Woensdag is het eindelijk zover, dan vertrek ik op mijn eerste solofietstocht !!! Het plan is om van Elewijt (thuis) tot Keulen te fietsen, waar ik opgewacht wordt door man en kinderen om nog even te citytrippen en te overnachten op een camping alvorens we samen met de auto terug naar huis rijden.

Ik krijg de meest uiteenlopende reacties op mijn plan, van “Waarom zou je dat nu willen?” (omdat ik van uitdagingen hou), “wat als het regent?” (we zijn niet van suiker), “heb je geen schrik zo alleen als vrouw?” (ik ben niet van het schrikachtige type) tot “Wauw, daar zou ik goud voor geven om dat te kunnen doen!”.

Maar enfin … even duiden wat me drijft en hoe ik het ga doen.

Solo

Toen we verleden jaar op onze Tour d’Europe waren zagen we vele solitaire fietsers en dat waren zowel mannen als vrouwen. Ik vond dat wel stoer en ik heb me dikwijls afgevraagd, zou ik dat wel kunnen en zou ik dat ook plezant vinden?

Binnenkort weet ik daarop dus het antwoord.

Ik vind het sowieso spannend, want alleen is toch anders dan  met twee en er zijn veel vragen die door mijn hoofd spoken.
Wat als ik een kettingbreuk krijg? Ik heb dat wel al eens hersteld maar toen stond Bjeurn me bij met raad. Ga ik wel goed kunnen slapen als ik zou wildkamperen? Normaalgezien vertrouw ik op Bjeurn om me te beschermen, maar deze zal nu dus niet naast mij liggen. Ga ik het wel plezant vinden om alleen te fietsen en te kamperen? Of is dat zoals koken voor 1 persoon … eigenlijk niet de moeite.

Enfin, ik heb al wel goesting om even de loner uit te hangen, met niemand rekening te moeten houden en te eten wat ik wil.

Keulen

Voor de keuze Keulen zijn 3 redenen.
Ten eerste ben ik er nog nooit geweest, op culinair vlak ben ik niet zo experimenteel, maar als ik reis kies ik liever voor plekken die me nog niet bekend zijn. Ten tweede lag het in de straal van 3 à 4 dagen fietsen vanaf thuis. En ten derde is er een goede treinverbinding tussen Brussel en Keulen. Al komen Bjeurn en de kinderen me uiteindelijk ophalen vermits die treinverbindingen vooral goed zijn voor mensen zonder fiets. In de internationale treinen is een fiets niet toegelaten en in de thalys zou ik mijn fiets moeten inpakken en de wielen demonteren, maar dat is dan weer een pak moeilijker dan je fiets gewoon het treinstel binnenrollen, dus dat zag ik niet echt zitten. Ik had uiteindelijk wel kunnen uitpluizen hoe ik via de regionale treinen thuis zou geraken, maar het is natuurlijk nog plezanter om er nog een nacht Keulen samen met Bjeurn en de kinderen aan te plakken.

Eten en Slapen

Slaapplaatsen heb ik niet voorzien, ik heb wel een nieuwe tent gekocht. Ik zie wel wat me overkomt, campings, wildkamperen, logeren bij locals die ik onderweg tegenkom, gebruik maken van Warm Showers (een sociaal netwerk voor fietsers), …. Het zijn allemaal mogelijkheden.
Kookgerief neem ik ook sowieso mee en het is de bedoeling om dat te gebruiken, al neem ik ook mijn bankkaart mee … alles kan en alles mag, zo hoort dat op een fietsreis en zeker op een solofietsreis.

De Route

Ik had mijn route al volledig uitgestippeld, ik zou tot in Nijmegen fietsen en dan inpikken op de Eurovelo 15 tot in Keulen. Ik fiets immers graag in Nederland, alleen al voor de fietsvoorzieningen is dat al een zalig land. Maar ineens kreeg ik in mijn hoofd dat ik via de Hoge Venen wou rijden en ook nog een stuk van de Vennbahn wou meepikken, de route werd dus volledig omgegooid, zo staan er nu 285 km en 1900 hoogtemeters op het programma.
Meestal is Bjeurn bij ons de routeplanner, maar nu was dat gedeelte van de voorbereiding dus ook voor mij, ik liet GPSies, waar Bjeurn altijd zijn routes in maakt, voor wat het was en ik maakte mijn route via afstandmeten.nl, dat ik iets gebruiksvriendelijker vind.
Ik ben héél benieuwd hoe ik de route ga ervaren, vermits ik voornamelijk via fietsroutes en knooppunten fiets veronderstel ik dat dat de route wel ok zal zijn, maar ik vrees wel de hoogtemeters wat en ik vraag me ook of ik gemakkelijk een plek zal vinden om te wildkamperen.

Mijn fiets

Hoewel ik zo goed als dagelijks fiets heb ik geen geschikte fiets om deze tocht aan te vangen. Ik heb mijn oude fiets met spijt doorgegeven aan Liv en ik rijd nu op een zware stadsfiets met 6 versnellingen en alles op de naaf (grootste miskoop ooit), met die fiets geraak ik sowieso de bergen niet op en als ik platte band zou hebben krijg ik niet eens mijn achterwiel eruit vermits alles op de naaf zit. Het was voor mij geen optie om hiermee tot aan het hoogste punt in België te rijden, dus heb ik Bjeurn zijn fiets geclaimd. Deze is feitelijk wel te groot voor mij, maar hij fietst wel een pak beter dan de mijne, merkte ik toen ik tijdens een proefrit naar het werk alle elektrische fietsen voorbij stak. Dat gebeurt me normaalgezien nooit.
Enfin, mijn fiets is dus gekozen en ondertussen heb ik ook beslist dat ik een nieuwe fiets verdien !!!
Maar ondertussen heb ik mijn fietszakken al mooi afgesteld op Bjeurn zijn fiets en dat komt volledig goed.

Voila, spannende vooruitzichten en ik zie er enorm naar uit !!!