Eindelijk … heb ik het gevoel dat ik weer in een leuk ritme zit … en dat het allemaal de goeie kant opgaat.

Zo is er woensdag (sinds enkele maanden mijn 4/5e dagje) ... heerlijk … dat ik deze voorlopig nog inzet bij de kinesist frustreert me wel wat (want ik zou zoveel andere nuttige dingen kunnen doen op een voormiddag) maar de rest van de dag is helemaal voor de kinders en mezelf.

Zo is het woensdag is eitjesdag, bereidingswijze op aanvraag maar spiegelei is alvast de favoriet.

Woensdag eitjesdag

En totdat de kinderen uitzwermen om te gaan sporten hou ik het liever rustig (ze hebben dat nodig). En vandaag was dat … suikertaart maken.

Suikertaart staat al lang op mijn verlanglijst, het was een leuke verrassing dat ik hem vond in “Goe gebakken”.
het resultaat was …. zeer zoet … maar voor mij ook wel zeer lekker (maar ik ben dan ook wel een zoete … ik ben zo jaloers op die mensen dat langs hunne neus weg kunnen zeggen “neen, voor mij niet, ik ben gene zoete”)
We hebben met 5 personen maar een kwartje van de taart opgegeten en meer moet dat eigenlijk ook niet zijn (en caloriegewijs zeker niet).
De rest zal voor de collega’s zijn.

Suikertaart

Suikertaart
TAARTDEEG

  • 250g bloem
  • 65ml water
  • 10g verse gist (of 3g droge gist)
  • 1 ei
  • 12g suiker
  • 12g zout
  • 100g goei boter (op kamertemperatuur)
  • losgeklopte eidooier met een scheutje melk

VULLING

  • 2 eidooiers
  • 200ml slagroom
  • 200g poedersuiker (of bruine suiker zoals ik deed)
  • 5 klontjes koude boter

TAARTDEEG

  1. Los de gist op in het water en voeg het ei erbij, klop los
  2. Zeef de bloem en giet uit op het werkblad, maak een bloemcirkel
  3. Strooi suiker  en zout aan de buitenzijde van de cirkel. 
  4. Snij de malse boter en leg deze ook aan de buitenzijde
  5. Giet het water met gist en ei in het midden
  6. Meng met de vingertoppen de ingrediënten van binnen naar buiten
  7. Voeg stelselmatig meer en meer bloem toe en kneed enkele minuutjes tot een homogeen deeg (niet te lang)
  8. Verdeel het deeg in 2 stukken, maak er bolletjes van en laat een kwartiertje rusten onder handdoek of plastiekfolie
  9. Bestrijk een taartvorm met boter
  10. Neem een bolletje deeg en rol uit, bekleed de taartvorm met het deeg.
  11. Strijk een deel van het losgeklopt ei met een borsteltje aan, op de rand van het deeg
  12. Neem het andere bolletje, rol uit en snij dit in repen van 1cm breed. Leg deze repen langs de rand van het deeg en breng hierop ook het losgeklopte ei aan
  13. Warm de overn voor op 230°C

VULLING

  1. Klop 2 eierdooiers los met slagroom. Vul de taart met poedersuierk (of bruine suiker) en giet hierop het ei-roommengsel
  2. verdeel enkele blokjes koude boter in de taart
  3. Bak de taart op 230°C gedurende 15 a20 min (ik had meer tijd nodig, maar dat kan aan de oven liggen)
  4. Ontvorm de taart meteen en laat afkoelen op een rooster. 
  5. Eens afgekoeld, knip uit papier een hart. Leg dit hart op de taart. Zeef wat poedersuiker op de taart en haal hierna het hart voorzichtig weg.