lim

Ik had het gemist, de driedelige reeks op CANVAS over de Low Impact Man. Gelukkig kan het ook online bekeken worden en ik vind het echt een aanrader.

De reeks gaat over Steven. Hij geeft zichzelf 6 maanden tijd om de Low Impact Man te worden. Zijn ecologische voetafdruk verminderen. Onder het moto “gebruik de aarde, maar misbruik ze niet”. Dit doet hij (en hij niet alleen, ook zijn gezin doet mee) in 30 stappen.

In de eerste aflevering worden de eerste tien stappen in beeld gebracht.

  1. redt de wereld, begin bij jezelf
  2. Bepaal je startpositie (meet je ecologische voetafdruk, ik heb het zelf eens geprobeerd via de snelle methode en dan kom ik uit op 4,9 ha, véél te véél dus, mijn grote afstand woon-werkverkeer zit hier wel voor veel tussen denk ik. Hierbij een vraag aan mijn baas om me wat dichter bij huis te werk te stellen ;-) )
  3. Knip de draad door (Verander je gewoonten, haal de grote energieverslinders uit je huis)
  4. Laat de auto staan (Verzachtende omstandigheden, wij hebben maar één auto, de man en Liv gaan met de fiets naar ’t werk en de kribbe)
  5. Vang je regenwater op (hiermee wast de LIM zich, spoelt er de WC mee door en poetst er het huis mee)
  6. Koop niets nieuws (maar recupereer, bezoek een kringloopwinkel of een rommelmarkt)
  7. Kook met hooi (Steven heeft een speciale kooktechniek. Het eten even opwarmen en 6u in een hooikist laten staan tot het gaar is)
  8. Ga weg (als je niet thuis bent, kan je er ook geen energie verbruiken, als je tenminste verwarming afzet)
  9. Als je weggaat, doe dat op een ecologische manier
  10. Verklein je afvalberg (recupereer broodzakken, hergebruik flessen, koop geen kranten meer…)

Zoals je waarschijnlijk wel vermoedt gaat Steven hier zeer ver in. Sommige dingen gaan er zelfs helemaal over (zoals koken met hooi bv.) Maar ik vind het een prachtig initiatief en ik denk dat iedereen er voor zich wel iets nuttigs kan halen.

Onze Low Impact Man is zoals je misschien wel zou vermoeden geen geitenwollensokken zonderling, hij heeft zelfs een blog ;-)