Afstand 43km – Hoogtemeters 941 – Bestemming nabij Potenza  (Italië) – Overnachting wildkamperen op een winderig veld

“It’s not the distance, it’s the speed that’ s killing you”… dat wordt (in mijn perceptie terecht) gezegd bij een marathon.

Maar wij hebben iets anders ondervonden bij het fietsen. 

It’s not the height, it’s the steepness that’s killing you!!!

Vandaag was immers vreselijk, er stonden wat hoogtemeters op het programma, maar niet onoverkomelijk. Bleek dat al die hoogtemeters aan een stijgingspercentage van 8% en meer waren. 

   

Misschien zegt dit je niets … stel je dan voor dat je zo steil moet fietsen dat je je constant afvraagt of je niet beter zou afstappen voor je omvalt.

   

Misschien denk je “8%, dat valt toch nog mee”  … denk dan je koersfiets weg en beeld je in dat je zit op een fiets van 60kg (als je een vrouw bent) of 90kg (als je een man bent) met daarop 2 personen, waarvan de kleinste bij het trappen niet eens zijn eigen gewicht compenseert.

   

We hoopten vandaag het hoogste punt van 1000m voorbij te zijn om te kunnen dalen tot warmere oorden. 

We geraakten tot de top … en we weten meteen waarom die windmolens daar staan … zooooo winderig.
We geraakten echter niet tot beneden in warmere oorden. Het was immers al laat en ook mijn remmen konden de bergaf niet meer trekken, die moesten sowieso eerst vervangen worden.

Uiteindelijk belandden we op één van de mooiste plekken waar we ooit wildkampeerden. Jammer genoeg ook het winderigste, zodat we er minder van konden genieten. 

Alhoewel het ondanks de wind wel tof was … we zetten direct de tent op om er niet meer uit te komen. We installeerden ons samen op het picknickdeken in de tent en  onze wraps aten we koud, zodat er niet moest gekookt worden.

We danken Giuseppe nog voor de wijn die hij ons meegaf … hij smaakte deze avond enorm (en koeken hebben we kog steeds in overvloed).