De ultieme lifehack ... kiezen voor minder

We willen met zijn allen veel te veel.

We denken dat we zelfbewust zijn maar spiegelen ons aan anderen en voelen ons gefaald als een ander schijnbaar stressloos door het leven danst en combineert wat ons niet lukt.
Een leuke uitdagende job en liefst voltijds, een boeiende hobby en een mooi ingericht huis. Mooie leuk gekleede kinderen met veel talenten en zo veel mogelijk naschoolse activiteiten.

En je kan nog zoveel goede lifehacks hebben (poetshulp, collect&go, weekmenu’s, ….), maar zolang we onze agenda blijven volproppen … blijft het drukdrukdruk en blijven we onszelf voorbij lopen.

Ik pleit schuldig, tot scha en schande heb ik dat moeten ondervinden.
Vooral onze weekavonden waren veel te vol gepland. Waardoor ik ’s morgens vroeg moest opstaan, zodat ik vroeg kon beginnen werken, om op tijd te kunnen stoppen om thuis tegen de klok eten te maken / te eten / huiswerk te begeleiden en de kinderen naar de sportclub te rijden.
Verleden jaar was er slechts 1 dag in de week zonder kinderactiviteiten, dit jaar zouden we elke dag wel een activiteit (voetbal, inline skate, zwemmen, scouts, rope skipping) hebben.

In augustus daagde het mij dat ik het begin van het schooljaar helemaal niet zag zitten. Ik kreeg het al benauwd als ik aan onze agenda dacht. En ik werd hypernerveus telkens als ik iets bij in de agenda moest zetten.
Ik vroeg me ook af wanneer de kinderen hun huiswerk zouden moeten maken, vanaf dit jaar heb ik immers 2 kindjes in het leerjaar.
Mijn veerkracht en relativeringsvermogen waren op hun eind.

Ik heb dus geknipt in de activiteiten, enkel de activiteiten in het dorp bleven behouden, waardoor Liv het inline skaten moest/mocht laten vallen. In de plaats daarvan doen wij nu samen start2run terwijl de broer voetbalt.
En ook de zwemles zal binnenkort ten einde lopen.

Want misschien is dat nog de ultieme lifehack …. kiezen voor minder … en moet ik minimalisme ruimer zien dan enkel op gebied van spullen.

Ik merk in elk geval al een verschil.
We hebben tijd voor huiswerk, tijd om structuur in te brengen en vaste taakjes voor de kinderen te implementeren, tijd om naar de bib te gaan en te lezen, tijd om ons te vervelen, tijd om eens een wandelingetje te maken.
En ik heb vooral terug rust in mijn hoofd waardoor ik terug een leukere mama ben.