manneke

Mannekes voor ons en een vrouwke voor Liv… dat stond er vandaag op de menu (op algemene aanvraag van de kinders) … naar de recepten van Ellemieke (Sergio Hermans wederhelft) in het Nieuwsblad magazine.

Ik moet u waarschijnlijk niet vertellen dat dit een hit was … en niet enkel in de leeftijdscategorie onder 4 jaar … ook Bjeurn was fan.

Dit wordt waarschijnlijk ‘de klassieker’. Kent ge dat … zo’n gerecht dat je eigenlijk op je 18 al lang ontgroeid bent, maar nog altijd aanvraagt als examenkost?
Zo beeld ik het me althans in dat het zal zijn.

Mannekes (oftewel Vissticks met aardappel en puree van erwtjes)

erwtjescrème

  • 1 fijngesnipperde ui
  • klein klontje boter
  • 3dl kippenbouillon
  • Peper en zout
  • 1 doosje diepvrieserwtjes (450g)
  • 1 dl room
  • spuitzak

Aardappelpuree*

  • 6 grote bintjes
  • 3 dl warme melk
  • 100 g boter
  • 1 dl room
  • 1 doos vissticks
  • 4 kersttomaatjes / schijfjes wortel /klodder ketchup / … (de ogen)
  1. Stoof de ui aan in wat boter, voeg de bouillon toe en kruid met peper en zout. Kook in dit bouillonmengsel de erwtjes een minuut of 4 (tot ze goed plat zijn)
  2. Mix de (afgegoten) erwtjes fijn met een beetje room en een beetje bouillon tot een gladde puree. Kruid naar eigen smaak. Lepel het mengsel over in een knijpfles of een spuitzak.
  3. Kook de aardappelen in gezouten water en plet hem met een stamper, maak een gladde puree door er beetje bij beetje het mengsel van warme melk, boter en room onder te mengen. Gebruik niet alles … stop als je een smeuïge massa hebt.
  4. bak de vissticks
  5. Serveer zoals op de foto (of nog schoner natuurlijk)

*volgende keer aardappelpuree uit het zakje -> dan is het ook een ‘snel recept’