Ik heb het lang uitgesteld (ken je dat, het proberen te bannen uit je geheugen en als iemand er toch achter vraagt is het een pijnlijke confrontatie), maar zelfs Tuur heeft al lang een schooltje gevonden(en zijn mama en papa zijn echt ‘last minute mensen’) dus ben ik ook maar in gang geschoten.

Een school kiezen is toch niet op 123 gebeurd, zeker niet in Mechelen waar er wel wat keuze is. Dus ondertussen is er een lijstje opgesteld met mogelijke scholen en de dingen die hier belangrijk zijn voor ons.
Ligging, mogelijkheid tot slapen onder de middag (dat zal ze zoals ik ze nu ken wel nodig hebben), nabewaking (ja, daar kunnen we jammer genoeg niet onderuit), algemene sfeer in de school, waarden (stemmen de waarden die ze meegeven overeen met de manier waarop wij onze kindjes opvoeden) en tenslotte willen we geen concentratieschool maar evenmin een school zonder allochtonen (een goede mix, zoals het in Mechelen immers ook is).

Liv kan vanaf volgend jaar na Pasen instappen en ik ben zeker niet te vroeg begonnen aan de zoektocht (misschien eerder een beetje te laat)
Een jaar op voorhand moet je toch wel zeker aan de zoektocht beginnen, voor sommige scholen zelfs nog veel vroeger.
Zo is er een kindje bij Liv op de kribbe vanaf haar 3 maand ingeschreven in een school en merk ik dat niet alle scholen die ik gecontacteerd heb nog plaats vrij hebben.

Van  mijn bevallingsverlof kan ik nu handig gebruik maken om eens beter kennis te maken met de schooltjes in ’t Mechelse. Ondertussen heb ik er al 3 gezien en is er nog 1 te gaan… maar stiekem heb ik mijn besluit al genomen. Een school aan de vaart met veel ruimte, speeltuinen, groen, zelfs een nog eigen speelveldje aan elke kleuterklas.
En een pedagogisch project waar we ons wel in kunnen vinden. Aandacht voor het milieu, verdraagzaamheid en hoffelijkheid in de multiculturele samenleving, ….
Zo moeten de kindjes een brooddoos meenemen ipv zilverpapier, mogen de kindjes geen eigen drankjes meenemen naar school, zijn verjaardagstractaties helemaal geen verplichting en moeten ze gebeuren in samenspraak met de lerar(es) (wat erop neer komt dat je iets klaarmaakt uit het receptenboekje)

Toch blijft het nog een ‘ver van mijn bed show’. Ik kan me niet inbeelden dat Liv binnen een jaar flink naar ’t school gaat gaan. Toen de directeur mij de rondgang gaf snapte ik ineens waarom sommige ouders het lastig hebben als hun kindje voor ’t eerst naar de kleuterklas gaat.