Macaroni staat bekend als zeer kindvriendelijk en inderdaad … ’t viel in de smaak
aldus Vic *dankbaar* … “Mama, bedankt dat je zo lekker gekookt hebt”
ik merk een klein trauma, sinds ik weiger nog rekening te houden met wat de kinderen al dan niet lusten.
Macaroni had ik al in jaren niet meer gemaakt, de kinderen wisten zelfs niet wat dat was.
Wat ik me niet meer herinner is, wat je nu eet als groeten bij macaroni. Uit mijn kindertijd meen ik me te herinneren dat dat een groenteloos recept is (mijn mama mag me corrigeren als ik fout ben).
In elk geval … groenteloze recepten zijn niet meer van deze tijd, dus ik maakte er een slatje (met veel wortel en komkommer, want dat is dan weer de enige rauwkost dat Vic lust) bij.
Deze is alsook voor herhaling vatbaar en komt dus mee op mijn receptenlijst.
Macaroni met ham en kaas
- 300g macaroni
- 200g gekookte ham in blokjes
- 75g bloem
- 200g gemalen kaas (+2el kaas om af te werken)
- 75g boter (+1el om mee af te werken)
- 1l melk
- nootmuskaat
- peper
- zout
- groentjes (slaatje rauwkost)
- Kook de macaroni beetgaar in gezouten water. Warm de oven voor op 175° C.
- Laat de boter smelten in een pannetje. Strooi er de bloem bij. Roer glad en laat kort opdrogen op het vuur.
- Leng de blonde roux in en straaltje aan met de melk. Roer voortdurend. Breng langzaam aan de kook en blijf roeren tot de saus glad en gebonden is. Laat ze 2 minuten zacht doorkoken.
- Strooi er, van het vuur af, de kaas bij. Roer tot de kaas volledig gesmolten is. Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
- Giet de macaroni af en vermeng ze meteen met de kaassaus. Voeg er de hamblokjes aan toe. Schep het mengsel in een ovenschaal.
- Bestrooi met kaas en beleg met vlokjes boter. Zet 15 minuten in een op 175° C voorverwarmde oven.
- Serveer er rauwkost bij
ik doe tomaatjes, champignons, ajuin, soms worteltjes bij de macaroni….
hier gaat er steevast een courgette in kleine stukjes, eerst een beetje aangestoofd, doorheen
Ik doe daar gestoomde broccolli of bloemkool bij. Of spinazie!
Hier ook gestoomde brocolli
Inderdaad groenteloos…..daarmee dat ik dat alleen maak om.de konderen eens heel gelukkig te maken, maar dan verplicht veel soep op.voorhand….
Nog een tip, doe een half blokje kippebouillon bij de saus….en sorry voor al die punten en komma s teveel, de ipad is te klein voor mijn vingers….
Wij eten ‘groene’ macaroni… oftwel courgette en broccoli bij de saus gemixt (broccoli is hier een groente die ze écht niet willen eten – denken ze)
mijn gevraagde correctie: ik heb ook geprobeerd om er tomaatjes en paddestoelen in te verwerken maar jullie vonden dat “genen echte macaroni met hesp en kaassaus”. een slaatje aten we er ook bij.
Haha … typisch ;-)
:-) Wouter vindt dat nog steeds!
Ook lekker is fijngesneden preiringetjes door de saus, gewoon rauw. Dat geeft wat bite en een goeie smaak.
raar maar waar…mijn dochter heeft daar graag een spruitje bij
Je kan inderdaad allerlei groentjes gaarstomen, koken of bakken en bij de saus doen. De lekkerste vind ik erwtjes, champignons, broccoli, bloemkool en prei. :-) Je moet ook eens proberen om de saus af te werken met een beetje vers citroensap, dat maakt het allemaal wat minder zwaar!
@allemaal: dat vind ik nu zo leuk aan een blog sè, al jullie tips … jullie brengen me naar een hoger niveau. Bedankt daarvoor
Gestoomde broccoli en gebakken champignons of een gestoofde ui, erwtjes tomaatjes…. Ik kijk gewoon in de ijskast wat er nog ligt
Zoals hier al een aantal keer gezegd past broccoli daar geweldig goed bij, en gaat dat bij de kindjes ook geweldig goed naar binnen. Wij draaien de broccoli gewoon samen met de hesp door de saus. Dan valt die zowat uiteen in de saus (snij je roosjes klein) en dan vormt dat een mooi, smeuïg geheel.
Ik doe er kleine stukjes courgette, erwtjes of rode/gele paprika bij