Hoe groter de kinderen worden, hoe meer wij stap voor stap onze vrijheid terugkrijgen. Ooit trooste ik mezelf met het mantra “Elk jaar wordt het gemakkelijker” … en nu is het het moment dat het effectief gemakkelijker is. Het toppunt van gemakkelijk denk ik, want geen van de kinderen zit al in de pubertijd. Vandaag waren we van 7u30 ’s morgens tot 18u ’s avonds vrij van kinderen. En dat vraagt om een uitstap.

Naar Luik, ook wel de vurige stede of Jeruzalem aan de Maas genoemd … voor ons zal ze onthouden worden als die ‘koude stad’, want het was een bitterkoude ijsdag (en dat voor Maart) dat we Liège bezochten. Maar naast dat was Luik veel meer … een stad die ons beide charmeerde.

De citadelwandeling van Luik stond al een tijd ergens op een lijstje, op aanraden van Kaat. Wij besloten om de wandeling te combineren met een citytrip. Ik had al gelezen dat parkeren in Luik niet gemakkelijk is, wij volgden de tip van Kaat en parkeerden ons bovenaan de berg aan het ziekenhuis, goedkoper dan in een stadsparking en gemakkelijk. En je begint direct met een hoogtepunt (letterlijk en figuurlijk) in de vorm van een schoon panorama over Luik.

Luik blijkt ook echt een stad middenin het groen, om af te dalen tot het centrum moesten we het bos door en daarna door een intigrerend straatje, rue du Bâneux, enkel via een voetweg bereikbaar, waar een gezellig linkse sfeer heerste.

De terugweg naar boven was een pak vermoeiender … trappen, trappen en nog eens trappen die zelfs mij – in topvorm voor onze team trail volgende week (27km en +1000 hoogtemeters) – serieus buiten adem brachten.
Maar het was de moeite … sowieso!!!

Onze verder impressies van Luik …

  • Koud
  • Luikse wafels (oh zo heerlijk)
  • als je een shopper bent kan je hier je gading vinden (een dagje shoppen in Luik is zo gek nog niet)
  • De doopvont (1 van de 7 wonderen van België) in de Sint-Bartolomeüskerk … nog impressionanter omdat het daarbinnen warm was en buiten koud
  • Het station (van de architect Calatrava) dat terecht één van de mooiste van de wereld genoemd wordt … maar ik was al gewaarschuwd door mijn Waalse collega’s dat het ook wel een koud trekgat is (en dat konden we ondervinden)
  • Bier drinken in de plaatselijke brouwerij (aanrader, en bij terraskesweer een must) … jammer dat ik nog in mijn alcoholvrije vastenperiode zit, maar mijn bitter lemon smaakte ook ongelooflijk goed.
  • Neen tegen kernenergie
  • De fontein met beelden in badkostuum aan het hospitaal waar we ons parkeerden … het leek met dit weer een beetje ongepast (het was trouwens wel grappig dat de ijspegels aan beelden hun vingers hingen)
  • 30 000 stappen
  • Luik …. zeer zwaar de moeite

De dag eindigde terug in Mechelen, waar we de dochter terug in onze armen sloten en haar trakteerde op de vegetarische fastfood van de Krewelligen Bidet, ook een aanrader trouwens … maar je moet je wel haasten want de zaak staat te koop (zonde trouwens).


Ja, ik doe ook mee met 40 dagen bloggen, dit is blog 21/40. Maar het lijkt ondertussen vrij logisch dat ik 40 niet zal halen. Maar ik heb de bloggoesting wel teruggevonden, en dat is tenslotte wat telt.
Meer info hier en alle deelnemers vind je hier!