Tiens … ik ben introvert

2017-10-24T22:38:26+00:00mei 23rd, 2016|Categories: Uncategorized|Tags: , |12 Comments
Extravertie/introvertie behoort tot de 5 belangrijkste persoonlijkheidskenmerken (samen met openheid/behoedzaamheid, consciëntieusheid/nonchalance, altruïsme/egoïsme, neuroticisme/emotionele stabiliteit). Véél veranderen deze niet met de tijd (maar blijkbaar neemt introvertie alleen maar toe)
introvert
Ik weet nog maar een klein jaar dat ik introvert ben, ik kwam dat te weten bij een opleiding op het werk, waar we een vragenlijst moesten invullen en ik daar als introvert uit kwam.
Een verrassing, ik dacht immers altijd dat ik extravert was.
 • Ik dacht dat introverten verlegen waren (en dat ben ik absoluut niet, ik durf gerust voor een groep praten of alleen ergens naartoe te gaan waar ik niemand ken … en daar ook aan de praat te geraken met wildvreemden)
 • ik dacht ook dat introverten ‘de stillen’ waren (en zo beschouw ik mezelf niet, want als ik iets te zeggen heb, dan zal ik het ook wel zeggen)
 • en ten slotte dacht ik dat introverten niet over hun gevoelens praatten (en dat doe ik wel).
Maar het verklaarde ook veel …
 • dat ik op een werkreis altijd ’s morgens ga joggen omdat ik de me-time nodig heb, en dat ik liefst als eerste aan het ontbijt aankom, zodat ik in alle rust mijn eerste koffie kan drinken.
 • dat ik het leuk vind om alleen te gaan shoppen, een koffie te gaan drinken en zelfs een reisje te maken.
 • dat ik, hoewel ik constant hoor dat ik zeer goedlachs ben, in sommige gezelschappen niet even uitbundig kan zijn dan de rest.
 • dat ik sommige mensen vermoeiend vind om bij te vertoeven
 • dat sociaal zijn (hoewel ik me als sociaal persoon beschouw en dat ik deugd heb van sociaal contact) energie vraagt, en dat ik daarna terug moet opladen.
 • dat ik alleen kan zijn, zonder eenzaam te zijn, sterker nog … dat ik ervan geniet
 • dat ik een zeer beperkte groep van echte vrienden heb
 • dat ik niet zo vlot in “small talk” ben en eerder het no nonsense type

Ondertussen begon ik ook over “introvertie” te lezen … zo las ik “De kracht van stille mensen” van Sophia Dembling. Alhoewel ik de titel al niet goed vind, want ik vind mezelf niet stil, is het wel een boek dat vlot leest en zeer herkenbaar is op sommige vlakken. Een aanrader voor introverten … want introvert zijn is zoveel anders dan ik dacht.

Verder is ook dit artikel een aanrader “24 tekens dat je een introvert bent (en niet verlegen)”

Hoe zit het met jullie, zijn jullie extravert of introvert? (blijkbaar is het 50/50 verdeeld)
Voor de geïnteresseerden is er op instagram ook ne leuke introvertdoodles, en verder mag je mij ook altijd volgen natuurlijk.

12 Comments

 1. Misssexandthecity 24 mei, 2016 at 11:13 - Reply

  Ik ben absoluut introvert en verlegen :-) en ik heb dezelfde symptomen die jij opnoemt. Ik vrees dat er onder de bloggers veel introverten zitten, want er borrelt natuurlijk veel in ons :-)

  • Annelyse 24 mei, 2016 at 20:42

   awel … dat vroeg ik me dus ook af, of bloggers niet meestal introvert zijn

 2. Gudrun 24 mei, 2016 at 16:14 - Reply

  Deze blog kan over mij gaan! Ik ben 38j en ik weet sinds 1,5j dat ik introvert ben dankzij sollicitatietesten, terwijl ik ook “idem jouw lijstje”. Behalve het lopen dan :-)

  • Annelyse 24 mei, 2016 at 20:43

   grappig … toch? Dat je ineens een introvert blijkt ;-)

 3. ilse 24 mei, 2016 at 20:59 - Reply

  Zie mezelf als een extroverte introvert. Zit waarschijnlijk ergens op het randje maar effectief, ik heb ook mijn rust nodig, stilte en gewoon alleen zijn (maar van te lang alleen zijn zou ik zot worden). Was als kind heel verlegen maar daar heeft de tijd wel verandering in gebracht.

  • Annelyse 29 mei, 2016 at 20:57

   gelukkig maar … introvert zijn daar is niets mis mee, maar verlegen zijn dat is wel lastig

 4. Els 24 mei, 2016 at 22:16 - Reply

  Ik ben ook een “i” ?

 5. Le petit requin 10 juni, 2016 at 10:47 - Reply

  Bij de MBTI-test heb ik al zowel extravert als introvert getest, ben een beetje een randgeval dus, al herken ik mijzelf eigenlijk toch meer in eigenschappen van een introvert (en wordt dat ook sterker met de jaren). Ook bij wat jij hier schrijft, zoals vb. dat niet zo goed zijn in smalltalk, die nood aan tijd alleen… Tegelijk denk ik dat verschillende mensen mij als extravert zouden beoordelen, omdat ik – wanneer ik mij goed voel in een groep – best wel “aanwezig” kan zijn, want net zoals jij ben ik zeker niet per se een stille :-)
  Merci ook voor de boektip!

  • Annelyse 10 juni, 2016 at 10:59

   ik denk dat ik ook een randgeval ben, maar als ik me baseer op de vraag “haal je energie uit sociaal contact, of kost het je energie”, dan is het zeker het tweede.

 6. Het Stille Meisje 21 november, 2017 at 16:32 - Reply

  Yep, ook ik ben introvert, ik heb er zelfs mijn blog aan gewijd :-)
  Nog een leestip: Quiet van Susan Cain. Echt dé must read voor introverten. Of check haar website https://www.quietrev.com

  • Annelyse 21 november, 2017 at 22:18

   op mijn leeslijst gezet sè :-)

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.