Benodigdheden om te minimaliseren

2019-02-05T21:54:40+00:00februari 19th, 2018|Categories: Simplify|Tags: , |18 Comments

Ik volg via social media wel wat minimalisten, zero-waste mensen en opruimgroepen maar wat ik daar dikwijls mis, is de filosofie …. doe het met wat je al in huis hebt!!! Bij het minimaliseren helpt het zelden om extra spullen aan te schaffen.

De opbergsystemen of schuifverdelers van Ikea of Action kunnen misschien best wel handig zijn en het is natuurlijk wel tof netjes om identieke opbergdozen te hebben, maar gegarandeerd heb je al voldoende andere opbergsystemen in huis. Zoals daar zijn schoendozen, dozen van Hello Fresh, ijsdozen, grote plastieken yoghurtpotten, de plooiboxen van de collect&go (die je terug kan inleveren nadat je wat ontspuld hebt en zoveel opbergboxen niet meer nodig hebt)zelfs melkkartonnen kan je tot schuifverdeler upgraden.

Weckpotten zijn super handig, maar glazen potten van de confituur of de spagettisaus zijn ook eenvoudig te recupereren.

Ik heb onlangs 5 paar schoenen laten herstellen en dat kostte me €42,5,  vroeger zou ik die 5 paar schoenen met afgesleten hakken in mijn schoenen hebben laten staan om dat nog eens nieuwe exemplaren bij te kopen. En dan zou mijn schoenenkast weer vol komen te staan, waardoor ik zo’n plastieken schoenenopbergsysteem uit China zou nodig hebben om ruimte te besparen en het overzicht te bewaren in de schoenen die ik niet draag.

Een rvs brooddoos is tof, maar in onze kast liggen nog plastieken brooddozen, die we ooit ergens gratis kregen (toen we nog gretig op alle freebees sprongen) en die we eerst willen gebruiken tot ze versleten zijn. Dat is nog steeds duurzamer dan een ‘verantwoord’ exemplaar kopen en de plastieken afdanker weg te smijten.

Terug een blok zeep in huis, wil niet zeggen dat een zeepdoos ook nodig is, in onze badkamer ligt de zeep op een schoon bordje en als we op verplaatsing gaan gebruiken we een koekendoos van de kinderen.

Herbruikbare zakjes voor groenten en fruit zijn in mijn perceptie een noodzaak om mee te nemen naar de winkel, maar gemakkelijk zelf te maken voor wie een naaimachine en stofkes thuis heeft.

Tegenwoordig hebben we ook veel verstuivers nodig. Voor het azijnmengsel waarmee we kuisen en waarmee we ons haar uitspoelen na het wassen met de aleppozeep, om het terrarium van de wandelende takken te bevochtigen met water, en ook voor krullenactivatie (mannekes, misschien moet ik ook eens een “krullen voor dummies” bloggen … het is dus echt niet evident om krullen te hebben, er komt veel bij kijken en ik ben er helemaal nog niet goed in).
Maar ik heb dus nog geen fancy verstuivers gekocht maar ik heb wel instanetbussen en andere verstuivers gerecupereerd. Ik kom nog even toe met die verstuivers die dus eigenlijk voor eenmalig gebruik gemaakt zijn.

Enfin … er is natuurlijk niets mis met het kopen van praktische opbergdozen, een mooie inox brooddoos en een fancy verstuiver … maar het is wel goed om je eerst af te vragen “of het wel nodig is om iets nieuws te kopen, en je af te vragen of er niets anders in huis is dat je kan gebruiken voor de toepassing, en om te beseffen dat “minder overbodige spullen hebben altijd een betere optie is dan goed organiseren

Ja, ik doe ook mee met 40 dagen bloggen, dit is blog 5/40.
Meer info hier en alle deelnemers vind je hier

18 Comments

 1. Elke 19 februari, 2018 at 22:54 - Reply

  Wat een hoop inspiratie! En meteen een oplossing voor al die hoopjes stof die hier liggen te verstoffen ?

 2. griet 20 februari, 2018 at 09:10 - Reply

  ik gebruik de zakjes om lingerie te wassen (die je toch altijd bij aankoop BH krijgt) om mee te nemen naar de winkel voor groenten en fruit. Laatst in Colruyt herkende de kassier de zakjes en moest lachen :)

  • Annelyse 20 februari, 2018 at 11:25

   Haha … dat is ook wel grappig … en slil

 3. An_nononsonsmoms 20 februari, 2018 at 09:33 - Reply

  Ik schreef zaterdag net hetzelfde in mijn blog over Ikea: Als je maar 5 paar schoenen hebt, heb je geen plastic brol uit China nodig om ze overzichtelijk in je kast te bewaren.
  Drastisch ontspullen, maar dan toch plastic opbergboxen kopen om alles mooi te organiseren dat wringt en dus probeer ik het ook te doen met wat ik in huis heb.

  • Annelyse 20 februari, 2018 at 11:24

   Klopt … ik heb dat idd gelezen en zat ook al lang in mijn achterhoofd.

   Ik vind het heel frappant dat in veel opruim- en minimalisatiegroepen het hoofdonderwerp is welke organizers je moet kopen … en dat elke minimalist en zero-wasteblogger die zichzelf serieus neemt ook een webshop heeft.

   Maareh … 5 paar schoenen, echt? Of was dat kwestie van het punt duidelijk te maken?

  • Heidi 20 februari, 2018 at 14:18

   hihi, en ik dacht: hoeveel schoenen zou Annelies hebben als ze 5 paar laat repareren?

  • Annelyse 20 februari, 2018 at 14:33

   23 paar met loopschoenen, wandelschoenen, slippers, pantoffels …. allemaal inbegrepen. Maar ik kom van meer dan 50 paar. Wat gemakkelijk is want ik moet niet bijkopen ik ben nog even bezig met het verslijten van mijn schoenen van het préminimalisme tijdperk. Alhoewel ik moet zeggen dat schoenen le big steeds plezier geven dus ik ga daar niet ten koste van alles op besparen.
   Hoeveel paar schoenen hebben jullie?

  • Heidi 20 februari, 2018 at 22:54

   11 incl sloffen, regenlaarzen en alles. Maar ik werk thuis, hè, dat scheelt een hoop. Mijn sloffen en laarzen slijten harder dan mijn schoenen. Betekent wel dat ik voor een bruiloft schoenen moet lenen. :-)

  • An_nononsonsmoms 21 februari, 2018 at 14:12

   Dat was om mijn punt duidelijk te maken :-) maar ik ben speciaal voor jou eens even gaan tellen. Het zijn er 17 inclusief loopschoenen, wandelschoenen, bergschoenen, teva’s, teenslippers, pantoffels,…
   En daarvan kan nog 3 paar weg wegens versleten en reeds vervangen.
   In de praktijk komt het er op neer dat ik deze winter afwissel tussen 1 paar schoenen voor mee buiten te komen, mijn pantoffels, mijn wandelschoenen en mijn loopschoenen. De rest is werkloos momenteel.

 4. Els 20 februari, 2018 at 13:42 - Reply

  Een post naar mijn hart. Hier houden we ook alle mogelijke dozen bij. En toch zie ik soms van die mooie lunchboxen enz. passeren en maakt mijn hart dan een sprongetje. Tot nu toe kan ik meestal aan de verleiding weerstaan . Als dat niet lukt, ga ik deze post er in t vervolg bijhalen als reminder. Spijkers met koppen! (Zo zegt ge dat toch, neen? ?

  • Katrien 20 februari, 2018 at 15:27

   Een schoendoos met een leuk geschenkpapiertje erop is ook mooi! ;-)

 5. Pitte 20 februari, 2018 at 18:01 - Reply

  Volledig akkoord Annelies! Toen ik 20 jaar geleden al paletten uit mekaar haalde om zelf kisten en meubelen enzo te maken verklaarde iedereen in Vlaanderen me knettergek. En nu is het de grote mode.
  Zelf verzamel ik oploskoffie potten (helaas van Nestlé, maar hier in Bolivia is het nu niet anders) en daar bewaar ik vanalles in, van suiker tot schroeven …
  Dat oude hemd wordt een hoes voor de machete, die ouwe leren jekker, daar bekleedt mijn madam dan weer een gerestaureerde kist of het zadel van mijn moto mee en zo kunnen we nog uren doorgaan :)

  • Annelyse 20 februari, 2018 at 18:17

   Jij bent nog een trapje hoger dan ik momenteel, maar zolang we de goede richting uitgaan ?

 6. Nicole 20 februari, 2018 at 21:22 - Reply

  Lege dozen, conservenblikken (Ik wil er wel graag een leuk papiertje op plakken), koekblikken, stroopemmertjes. Het wordt er nog gezellig van ook :)

 7. oon 21 februari, 2018 at 13:37 - Reply

  Ik vind het geweldig dat je dit eens hard op zegt. Ik denk ook vaak: heb ik dat nu wel nodig? Ja, het ziet er mooi uit en zou een waardige vervanger zijn van wat ik nu heb, maar naaah… toch maar niet. Maar ik merk wel dat ik daar vaak alleen in sta. En minder in huis vind ik heerlijk :)

 8. Joke 23 februari, 2018 at 10:36 - Reply

  Wij verhuizen bijna, dus “ontspullen” is aan de orde. (Ook al verhuizen we naar een groter huis, maar in mijn dromen is het daar minder chaotisch dan het huis dat we achterlaten.) Momenteel ben ik zowat alle opbergdozen aan het verzamelen zodat ik ze dit keer een efficiëntere bestemming kan geven. En idd: een goeie schoenenhersteller is zoveel waard!

  • Annelyse 23 februari, 2018 at 11:26

   En wegdoen wat je niet meer gaat gebruiken hé

 9. Shannen 6 maart, 2018 at 22:14 - Reply

  Ja , ik gebruikte om mijn kleerkast (en andere opbergspullen kast) wat te verbeteren, gewoon een schoendoos die ik vond in mijn slaapkamer. Die paste er net tussen :)

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.