Ik volg via social media wel wat minimalisten, zero-waste mensen en opruimgroepen maar wat ik daar dikwijls mis, is de filosofie …. doe het met wat je al in huis hebt!!! Bij het minimaliseren helpt het zelden om extra spullen aan te schaffen.

De opbergsystemen of schuifverdelers van Ikea of Action kunnen misschien best wel handig zijn en het is natuurlijk wel tof netjes om identieke opbergdozen te hebben, maar gegarandeerd heb je al voldoende andere opbergsystemen in huis. Zoals daar zijn schoendozen, dozen van Hello Fresh, ijsdozen, grote plastieken yoghurtpotten, de plooiboxen van de collect&go (die je terug kan inleveren nadat je wat ontspuld hebt en zoveel opbergboxen niet meer nodig hebt)zelfs melkkartonnen kan je tot schuifverdeler upgraden.

Weckpotten zijn super handig, maar glazen potten van de confituur of de spagettisaus zijn ook eenvoudig te recupereren.

Ik heb onlangs 5 paar schoenen laten herstellen en dat kostte me €42,5,  vroeger zou ik die 5 paar schoenen met afgesleten hakken in mijn schoenen hebben laten staan om dat nog eens nieuwe exemplaren bij te kopen. En dan zou mijn schoenenkast weer vol komen te staan, waardoor ik zo’n plastieken schoenenopbergsysteem uit China zou nodig hebben om ruimte te besparen en het overzicht te bewaren in de schoenen die ik niet draag.

Een rvs brooddoos is tof, maar in onze kast liggen nog plastieken brooddozen, die we ooit ergens gratis kregen (toen we nog gretig op alle freebees sprongen) en die we eerst willen gebruiken tot ze versleten zijn. Dat is nog steeds duurzamer dan een ‘verantwoord’ exemplaar kopen en de plastieken afdanker weg te smijten.

Terug een blok zeep in huis, wil niet zeggen dat een zeepdoos ook nodig is, in onze badkamer ligt de zeep op een schoon bordje en als we op verplaatsing gaan gebruiken we een koekendoos van de kinderen.

Herbruikbare zakjes voor groenten en fruit zijn in mijn perceptie een noodzaak om mee te nemen naar de winkel, maar gemakkelijk zelf te maken voor wie een naaimachine en stofkes thuis heeft.

Tegenwoordig hebben we ook veel verstuivers nodig. Voor het azijnmengsel waarmee we kuisen en waarmee we ons haar uitspoelen na het wassen met de aleppozeep, om het terrarium van de wandelende takken te bevochtigen met water, en ook voor krullenactivatie (mannekes, misschien moet ik ook eens een “krullen voor dummies” bloggen … het is dus echt niet evident om krullen te hebben, er komt veel bij kijken en ik ben er helemaal nog niet goed in).
Maar ik heb dus nog geen fancy verstuivers gekocht maar ik heb wel instanetbussen en andere verstuivers gerecupereerd. Ik kom nog even toe met die verstuivers die dus eigenlijk voor eenmalig gebruik gemaakt zijn.

Enfin … er is natuurlijk niets mis met het kopen van praktische opbergdozen, een mooie inox brooddoos en een fancy verstuiver … maar het is wel goed om je eerst af te vragen “of het wel nodig is om iets nieuws te kopen, en je af te vragen of er niets anders in huis is dat je kan gebruiken voor de toepassing, en om te beseffen dat “minder overbodige spullen hebben altijd een betere optie is dan goed organiseren

Ja, ik doe ook mee met 40 dagen bloggen, dit is blog 5/40.
Meer info hier en alle deelnemers vind je hier