Het wat en waarom vind je allemaal hier, met ook héél interessant 10 geboden naar een verstandiger e-mailgebruik.

Alhoewel ik het eerst een belachelijk initiatief vond, heb ik toch besloten om mee te doen. Straffer nog, ik maak er een internetloze vrijdag van (het feit dat ik een dagje congé hebt zal het er voor mij wel gemakkelijker op maken) … en wel om volgende redenen.

  • Als ik er bij nadenk ben ik een serieuze emailverslaafde (en niet enkel email, maar ook internet). Op ’t werk staat mijn privé en werkemail constant open en een nieuwe mail lees ik direct. (Gelukkig dat ik niet zo ontzettend veel mail krijg)
    Ik weet van mezelf dat ik nogal verslavingsgevoelig ben en probeer daar dan ook wat bewust mee om te gaan. Deze emailloze vrijdag is dus ook een beetje een test voor mezelf.
  • Als emails gecheckt zouden worden op dode momenten (tussen twee taken door) zou er veel minder werktijd verloren worden. Je werk onderbreken, email checken, lezen, behandelen en dan terug kijken waar je weer gebleven was zorgt immers voor veel tijdverlies.
  • Een email is een niet-dringend kanaal, niemand mag verwachten dat je dagelijks toegang hebt tot je email. Als het dringend is moet er maar gebeld worden.
  • Het gebruik van “in CC plaatsten” stel ik ook wel eens in vraag. Is het nodig om bij elke mail die je verstuurt, 5 mensen in CC te plaatsen? Soms lijkt het wel zo … en met welk nut? Wat extra druk op de TO persoon te zetten om toch maar snel te reageren?
  • En nog een TODO puntje voor mij … Schrijf je uit de nieuwsbrieven die je toch nooit leest, laat facebook geen mails meer versturen, maar check het op deze site zelf (idem met de comments op de blog).

Voila, ’t is maar één dagje, maar toch vind ik het wel een uitdaging, een hele dag zonder internet, zonder blogje, zonder email.
En u … doet u ook mee?