Het laatste jaar tijdens onze fietsreis door Europa hebben we veel citytrips gedaan, en tijdens dat jaar heb ik ook veel mailtjes gekregen van bekenden en onbekenden in verband met citytrips.

En dat bracht me op het idee om een citytriplijst te maken, een lijst waar mijn citytrips gerangschikt zijn naar mijn voorkeur. Natuurlijk weet ik dat je steden eigenlijk niet zomaar kan vergelijken, er zijn zoveel parameters …. het seizoen waarin je gaat, van wat je verwacht in een citytrip. Om te shoppen zou ik je niet naar Belfast sturen, voor een gezellige terraske in de zon met een pint niet naar Stockholm en als je niet tegen de hitte en de drukte kan is Rome in de grote vakantie ook geen aanrader.

Deze lijst is vooral ludiek bedoelt, en ook om eens minder voor de hand liggende plaatsen aan te raden. Belfast bijvoorbeeld, daar dat is gewoon al een confronterende geschiedenisles die via ‘murals’ wordt zichtbaar gemaakt. Als ik denk aan Nantes, de stad aan de Loire, waar een reuzeolifant iedereen natspuit, dan word ik nog steeds vrolijk. En Matera, gekend voor zijn rotswoningen aan een kloof in het Italiaanse binnenland, was gewoon prachtig.

Gelieve geen mailtjes te sturen, dat mijn lijst niet klopt en dat het bijvoorbeeld toch wel onterecht is dat Oxford achteraan bengelt. Oxford en wij, dat klikte op die moment niet. Over smaken en kleuren moet men niet zeuren!!!

Wel leuk is als je in de commentaren jouw favoriete citytripstad achterlaat … of als je zegt waarom jij Oxford wel leuk vond.

De link naar de citytriplijst vindt je trouwens ook bovenaan deze site, in de header.