er ook nog vissticks en visfilet bij.

smospotje 001

Bordje Smos

  • 1 ei per persoon
  • aardappelen
  • Spinazie (vers of diepvries)
  • klontje boter
  • Peper, zout en nootmuskaat
  • Vis of vissticks
  • melk
  • maïzena
  • gemalen kaas

SPINAZIEPUREE

  • Schil de aardappelen, snij ze in stukjes en kook ze gaar in zout water.
  • Stoof ondertussen de spinazie en kruid met peper en zout.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze fijn.
  • Doe er een geutje melk en een klontje boter bij.
  • Doe de spinazie eronder en breng op smaak met peper en zout.

KAASSAUS

  • Hou een klein beetje van de melk apart om de maïzena in op te lossen.
  • Breng de rest van de melk aan de kook en voeg het maizenapapje toe zodra ze kookt.
  • Roer goed, neem van het vuur en voeg dan de gemalen kaas toe.
  • Kruid met peper, zout en nootmuskaat.

EITJES (helemaal op ’t eind)

  • Prik een gaatje in de bolle kant van de eieren, leg ze in koud zout water en breng aan de kook.
  • Laat ze 4 minuten koken, begin met tellen als het water kookt.

VIS

  • bak hier vissticks of visfilet bij

Serveer de spinaziepuree met een zachtgekookt eitje en vis erop en de kaassaus en maak er op je bord een lekker prakje van.
Succes gegarandeerd, alleszins bij de kinders