Snel, lekker, gezond, kindvriendelijk eten maken … da’s iets waar ik nogal mee worstel … zeker sinds Liv naar school gaat en wij bijgevolg genoodzaakt zijn om ’s avonds terug te koken.
Het scenario ’s avonds is meestal
… 5 minuten voor we thuiskomen vraag ik me af wat we gaan eten en hoop ik dat er nog iets eetbaars in de frigo of vriezer zit.
… de kleuter die vraagt ‘wat gaan we eten?’ krijgt steevast het antwoord ‘dat weet mama nog niet’
… de kinderen zijn moe en hebben honger en beginnen bijgevolg te huilen en ruzie te maken (en willen gepakt worden … zeer onhandig als je kookt)
… ik zet beide op een keukenkruk en kook met 2 huilende kinders tegen de tijd.
Maar ik ga mijn leven beteren … de man stelde deze week voor om weekmenu’s op te stellen. Ik heb me nog even verzet, ik heb namelijk enkele weekmenuters zitten pesten met de mededeling dat weekmenu’s zijn voor mensen met teveel tijd. Maar het lijkt me echter wel een goed idee … doch, ik beloof ze niet te bloggen.
Een leuk reccept echter, daar is er nooit genoeg van!!!
Vandaag maakten wij een bordje smos, gebaseerd op Sas haar recept.
Het is feitelijk gewoon spinaziepuree met kaassaus en hierop een zacht gekookt eitje, dit moet dan goed tussen elkaar geplet worden. Wij aten er ook nog vissticks en visfilet bij.
Bordje Smos
- 1 ei per persoon
- aardappelen
- Spinazie (vers of diepvries)
- klontje boter
- Peper, zout en nootmuskaat
- Vis of vissticks
- melk
- maïzena
- gemalen kaas
SPINAZIEPUREE
- Schil de aardappelen, snij ze in stukjes en kook ze gaar in zout water.
- Stoof ondertussen de spinazie en kruid met peper en zout.
- Giet de aardappelen af en stamp ze fijn.
- Doe er een geutje melk en een klontje boter bij.
- Doe de spinazie eronder en breng op smaak met peper en zout.
KAASSAUS
- Hou een klein beetje van de melk apart om de maïzena in op te lossen.
- Breng de rest van de melk aan de kook en voeg het maizenapapje toe zodra ze kookt.
- Roer goed, neem van het vuur en voeg dan de gemalen kaas toe.
- Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
EITJES (helemaal op ’t eind)
- Prik een gaatje in de bolle kant van de eieren, leg ze in koud zout water en breng aan de kook.
- Laat ze 4 minuten koken, begin met tellen als het water kookt.
VIS
- bak hier vissticks of visfilet bij
Serveer de spinaziepuree met een zachtgekookt eitje en vis erop en de kaassaus en maak er op je bord een lekker prakje van.
Succes gegarandeerd, alleszins bij de kinders
Wij eten nooit vis gecombineerd met spinazie (of andere bladgroenten) omwille van de kankerverwekkende nitrosamines. Maar ik heb het net nog eens opgezocht en blijkbaar heeft nieuw onderzoek aangetoond dat de combinatie niet zo schadelijk zou zijn als vroeger gedacht werd. Misschien proberen we jouw recept dan toch wel eens.
Hihi, ik moet wel toegeven dat mijn weekmenu pas achteraf gepost wordt en dat het eten van de dag gebaseerd is op wat er nog voor eetbaars in de frigo / diepvries / voorraadkast zit.
Haha geweldig! Zo dingen komen hier ook wel eens op tafel als het snel moet gaan.
Ik herinner me dat mijn moeder mij ook al dergelijke bordjes voorschotelde. Wij kregen soms een bordje “gezicht”: een bordje puree met daarin 2 spiegeleieren als ogen, een tv-worstje als mond en een of andere groente als neus. Ik vond dat indertijd fantastisch.
ik heb er me ook aan gewaagd aan een weekmenu
idd handig… maar als ik hier des huizes vraag: ‘wat zullen we deze week eten?’ komt er vaak: spaghetti, macaroni… dus sja… veel variatie is er niet
ik zoek vooral inspiratie peis ik ;-)
wij maken al jaren een weekmenu,de boodschappen worden dan gedaan in functie van dit menu, dit heeft het voordeel dat je niet elke dag naar de winkel moet en dat er voor elke dag ook eten in huis is. We volgen het menu niet altijd even strikt, het hangt ook een beetje af van de goesting die dag, en van wie begint met het klaarmaken ervan. Sinds een paar weken post ik ons weekmenu op facebook, ondertussen doen een paar van mijn ‘vrienden’ dit ook, en dit heeft dan weer het voordeel dat je wat inspiratie bij iemand anders kan halen.
Een weekmenu is een zeer goed idee. Je weet de ingrediënten op voorhand, kunt ze kopen en hebt dus alles al in huis. Je kunt het opschrijven in je agenda en als je een recept ergens ziet en wilt maken (voor eens variatie)schrijf dan op waar je dat gezien hebt of print af van een blog. Hang het voor die week op je prikbord ofzo. En voel je vooral niet verplicht om daadwerkelijk DAT te maken wat op je lijstje staat. Succes :)!
Leuk dat je mijn receptje eens uitgetest hebt! Wij zijn al lang geen kindjes meer, maar prakken blijft leuk en eitjes en kaassaus doen het altijd goed :).
Ook wij werken met weekmenu’s en ge gaat zien, die zijn echt ideaal voor mensen met weinig tijd!
Ik schrijf die menu’s op kaartjes en zet mijn winkelbriefje voor het weekmenu in een word-document. 1 hooguit 2 keer per week moet er gewinkeld worden. Als je thuiskomt weet je precies wat je moet maken en heb je alle ingrediënten al in huis. Zalig!
En de boodschappenlijstjes kunnen gewoon opnieuw geprint worden als je je week later nog eens herneemt.
Succes!
vroeger (toen ik geen kinderen maar wel tijd had) maakten we ook een weekmenu. En de boodschappenlijst typte ik ook in word op volgorde van hoe ik ze tegen kwam in de winkel. En met een vakje ervoor zodat ik alles kon aanvinken dat ik had.
Als dat niet praktisch was … echt voor mensen met veel tijd ;-)
overtypen daar doe ik niet aan mee, maar probeer wel elke week een menu op te stellen en koppel dat dan aan een collect&go én idd het kost wel wat tijd (altijd ’s avonds laat, met tegenzin), maar het bespaart me enorm veel tijd, stress en geregel in de week en dat nog veel meer waard… en het is ook leuk om op die manier makkelijker wat nieuwe recepten uit te proberen.
(ps ben trouwens sinds gisteren terug mobiel :) dus bel je deze week nog eens)