Deze vakantie wou ik eens wat meer bakken en zo wou ik dus ook speculaas maken. Op de site van ‘SOS Piet‘ (mijn held tegenwoordig) en www.kokeneten.be (ook een nieuwe bron van inspiratie) vond ik al snel een speculaasrecept.

’t zag er allemaal vrij doenbaar uit (aangezien ik geen chefkok ben, kijk ik allereerst naar de gemakkelijkheidsgraad). Maar waar ik me niet aan verwacht had, was dat “speculaaskruiden” zo moeilijk te vinden waren. De carrefour, smatch, het kruidvat (waar ze blijkbaar geen kruiden verkopen), de HEMA, de oil en vinegar (als je hopeloos op zoek bent probeer je alles), den delhaize, den aveve (tegen alle verwachtingen in verkopen ze er ook geen speculaaskruiden, wel een speculaasmix, maar dat vond ik dan een beetje valsspelen), den aldi. Al deze winkels heb ik afgeschuimd -en dat is dezer tijden geen pretje- en dan nog tevergeefs.

Tenslotte heb ik van Ellen een receptje gekregen zonder speculaaskruiden.

Het resultaat (hieronder) was lekker maar-moet ik eerlijkheidshalve toevoegen- smaakt niet echt naar speculaas.

speculaas

Het recept (ik heb dit gehalveerd, en ’t was meer dan genoeg)
800 g zelfrijzende bloem
200 g gewone bloem
700 g kandijsuiker
3 eieren
400 g boter og margarine
amandelextract (hiervan heb ik een 7-tal druppels toegevoegd)
2 koffielepels kaneel (volgens smaak)

Zeef de 2 soorten bloem en meng ze met de suiker en de kaneel in een kom.  Voeg er de boter aan toe(niet laten smelten) en verdeel ze goed onder het mengsel.  Maak in het midden een kuiltje en doe er de eieren in met het amandelextract.
Kneed alles goed door elkaar en maak er een bol van.  Laat het deeg enkele uren rusten op een frisse plaats.
Rol het uit en steek het uit met een vormpje.
De oven voorverwarmen op 200°C of stand 5 tot 6.  De koekjes bakken aan die temperatuur gedurende 20 minuten, op halverwege geplaatste rooster.