Afstand 52km – Hoogtemeters 273 – Bestemming Melide Portugal – Overnachting Parque de campismo da Praja da Galé

Vandaag namen we afscheid en trokken we verder. 

We brachten eerst een bezoekje aan de vismarkt van Setúbal, blijkbaar de tweede beste van de wereld …  sinds ik dat gelezen heb vraag ik me al heel de tijd af waar de beste vismarkt zich bevind.
De vismarkt was in elk geval wel tof om te zien, om eens te kijken hoe ze ter plaatse fileren en snijden. En al die vissen uitgestald zien liggen, dat is wel impressionant.

En daarna namen we een ferry naar het schiereiland Tróia… we hoopten de alom aanwezige dolfijnen te spotten, maar helaas … dat zal voor een volgende keer zijn (maar naar ’t schijnt zal de sint in plaats van kadotjes een boottocht op zoek naar dolfijnen kado doen).

Troia is een schiereiland en hoe wij het begrepen hebben was het vroeger een eiland maar kwam het door de aardbeving en tsunami van 1755 mee aan het vasteland. 

Het Troia dat wij zagen was mooi en zo goed als verlaten, we fietsten langs de Romeinse ruïnes en gingen dan weer verder zuidwaarts. 18 km lang is het schiereiland en op de linkerkant heb je de rivier de Sado (met zijn brede monding) en langs de andere kant dennenbos en de oceaan met 18km zandstrand. 

Dit zandstrand is niet gemakkelijk bereikbaar en daardoor zeer ongerept en zeer mooi .. fantastisch. Jammer maar helaas was het vandaag ook nogal een regendag. We waren amper op het strand aangekomen of het begon weer te regenen.

In het Noorden van Tróia is er meer toerisme en volgens ons ook eerder exclusief … af te leiden uit de rust en uit alle reclames over knappe luxevilla’s met zwembad.

De weg leidde verder langs rijstvelden (wij vermoeden dat ooievaars van rijst houden want waar we rijstvelden tegenkomen, daar zijn ook de ooievaars).

We passeerden ook langs een afgesloten gebied, precies een dorp maar volledig met prikkeldraad omheind en aan de ingang van het domein stond een bewaker. Bjeurn ging nieuwsgierig vragen wat dit juist was en bleek dat dit het gevangenisdomein was.

We dachten te wildkamperen maar na een natte dag hadden we vooral zin in een warme douche … mijn hete douche eindigde wel voortijdig toen ik een ongedefinieerde soort kever / kakkerlak / … aan mijn voeten zag. BBrrr zo’n beesten wennen niet.