Annelyse gaat solo

2018-06-11T22:25:20+00:00juni 11th, 2018|Categories: Travel|Tags: , , |33 Comments

Woensdag is het eindelijk zover, dan vertrek ik op mijn eerste solofietstocht !!! Het plan is om van Elewijt (thuis) tot Keulen te fietsen, waar ik opgewacht wordt door man en kinderen om nog even te citytrippen en te overnachten op een camping alvorens we samen met de auto terug naar huis rijden.

Ik krijg de meest uiteenlopende reacties op mijn plan, van “Waarom zou je dat nu willen?” (omdat ik van uitdagingen hou), “wat als het regent?” (we zijn niet van suiker), “heb je geen schrik zo alleen als vrouw?” (ik ben niet van het schrikachtige type) tot “Wauw, daar zou ik goud voor geven om dat te kunnen doen!”.

Maar enfin … even duiden wat me drijft en hoe ik het ga doen.

Solo

Toen we verleden jaar op onze Tour d’Europe waren zagen we vele solitaire fietsers en dat waren zowel mannen als vrouwen. Ik vond dat wel stoer en ik heb me dikwijls afgevraagd, zou ik dat wel kunnen en zou ik dat ook plezant vinden?

Binnenkort weet ik daarop dus het antwoord.

Ik vind het sowieso spannend, want alleen is toch anders dan  met twee en er zijn veel vragen die door mijn hoofd spoken.
Wat als ik een kettingbreuk krijg? Ik heb dat wel al eens hersteld maar toen stond Bjeurn me bij met raad. Ga ik wel goed kunnen slapen als ik zou wildkamperen? Normaalgezien vertrouw ik op Bjeurn om me te beschermen, maar deze zal nu dus niet naast mij liggen. Ga ik het wel plezant vinden om alleen te fietsen en te kamperen? Of is dat zoals koken voor 1 persoon … eigenlijk niet de moeite.

Enfin, ik heb al wel goesting om even de loner uit te hangen, met niemand rekening te moeten houden en te eten wat ik wil.

Keulen

Voor de keuze Keulen zijn 3 redenen.
Ten eerste ben ik er nog nooit geweest, op culinair vlak ben ik niet zo experimenteel, maar als ik reis kies ik liever voor plekken die me nog niet bekend zijn. Ten tweede lag het in de straal van 3 à 4 dagen fietsen vanaf thuis. En ten derde is er een goede treinverbinding tussen Brussel en Keulen. Al komen Bjeurn en de kinderen me uiteindelijk ophalen vermits die treinverbindingen vooral goed zijn voor mensen zonder fiets. In de internationale treinen is een fiets niet toegelaten en in de thalys zou ik mijn fiets moeten inpakken en de wielen demonteren, maar dat is dan weer een pak moeilijker dan je fiets gewoon het treinstel binnenrollen, dus dat zag ik niet echt zitten. Ik had uiteindelijk wel kunnen uitpluizen hoe ik via de regionale treinen thuis zou geraken, maar het is natuurlijk nog plezanter om er nog een nacht Keulen samen met Bjeurn en de kinderen aan te plakken.

Eten en Slapen

Slaapplaatsen heb ik niet voorzien, ik heb wel een nieuwe tent gekocht. Ik zie wel wat me overkomt, campings, wildkamperen, logeren bij locals die ik onderweg tegenkom, gebruik maken van Warm Showers (een sociaal netwerk voor fietsers), …. Het zijn allemaal mogelijkheden.
Kookgerief neem ik ook sowieso mee en het is de bedoeling om dat te gebruiken, al neem ik ook mijn bankkaart mee … alles kan en alles mag, zo hoort dat op een fietsreis en zeker op een solofietsreis.

De Route

Ik had mijn route al volledig uitgestippeld, ik zou tot in Nijmegen fietsen en dan inpikken op de Eurovelo 15 tot in Keulen. Ik fiets immers graag in Nederland, alleen al voor de fietsvoorzieningen is dat al een zalig land. Maar ineens kreeg ik in mijn hoofd dat ik via de Hoge Venen wou rijden en ook nog een stuk van de Vennbahn wou meepikken, de route werd dus volledig omgegooid, zo staan er nu 285 km en 1900 hoogtemeters op het programma.
Meestal is Bjeurn bij ons de routeplanner, maar nu was dat gedeelte van de voorbereiding dus ook voor mij, ik liet GPSies, waar Bjeurn altijd zijn routes in maakt, voor wat het was en ik maakte mijn route via afstandmeten.nl, dat ik iets gebruiksvriendelijker vind.
Ik ben héél benieuwd hoe ik de route ga ervaren, vermits ik voornamelijk via fietsroutes en knooppunten fiets veronderstel ik dat dat de route wel ok zal zijn, maar ik vrees wel de hoogtemeters wat en ik vraag me ook of ik gemakkelijk een plek zal vinden om te wildkamperen.

Mijn fiets

Hoewel ik zo goed als dagelijks fiets heb ik geen geschikte fiets om deze tocht aan te vangen. Ik heb mijn oude fiets met spijt doorgegeven aan Liv en ik rijd nu op een zware stadsfiets met 6 versnellingen en alles op de naaf (grootste miskoop ooit), met die fiets geraak ik sowieso de bergen niet op en als ik platte band zou hebben krijg ik niet eens mijn achterwiel eruit vermits alles op de naaf zit. Het was voor mij geen optie om hiermee tot aan het hoogste punt in België te rijden, dus heb ik Bjeurn zijn fiets geclaimd. Deze is feitelijk wel te groot voor mij, maar hij fietst wel een pak beter dan de mijne, merkte ik toen ik tijdens een proefrit naar het werk alle elektrische fietsen voorbij stak. Dat gebeurt me normaalgezien nooit.
Enfin, mijn fiets is dus gekozen en ondertussen heb ik ook beslist dat ik een nieuwe fiets verdien !!!
Maar ondertussen heb ik mijn fietszakken al mooi afgesteld op Bjeurn zijn fiets en dat komt volledig goed.

Voila, spannende vooruitzichten en ik zie er enorm naar uit !!!

33 Comments

 1. Kathia Vanwynsberghe 11 juni, 2018 at 22:41 - Reply

  Ik heb jaren buiten Europa alleen met de rugzak getrokken en dat blijven mijn beste vriendin reizen. Alleen is trouwens heel relatief. Ik trok naar de Chinese Muur met een Amerikaanse die ik in een internetcafe had leren kennen, deelde en huurwagen met een jong Zweeds koppel in Bali.
  Het waren mijn beste reizen niet omwille van de bestemming maar omwille van het alleen zijn.
  Het grootste gevaar is dat je nadien niets anders meer wil. Hoe graag je je geliefden ook ziet.

  • Annelyse 11 juni, 2018 at 22:44

   Dat gaan ze thuis niet graag horen ;-).

 2. Marijke 11 juni, 2018 at 22:46 - Reply

  Veel succes en geniet ervan

 3. Jacques 12 juni, 2018 at 00:19 - Reply

  Heb je al overwogen dat het in Keulen kan donderen? ;-)

  • Annelyse 12 juni, 2018 at 07:01

   Ik hoop het !!!

 4. Liese 12 juni, 2018 at 06:56 - Reply

  Chique zeg! Ik ben curieus naar de avonturen!

  • Annelyse 12 juni, 2018 at 07:01

   Ik ook

 5. Christine Van Loock 12 juni, 2018 at 06:56 - Reply

  Waaauw! Geweldig is dat. Een paar dagen zonder man en kids, echte me-time wordt dat. Ik verwacht wel elke dag een verslagje zoals op de tour d’Europe. Chapeau dat je dat gewoon doet allemaal. Succes!

  • Annelyse 12 juni, 2018 at 07:00

   Ik ben dat wel van plan, dat verslag ?

 6. Kris 12 juni, 2018 at 07:22 - Reply

  Goed dat je “maar” tot Keulen gaat want net ten oosten ervan is het heel heuvelachtig.. Tweetal weken geleden zelf ook naar Keulen gefietst vanuit mijn appartement, in Opladen, Leverkusen :-) Ik woon en werk daar momenteel tijdens de week. Heel leuke stad! Als je eens een speciale outdoor winkel wilt bezoeken: Globetrotter.

 7. withlovebyeva 12 juni, 2018 at 07:43 - Reply

  Enjoy!

 8. Nele Ryckeboer 12 juni, 2018 at 08:35 - Reply

  Waw, fantastisch!! Lijkt me zalig om eens alleen een fietstocht te ondernemen. Ik kijk al uit naar je verslagjes! Geniet er van!

 9. Lies 12 juni, 2018 at 08:41 - Reply

  Wow, zo spannend, veel plezier ik duim voor geluk en fijne ontmoetingen onderweg

 10. Sara 12 juni, 2018 at 08:43 - Reply

  Goed zot gij!! :-) En ook wel de max!!!
  Chapeau dat je dat durft en doet.

  PS Ik ben ook nog benieuwd naar hoe het nu zit met de nieuwe job enzo…

  • Annelyse 12 juni, 2018 at 09:10

   Momenteel in opzegperiode en in oktober start ik een opleiding van een jaar “java developer”

 11. T. 12 juni, 2018 at 09:16 - Reply

  Ik reed in de herfsvakantie op 4 dagen van gent via leuven, vielsalm naar saarburg in duitsland en dan terug naar luxemburg, (550km en met trein naar huis, vanuit luxemburg gn gedoe om fiets mee te nemen) met koersfiets en camelback met de essentiele dingen en zonder al te veel voorbereiding qua route. Ik sliep bij vrienden en op hotel. Vehnbahn tegengekomen en zag er mooi fietspad uit. Ik ben sowieso fan van ardennen om te fietsen, maar vond het stukje duitsland dat ik reed op aanraden vd gps(net over grens luxemburg, iets zuidelijker dan jouw route) fantastisch: rustige banen, mooi wegdek, constant veel op en af, en daardoor mooie uitzichten. Het was mijn eerste fietstrip alleen in 15 jaar en het smaakte naar meer. Met welke tent ga je nu op stap? (op vlak van trek en lichtgewicht materiaal kan ik nog veel leren.)

  • Annelyse 12 juni, 2018 at 09:26

   Ik heb een quickhiker ultralight voor 2 personen van decathkon gekocht. Je hebt veel lichtere tenten, en ook veel duurdere. Dit is een goed compromis.

 12. Marijke (Sheena) 12 juni, 2018 at 09:31 - Reply

  Klinkt super! Ik weet niet of ik het zou durven maar het idee om er zo eens een paar dagen alleen op uit te zijn spreekt mij wel aan. Ik kom zeker het reisverslag lezen :-) Geniet ervan!

 13. Karen 12 juni, 2018 at 09:40 - Reply

  Tof Annelies! Geniet ervan!

 14. piekep 12 juni, 2018 at 10:46 - Reply

  lijkt me heerlijk, behalve dat solo wildkamperen, brrr..

  • Annelyse 12 juni, 2018 at 10:56

   Ik ben ook niet zeker of ik dat ga doen hoor.

 15. nina brigou 12 juni, 2018 at 11:46 - Reply

  Succes! Ik vind alleen reizen héérlijk! Geniet er van :)

 16. Elsy Mommens 12 juni, 2018 at 15:56 - Reply

  Geniet van de extra tijd voor jezelf, van de onverwachte leuke ontmoetingen, van de mooie vergezichten! Succes!

 17. ilse 12 juni, 2018 at 17:55 - Reply

  Krijgen we ook een dagelijkse blogupdate? Vennbahn is inderdaad wel de moeite.

  • Annelyse 12 juni, 2018 at 17:58

   Yeps ;-). Ik doe wel maar een kort stukje vennbahn, 20km ofzo

 18. Iris 12 juni, 2018 at 23:40 - Reply

  Nu wordt het heel concreet. Geniet ervan ?
  Benieuwd naar uw verhalen

  • Annelyse 13 juni, 2018 at 06:31

   Ik ook ?

 19. Anke 13 juni, 2018 at 09:46 - Reply

  Fantastisch! Lijkt me zalig!

 20. Nienke 13 juni, 2018 at 14:58 - Reply

  Veel plezier!
  Ik fietste vorig jaar ook voor het eerst alleen.
  Van Antwerpen naar Hamburg…en sta te trappelen om er nog eens alleen op uit te trekken.
  De onverwachte ontmoetingen onderweg zijn zooo tof!

 21. Rohini 14 juni, 2018 at 08:17 - Reply

  I would like to think I could ride alone but in reality I have no idea. When you are always together as a couple I think it is good to have time and space to discover yourself. Just be sure to be back for us. Happy solo adventuring.

  • Annelyse 14 juni, 2018 at 11:19

   Dont worry … I’ll be back on sunday. When your are travelling alone yiu are responsible for everything and when you travel as a couple everybody has his specialty, that is a significant diffrence.

 22. Mirthe 19 juni, 2018 at 21:29 - Reply

  Je doet me weer dromen. ? Ik wil al lang eens gaan bikepacken (met koersfiets dan), ik moet het gewoon eens doen. Veel plezier!

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.