En dit hebben we deze les gedaan … een foto omvormen tot puzzel, wat puzzelstukskes ernaast leggen. Ik wou de puzzel ook nog op een tafel leggen, maar ik vond op ’t net geen mooie foto van een tafelblad.

De twee puzzelfoto’s waren voorbeeldfoto’s van Jasmijn, maar ik vond ze wel leuk. De bovenste foto toont immers een beeld waar ik op ’t werk zowat dagelijks in vertoef.

puzzel fabriek

puzzel gebouw achtergrond wit

En daarna heeft Jasmijn ons nog iets super geleerd. Je kan blijkbaar op het net photoshop actions downloaden. Die actions zijn feitelijk iets gelijkaardigs als ‘macro’s’. Hiermee doet het programma alles automatisch… zo vind je er ook om het puzzeleffect (dat wij manueel gedaan hebben) met één klik uit te voeren.

Op nen hip en ne wip transformeerde ik dan de foto van Vic naar deze kubus met een gedownloade actie. TOftof, gemakkelijk en de mogelijkheden zijn legio.Vic

Hieronder de tutorial om ‘actions’ te gebruiken.

  1. download een actie bv. hier, hier, hier of hier
  2. dit is meestal een -zip bestand, unzip dit
  3. Plak de atn-file (actiefile) bij de acties in photoshop om te weten waar dit is kan je best photoshop openen en in het ‘windowvenster’ de ‘actions’ openen. Dan kan je via het menutje hiervan kijken waar de acties gesaved staan.
  4. Open je foto die je wil bewerken in photoshop
  5. Open het actievenster window->actions
  6. zoek de gedownloade actie in het venster en speel deze af in je foto die je wil bewerken.