Organisatietrucjes

2017-11-22T11:22:28+00:00november 22nd, 2017|Categories: Simplify|Tags: , |7 Comments

Ik ben niet zo een fan van “opruimen”, want ik ben van mening dat opruimen slechts een laatste stap is.

De basis ligt immers bij het minimaliseren (ontspullen), doe weg wat je niet gebruikt zodat er geen overbodige dingen in je huis rondslingeren.
Daarna is er het organiseren, zorg dat alles een vaste plaats heeft (die voor iedereen gekend is) en dat er geen zwerfvoorwerpen in je huis ronddwalen (voorwerpen zonder een eigen vaste plek, die eigenlijk constant rondzwerven in het huis en altijd maar verlegd worden).

En hoe verder je gevorderd bent in die eerste 2 stappen, hoe minder je zal moeten opruimen !!!

Dit klinkt simpel, maar het is natuurlijk een héél process om te ontspullen en te organiseren, ik ben er al 2 jaar mee bezig en het einde is nog niet direct in zicht. Maar … en dat is de reden waarom ik zo enthousiast blijf … ik merk wel al enorm veel beterschap in ons huishouden. Ons huis ligt er altijd net iets netter bij dan voordien en we moeten er minder moeite voor doen. Als er nu eens onverwacht bezoek komt, dan is dat geen ramp.
Spik en span zullen we wel nooit zijn en dat is ook mijn doel niet, maar ik ben wel meestal tevreden over mijn huis en dat was ik voordien niet.

Hierboven een foto van onze schuif met kabels en kleine elektronica, alles heeft zijn plaats en die wordt ook door iedereen gebruikt, zo vind ik altijd mijn oortjes, USBkabel, …. terug. In plaats van organizers te kopen gebruikte ik een trucje dat ik vroeger nog van mijn papa heb geleerd, de onderkant van melkbrikken zijn ideale doosjes om je gerief in te organiseren. Door het boek van “Getting Things Done” werd de labeler mijn goede vriend … het is misschien een beetje neurotisch, maar dat is dus echt een gerief, het labelen werkt echt, zelfs onze scharen zijn gelabeled. Wat als gevolg heeft dat mijn keukenschaar altijd in de keuken ligt en de buroschaar in de buro.

En … wat zijn jullie trucjes?

7 Comments

 1. hanne 22 november, 2017 at 14:19 - Reply

  Tips kan ik nog niet geven. Al moet ik zeggen dat na een jaar ontspullen er wat meer rust in mijn huis en in mijn hoofd zit.
  Opruimen blijft nog steeds nodig, omdat ons huis nog niet voorzien is van ingemaakte kasten. Al hoop ik in 2018 dat project wel van mijn lijstje te kunnen schrappen en zo nog meer rust te creëren.

 2. Els 22 november, 2017 at 14:48 - Reply

  Oh, waw, dat ziet er goed uit. Ik heb al vanalles geprobeerd voor die laders, maar niks lijkt te werken. Ik heb jammer genoeg nog geen tips omdat ik nog in de pre-fase zit.

 3. Goofball 22 november, 2017 at 16:08 - Reply

  geen truukjes, enkel chaos en een eeuwige berg papieren en “dingetjes” op de livingtafel. Jij moet vooral niet op bezoek komen :D

 4. Karin 22 november, 2017 at 21:27 - Reply

  Wauw, wat een superieure van die melkkartonnetjes. Dat ga ik ook uitproberen.

 5. Per 23 november, 2017 at 12:33 - Reply

  Hehe, hier bij ons heeft alles ook een plaats, wel niet gelabeld. En we hebben een kamer waar alle rommel – te sorteren spullen opgeslagen liggen. Maar daardoor is onze leefruimte-keuken-slaapkamer-badkamer wel ordelijk. Ooit mee begonnen toen mijn man een maand door de Pyreneeën trok en ik alleen thuis was. Nog altijd profijt van :-D.

 6. Micha 5 december, 2017 at 04:13 - Reply

  Voor het opruimen van de kinder kamer las ik onlangs een goede tip (toegepast en met succes). Laat je kind een lijstje maken van alle spullen die ze willen houden. Ze mogen niet in hun kamer gaan kijken of je waarschuuwd hen ook niet vooraf dat je dit gaat doen. Herinner je kind enkel aan de spullen waarvan je weet dat ze belangrijk zijn (bijvoorbeeld teddy die altijd mee moet gaan slapen of een favoriet voorlees boek). Alle spullen die niet op het lijstje staan, steek je in een doos (of dozen in mijn geval) op zolder. Spullen waar de volgende maand(en) meermaals naar gevraagd worden kunnen terug naar de kamer verhuizen anders gaan de spulletjes die duidelijk niet gemist worden na een tijdje naar de kringloopwinkel zodat andere kindjes er plezier van kunnen hebben.

 7. […] De opbergsystemen of schuifverdelers van Ikea of Action kunnen misschien best wel handig zijn en het is natuurlijk wel tof netjes om identieke opbergdozen te hebben, maar gegarandeerd heb je al voldoende andere opbergsystemen in huis. Zoals daar zijn schoendozen, dozen van Hello Fresh, ijsdozen, glazen potten van de confituur of de spagettisaus, grote plastieken yoghurtpotten, de plooiboxen van de collect&go (die je terug kan inleveren nadat je wat ontspuld hebt en zoveel opbergboxen niet meer nodig hebt) … zelfs melkkartonnen kan je tot schuifverdeler upgraden. […]

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.