Eigenlijk mag je dat niet zeggen … de Baltische staten … want Litouwen, Letland en Estland zijn geen staten meer, dit stamt nog uit de sovjettijd, maar nu zijn dit 3 afzonderlijke en onafhankelijke landen.
In elk geval … vandaag vlogen we vanuit Bergamo in Italië naar Vilnius in Litouwen. Een mooie luchthaven trouwens in Bergamo, met zicht op de bergen. Vic speelde er wat op de piano maar werd vriendelijk verzocht om daarmee te stoppen (wat ik flauw vond)
Liv zag het helemaal zitten, de eerste keer vliegen, met een eigen rugzakje en daarin haar spulletjes en de ereader. Achteraf was ze nog steeds enthousiast … maar de turbulentie mocht wat harder en de landing mocht wat spectaculairder. “Tof hé vliegen!!!”, riep ze me steeds toe als er turbulentie was.
Ik heb het er wat moeilijker mee, met dat vliegen, want steeds meer word ik me bewust van de impact op het milieu en initieel was het niet het plan om een vliegtuig in onze reis in te plannen. Anderzijds ben ik blij dat dit ons de kans geeft om snel naar van Zuid naar Noord Europa te gaan nu de temperaturen daar ook stijgen. Als “trage reizigers” hadden we anders nooit zoveel tijd in het Noorden kunnen doorbrengen (tot ergens in augustus zullen we fietsen in Baltische staten en Scandinavië).
Aangekomen in Vilnius was iedereen geradbraakt … om 5 u opstaan zal er iets mee te maken hebben.
Maar we raakten verbazingwekkend vlot tot aan ons appartement met het openbaar vervoer. Leve google maps en de vriendelijke Litouwer die vertaalde voor ons aan de bushalte. Het is trouwens ook leuk dat mijn 20Gb internetpakket uit Italië hier ook verder loopt, ik denk dat ik dit voor deze reis verder zal behouden.
Nu is het weer de ogen uitkijken en wennen aan een nieuw land. Of het algemeenheden zijn weten we nog niet maar we merkten alvast op dat
- ons appartementsblok een eigen concierge heeft voor 24u/24u en dat die ook het vuilnis komt ophalen in de gang.
- in ons appartement geen afval gesorteerd wordt
- Litouwers grote mensen lijken
- je soms toch wat oostblokgevoel overvalt door de gebouwen
- er veel bier in blik is (en ook veel keuze)
- dat onze buurtwinkel tot 22u open is
- dat het eten anders is … we aten al koude rode bietensoep met ei, Cepelinai (gevulde aardappelknoedels in de vorm van een zeppelin), een bietensla en enkele andere slatjes uit het versvak van den “IKI”. Geen groot succes bij de kinders echter.
Ons appartement is dik ok, net buiten het centrum maar de busverbinding is goed, ruim, licht, met garage en goedkoop. Het stond nog maar net op AirBnb en we hebben Inga, de eigenares, wat op snelheid gepakt. Tv en internet was nog niet in orde, en er zijn nog wat kinderziektes in het keukenmateriaal (zoals dat er maar 2 messen zijn).
Maar dat Inga zeer sympathiek is maakt veel goed … en ook het feit dat we hier slapen op een tempur-matras (ik heb ze daarnet al even getest). Vic was er minder blij mee want als die matrassen koud zijn, zijn ze nogal hard, en ons vermoeid jongetje sprong er iets te enhousiast op en kwam een pak harder terecht als hij verwachtte … het leven kan “hard” zijn als je moe bent.
mmmm…En toch zal het zacht slapen! Wij zijn al zoveel jaren content van onze efkes hard, maar dan heerlijk zachte matrassen.
Koude rode bieten soep klinkt mij als de grootste gruwel in de oren :) Smakelijk!
Is lekkerder dan verwacht hoor
Wat zijn jullie plannen voor Estland als ik mag vragen? Gewoon doorrijden of een beetje rondrijden?
Sowieso doorrijden .. maar de weg staat nog niet vast … waarschijnlijk kust en de 2 eilanden … heb jij tips?
De twee eilanden is geen slecht idee. Ben zelf maar op de grootste (Saaremaa) geweest. Op Hiiumaa nog niet geraakt. De kleine eilanden (Kihnu bijvoorbeeld) zijn blijkbaar ook de moeite. Maar al minder gemakkelijk bereikbaar.
En de “westkust” kan ook mooi zijn. Mijn schoonmoeder (belg) heeft het ooit zo gedaan: zij kwamen toe in Tallinn, hebben een bus genomen naar Haapsalu en dan van daar naar Pärnu en van Pärnu naar Riga. En zij vond het mooi… de kleine stadjes en het natuur.
Is wel wat anders dan het zuiden of oosten van het land. Maar dat zou al te uit te weg zijn.
Als jullie in’t bos gaan, wel opletten. Vuur maken mag niet vanaf 14.04 bijvoorbeeld. En met kamperen ook opletten want na zonsondergang mag je prive land niet meer op.
Hier mss een nuttige website: https://rmk.ee
Matsalu is ook de moeite qua natuur. https://www.visitestonia.com/en/where-to-go/west-estonia/matsalu-national-park
Als ik met iets kan helpen… iets opzoeken of zo of als jullie vragen hebben, laat maar weten ?
Met een slaapplek kan ik helaas niet helpen, mijn ouders hebben wel een boerderij maar zij wonen in Oost-Zuid Estland. Niet direct op jullie weg.
Alvast nen dikke merci … dat geeft ons vertrouwen in onze reeds geplande route
Inga, sympathiek. Tuurlijk! Wij hebben een Inga dochter. :-)
Gelukt met de pino’s want dat is toch wel wat extra stress? Veel plezier in het noorden, ik ben een grote Scandinavië fan en verlang er nu meer naar dan ooit ;)
Ik ben benieuwd voor Scandinavië … onze fietsen zitten nog op transport .. ik hoop echt dat ze er ongeschonden uitkomen
Je ( jullie) gaan het Noorden geweldig vinden… echt!
Voor zover ik kan opmaken uit je schrijven bedoel ik, omdat je van natuur, warme eerlijke mensen en ruimte kan genieten.
Voor je het weet wil je voor de rest van je leven op een afgelegen fjord gaan wonen:-)
Het is spectaculair ruim…. geniet er eindeloos van!
Ik ben zo benieuwd … maar ik denk ook dat we het leuk gaan vinden
Ik ben benieuwd! Zo fijn om te volgen, jullie zijn al een tijdje onderweg.
Mystery solved ! Ik vroeg me al af hoe dat zat met timing en het noorden. Dat leek me plots wel heel hard doorfietsen !
toevallig op jullie blog beland en ik hou ervan. Mijn vriend en ik trekken volgend jaar van Alaska tot Argentinië.
Even ter info …
Estonia is prachtig om te fietsen, fietspaden zijn er zalig aangelegd.
Tartu en omstreken is zeker een to do
Op de eilanden hebben ze een aantal jaar geleden doorheen het moerassig gebied paden gemaakt met houten paletten waar zalig op kan gefietst worden.
Wildcamperen in de natuur, zeker in de bossen is geen probleem in Estland.
Ook vind je er misschien al in de periode die je er zal zijn heerlijke bosbessen, frambozen, paddenstoelen, ….
De meren zijn heerlijk om in te zwemmen en meestal is er ook een steiger waar je je tent kan opzetten.
De taal is grappig, maar niet zo moeilijk, tegenwoordig spreekt men er al redelijk goed engels, de oudere bevolking spreekt duits of russisch.
Esten leven met de natuur.
Qua voeding en shops, de winkels en hele winkelcentra vind je in een grotere stad en zijn bijna altijd open tot 22u à 23u. De grote steden zijn ver van elkaar en qua foodsupply even goed uitkijken. In sommige kleine dorpjes heb je helemaal geen winkel.
Ik leefde een maand in de buurt van Tartu als begeleiding voor een EVS van een persoon met een handicap en we moesten minstens 50km rijden eer we een winkel tegenkwamen.
Rond de kustlijnen vind je meer winkeltjes aangezien er iets meer toerisme is, Esten houden graag vakantie in hun eigen land.
Jullie moeten zeker een sauna doen … In Estland bouwt men eerst een sauna en dan pas een huis!
Klinkt goed ?
Leuk Katrien, dat je in Estland bent geweest :)
Ik ben afkomstig van Tartu ;) (maar zal teveel uit Annelyse haar weg liggen vrees ik).
Met wildkamperen zou ik toch oppassen. Als je een boze eigenaar tegenkomt… Maar prive grond (of bos) is meestal goed aangegeven, zeker als zij niet willen dat je er opkomt (van zonsopgang tot zonsondergang mag het wel). “Eravaldus” of “Eramaa” of “Eramets” – daar moet je dus voor uitkijken.
En wat Katrien van de winkels zegt is idd waar – in kleine dorpen zijn er meestal geen winkels meer. Dat is iets om rekening mee te houden.
Ik vind het wel grappig dat Katrien de taal niet moeilijk vindt :D Ik ben al 14 jaar samen met mijn man en onze kinderen worden tweetalig opgevoed – mijn man begrijpt enkele woorden maar voor de rest…
Maar veel Esten spreken Engels. Dus dat zal wel goed uitkomen.
Ah ja – paddenstoelen plukken kan vanaf augustus ongeveer maar wel mee opletten! Er zijn giftige paddenstoelen ook en als je paddenstoelen niet echt kent zou ik er geen gaan plukken. De meeste Esten kennen paddenstoelen goed maar toch gebeurt het elk jaar dat er iemand een giftige gegeten heeft. En die kunnen letterlijk dodelijk zijn.
Voor de rest… uitkijken voor adders en teken :)
Zwemmen in een meer of rivier – dat is iets dat ik hier in Belgie heel erg mis.
Maar hoe zit het met dat wildkamperen? Ik dacht eigenlijk dat dat wel mocht. In augustus zitten we al in Denemarken, dus de paddestoelen zullen we laten voor wat we zijn. Zeg Mrs, dat wil dan zeggen dat jij 14 jaar geleden geen Nederlands praatte en nu perfect?
Nee, 14 jaar geleden kon ik nog geen woordje Nederlands. Ik woon sinds 2005 in Belgie. Maar moet nog veel leren hoor.
Ik heb nu wat rondgevraagd en -gezocht. Kamperen mag niet op prive eigendom (grond, bos) zonder toestemming van eigenaar.
Op staatsgrond of -bos mag wel overal gekampeerd worden. Er zijn ook nog veel officiele kampsites, lijst hier: http://loodusegakoos.ee/where-to-go/search-options (wel juiste regio kiezen). Daar is dikwijls ook een plek om te BBQen of een schuilplaats.
En kijk ook hier voor de regeltjes: http://loodusegakoos.ee/rules-of-conduct
Tijdens een zekere periode (vanaf 14 april is het begonnen) mag er alleen vuur gemaakt worden op daarvoor bestemd plekken. Dus gewoon in het midden van een bos niet… wel als er een plek voorzien is.
Naast prive grond en bos zijn er ook veel wegen in Estland prive. Kleinere wegen dan. Daar mag men wel op tussen zonsopgang en zonsondergang.
En nog nuttig om te weten – “riigimets” is staatsbos en “eramets” is prive.
Een vriendin van mij zei dat als jullie naar Saaremaa gaan zij zeker deze kampeerplaats aanraadt: http://loodusegakoos.ee/where-to-go/recreation-areas/saaremaa-recreation-area/tuhkana-campsite
Genoteerd :-)
Bedankt. Ik vind het trouwens straf dat jij zo mooi Nederlands kan schrijven (en zonder dt-fouten). Ik dacht dat je wel een Vlaamse mama of papa zou hebben