Aangezien onze rekening niet is zoals de zak van Mary Popins (herinner je je nog die zak waar maar blijft en blijft uitkomen … impressionant en tevens het enige dat ik me nog herinner van de film), moeten wij lenen voor ons nieuwe huis.

En ik moet zeggen, Bjeurn heeft zijn huiswerk goed gemaakt en hebben toch wel interessante dingen geleerd die ik zeker met jullie wil delen.

  • Vertrouw niet blindelings op je eigen bank, zelfs al ben je een dikke klant, zit je er met héél de familie, al de leningen en verzekeringen. Ga zeker nog bij andere banken horen en onderhandel over je rentevoet. Want maak je geen illusies, je eigen bank zet je zonder scrupules eveneens in ’t zak.
  • Een héél interessante site voor rentevoeten is renteopdevoet.be. Je kan hier rentevoeten en schuldsaldoverzekeringen delen en vergelijken met anderen. En er staan handige rekenmodules op.
  • En misschien nog de interessantste ontdekking is de groene lening.  Hierbij krijg je een interestverlaging van 1,5% (betaald door de federale overheid maar gewoon te regelen via de bank waarbij je de lening aangaat) voor een lening voor energiebesparende investeringen. Met een maximumbedrag van 15 000 € per persoon, dus 30 000 € per koppel en op de betaalde interesten wordt een belastingvermindering van 40% toegekend (deze staat dus los van de aftrek van het hypothekair krediet). Dit is dus vooral handig bij verbouwingen.

Voila … als ik met deze post iemand geld doe besparen is mijn missie geslaagd.