Eén van de kleine dingen die ik gemist heb in mijn leven als fietstrekker, was bakken. Het is toch plezant om snel even wat cakebeslag te maken, in de oven te steken en te genieten van die heerlijke geur door het huis.

Vermits er nog 2 citroenen lagen slecht te worden in onze fruitmand koos ik voor citroencake en vond ik onderstaand recept bij “libelle lekker“, waar ik wel regelmatig inspiratie haal, want op deze site is het niveau over het algemeen niet al te moeilijk, ideaal voor mij dus.

De glazuur maakte ik niet zelf, maar ik gebruikte kant en klaar glazuur uit een pakje, dat had ik blijkbaar nog liggen in mijn voorraadkast en ik doe daar niet meer aan, aan voorraden van dingen die ik nooit of amper gebruik. Niet nodig nodig, want er is een grote winkel op wandelafstand van mijn huis en ik heb een dochter die daar graag naartoe gaat.
Ik denk er trouwens ook over om geen zelfrijzende bloem meer in huis te nemen, nu ik weet dat je dat gewoon zelf kan maken door 110g pattiseriebloem te mengen met 5g/1tl bakpoeder en 1/2 tl zout. Maar dit terzijde.

De cake werd gesmaakt door iedereen hier thuis. De kinderen, die geen koeken meer willen meenemen naar de school, maakten nu graag een uitzondering. Gelukkig wel dat ik Vic had laten meehelpen, want hij was naar eigen zeggen geen fan van citroencake, maar deze vond hij toch lekker omdat hij hem zelf gemaakt had.

Citroencake

voor de cake

 • 2 citroenen
 • 150g boter of vetstof (+ wat extra voor de cakevorm)
 • 170g suiker
 • 250g zelfrijzende bloem
 • 3 eieren

Voor het glazuur

 • 1 citroen
 • 200g poedersuiker

Recept

 1. Rasp de schil van 2 citroenen en pers ze daarna uit.
 2. Laat de boter wat smelten zodat hij smeuig is en klop deze met de suiker tot een luchtige crème. Voeg één voor één de eieren toe.
 3. Meng er dan de bloem, het citroensap en de geraspte schil door. Vanaf het toevoegen van de bloem moet er met de spatel of lepel gewerkt worden, en niet meer met een klopper, want ‘zo heb ik geleerd’ anders klop je de lucht eruit.
 4. Giet het beslag in een ingevette vorm en zet 40 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C. Test even met een prikker of de cake binnenin droog is. Laat afkoelen op een rooster en ontvorm.
 5. Roer de poedersuiker met het citroensap tot glazuur. Giet over de cake en strijk glad. Geef het wat de tijd om op te stijven. Bestrooi eventueel met wat extra poedersuiker.