Ik las dit artikel en was er van aangedaan hoe een schepen van mobiliteit (Eric Sax, schepen mobiliteit van Ukkel) zo’n fietsonvriendelijke uitspraken kan doen.

Sommige fietsers denken dat ze alles mogen. Waarom moeten fietsers de wegcode niet kennen? Ik ben voorstander van een apart rijbewijs voor fietsers, dat fietsers moeten behalen vooraleer ze de weg op mogen.

Fietsers worden gebruikt als menselijke obstakels om de vlotte doorstroming van het autoverkeer te verhinderen. Bestuurders raken geïrriteerd en het risico op ongelukken neemt toe”, voegt hij eraan toe. “En eenmaal de fietser uitgestrekt en bebloed op de grond ligt omdat hij de wegcode niet heeft gerespecteerd, is het de bestuurder die gelyncht wordt.

Daarna maakte ik de cruciale fout om ook nog eens verder te lezen in de reacties. Slecht idee, want ik weet al lang dat ik niet gelukkiger word van ongenuanceerde commentaren op internetartikels. Maar het kwaad is geschied, en dit moet me toch van het hart.

In vele discussies valt het me op dat mensen zich vaak verplaatsen in het standpunt van ofwel de voetganger, ofwel de fietser ofwel van de automobilist. Terwijl ik van mening ben dat je veel meer verkeersvaardigheid krijgt en hoffelijkheid creëert als je je zowel als voetganger, fietser en als automobilist in het verkeer begeeft. 

Als fietser weet ik dat voetgangers wel eens verstrooid kunnen zijn, en dat ik altijd op mijn hoede moet zijn op een gemengd fietspad. En ik besef ook dat het voor automobilisten moeilijk is om veilig af te slaan, zonder hierbij even op het zebrapad en het fietspad stil te staan.
Als voetganger weet ik dat wanneer een fietser belt, dat dit geen teken van agressie is, maar gewoon een waarschuwing.
Als automobilist besef ik dat fietsers soms liever op de rijbaan rijden dan op het fietspad, omdat het fietspad hun 3 keer op 200m de drukke rijbaan laat oversteken, omdat het fietspad zich aan een bushalte bevindt en bijgevolg vol staat met mensen, … of wat de reden ook mag zijn.

De infrastructuur is er nog niet op voorzien om fietsers een volwaardige plaats in het verkeer te geven, maar misschien moeten we elkaar wat minder met de vinger wijzen en wat hoffelijker zijn … allemaal !!!