In de Sister Bean at ik greenies, dit zijn –zocht ik achteraf op– groene brownies op basis van matcha.
Matcha is een Japanse groene thee in poedervorm, een exotisch ingrediënt dat ik niet bij collect&go kan verkrijgen. Meestal knap ik al af op exotische ingrediënten, maar die greenies waren echt wel héél lekker.
Na een korte online zoektocht vond ik een webwinkel met democratische prijzen, waar ik ook nog wat andere zaken vond die ooit op mijn lijstje van te exotische dingen beland waren …. chaithee en tefmeel (zou zeer goed zijn in de laatste dagen voor de marathon), en zo bestelde ik en werd er 2 dagen later geleverd en gebakken.
Het bakken deed ik op woensdagnamiddag met mijn 2 hulpjes. Ondertussen zijn ze toch al op een leeftijd dat ze het bakproces niet al te veel vertragen … en dat het zelfs onstpannend is.
We bakten niet alleen greenies, maar ook brownies, niet de klassieke brownies maar een “light” versie met courgette.
En er zijn zekerheden in het bakken, eiwit is pas stijf als je het ondersteboven voor je hoofd kan houden
en deeg moet voorgeproefd worden.
En dit is (een gedeelte van) het resultaat.
De brownies zijn inderdaad zeer luchtig en lekker, de greenies zijn wat zwaarder, maar daarom niet minder lekker … maar maak je geen illusies, het is niet omdat ze groen zien dat ze gezond zijn.
Greenies
- 150 g boter
- 80 ml zonnebloemolie
- 325 g fijne tafelsuiker
- 2 eieren
- 300 g bloem
- 2 el matcha (groen theepoeder)
- 2 tl bakpoeder
- 150 g pijnboompitten
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Laat de boter smelten. Klop de gesmolten boter dan in een kom krachtig met de olie, suiker en eieren.
- Meng in een andere kom de droge ingrediënten en ½ theelepel zout. Schep dit mengsel door het ei-suikermengsel.
- Vet de bakvorm in met boter en bestuif hem daarna met bloem. Schep het beslag in de vorm en bak het ongeveer 25 minuten in de oven. De greenies moeten stevig aanvoelen.
- Laat afkoelen en snijd het gebak dan in 16 vierkantjes.
Brownies met courgette
-
100 g courgette
-
100 g zwarte chocolade
-
1 el ongesuikerde bittere cacao
-
100 g suiker / honing / ….
-
4 eieren
-
2 el bloem
-
1 th lepel bakpoeder
-
snuifje zout
- Verwarm de oven voor op 150°C.
- Maak de courgette schoon, haal de schil eraf en gooi de zaadjes weg, snijd in blokjes.
- Laat de courgette enkele minuten stomen en mix vervolgens tot een puree.
- Laat de chocolade smelten au bain-marie en meng er vervolgens de cacao en de gemixte courgette door.
- Voeg het eigeel toe, evenals de suiker, de bloem, het bakpoeder en het zout.
- Klop het eiwit op en meng het voorzichtig onder het beslag.
- Schep het beslag in een taartvorm en bak 40 minuten op 150°C.
Het recept van de brownies vond ik hier, en het recept van de greenies komt uit “De Lekkerste Culinaire Hapjes van New York – Marc Grossman”
Geef een reactie