Ne luie Polkadot

Ne luie Polkadot

Ne luie Polkadot

Ne luie Polkadot

Vandaag deed ik ne luie Polkadot (zoals het op een luie zondag betaamd). Haar rimpelrokske bleef me bij omdat ik zo geweldig gecharmeerd was door Roos haar favoriete rok (geweldig toch)

Ik maakte dus ook een rimpelroksken, maar alle foefkes zoals ritsen, verstelbare elastiek … liet ik achterwege.

En zo heeft Liv nu al een rok (gemaakt op 2u) die assortie is bij mijn rok (nog steeds in productie) waar zeker tien keer (als het niet 20 keer zal zijn) meer tijd in zal gekropen zijn.

Werkwijze (die veel langer werd dat ik oorspronkelijk in gedachten had … en dat terwijl het echt een simpel roksken is)

 1. Meet benodigde poepomtrek (A=66cm) (zodat je zeer gemakkelijk rond de poep kan) en de gewenste lengte (B=26cm)
 2. Knip de stof (ik hou rekening met 1cm naadwaarde en aangezien met biais word afgezoomd is heb ik hier geen extra zoomlengte voorzien. Gebruik je wel de klassieke zoom voeg dan nog een extra 3 cm aan de panden)
  2 panden
  *lengte B+1 (dus de gewenste lengte plus 1 cm naadwaarde voor aan de tailleband
  *breedte van elk pand is 72cm.
  Tailleband
  *lengte A+2 (gewenste lengte plus 2 cm extra voor de naadwaarde)
  *Breedte 8cm
 3. Naai de panden aan elkaar aan de zijnaden (goede kant van de stof op elkaar)
  Zigzag de naden tegen het rafelen en strijk ze open.
 4. Zigzag de tailleband langs 1lange kant en langs de korte zijkanten.
 5. Naai de tailleband tot de helft toe aan de korte kanten, de helft aan de kant van de zigzag afwerking blijft open (hierdoor brengen we straks de elastiek binnen)
 6. Rimpel het rokje, dit doe je door een grote steeklengte in te stellen en je spanning op stand ‘0’ in te stellen. (niet eerst naar voor en achter stikken, maar gewoon rechtdoor)
  Nu kan je door te trekken aan de draden de stof rimpelen. De rok moet even breed worden als de breedte van de tailleband.
 7. Speldt rok vast aan tailleband, dit met de goeie kanten naar elkaar toe (niet de zigzagkant, maar de onafgewerkte kant wordt aan de bovenkant van de rok gespeld)
  Zorg dat je evenredig verdeelt, de naad van tailleband komt aan de achterkant van de rok
 8. Naai de tailleband aan de rok vast. Zorg dat je de naden altijd open strijkt en naait!!! (niet beide langs één kant dus)
 9. Plooi de tailleband in goede positie en speldt vast. Naai tailleband vast door langs de voorkant vast te stikken … in de naad of iets erboven.
 10. breng de elastiek in de rok door de opening in de tailleband achteraan (prik een veiligheidspeld vanvoor in de elastiek en schuif hem er zo helemaal door)
 11. Naai elastiek vast (zorg dat hij niet gedraaid zit). Doe dit met een zigzagsteek (van boven tot onder en terug naar boven)
 12. Werk de onderkant af met biais. (zo gaat dat)