Gisteren dreigde ik nog tegen mijn kinderen dat alles vanaf vandaag ging veranderen … want ik ging gisterenavond immers naar de lezing van Wendy Bosmans (aka supernanny), getiteld “Opvoeden: kinderspel?”
Ik had ons Wendy Bosmans in eerste instantie eigenlijk helemaal niet herkend, ze is groot, slank en had een hip kort kopje met ros haar. (zoals dit fotoke dat ik op het net vond, zelfde kapsel, maar andere haarkleur)
Een knappe madam trouwens, en dat ze ook nog héél grappig is, bleek al vrij snel.
Jammer genoeg heb ik de magische tovertruk niet geleerd. Het was vrij algemeen en Wendy drukte héél hard door dat elk kind anders is, en een andere aanpak nodig heeft.
De rode draad door de voordracht
- Toon interesse in je kinderen, weet ‘wat’ ze doen, met ‘wie’ ze het doen. Misschien moet ik vanavond dus eens de moeite nemen om mee te kijken naar de bubble guppies *bwijk*
- Probeer een machtsstrijd te vermijden … dus maw proberen te voorkomen in een welles, nietes situatie te belanden.
- Spreek de kinderen duidelijk aan, en treedt niet teveel in herhaling
- Probeer lastige situaties te voorkomen (wat pro-actief zijn)
- Beloon positief gedrag (met een schouderklopje, dikke duim, een snoepje, een activiteit, ….)
- Straffen proberen te vermijden (straffen is voor niemand leuk)
- Time-out (kind met ongewenst gedrag even afzonderen of het ongewenste gedrag negeren)
Eigenlijk mag ik ook niet klagen over mijn kinderen.
Ze zijn wel druk, maar zeker niet stout.
Ze luisteren soms wel niet (Vic al zeker niet, want diene is volgens mijn gewoon ‘echt’ potdoof), maar ze kennen goed de grenzen
Toch wil ik graag meer weten over dit onderwerp, als iemand mijn een geschikt boek over opvoeding met ‘tips and tricks’ kan aanraden. Ga je gang in de commentaren!!!
Lap. Toffe. Nu zit ik met de tune van Bubble Guppies in mijn hoofd…
‘Verlicht Despotisme’, door keizer Jozef II van Oostenrijk. Of ‘l’Esprit des Lois’ van Montsesquieu. of ‘Autocratie’, door tsaar Ivan de Verschrikkelijke. Allemaal opvoedkundige toppertjes!
Een hele lijst, gebaseerd op gedegen onderzoek:
– Aletha Solters boeken (babies weten wat ze willen is voor elke leeftijd, dus ook voor volwassenen). Constructief leren omgaan met emoties als bijv frustratie, verdriet en woede. Emoties vanwaaruit ‘ongewenst gedrag’ vaak voortkomt. Bij de wortel aanpakken dus. (dit boek zou verplichte kost moeten zijn voor elke ouder!)
– The discipline book (niet straffen, ook al klinkt het zo)
– prachtig boek, zou iedereen MOETEN lezen: The continuüm concept (J. Liedloff)
– “ik ben ok, jij bent een sukkel” voor alle leeftijden, ook opvoeden. (wel heel erg) populair geschreven boek, gebaseerd op TA, voor wie houdt van meer hapsnap antwoorden op levensvragen.
– koester het kind in jezelf: handleiding voor kinderbegeleiders en ouders. T. Vd Heijden
Raad het u zeker aan. Ik ben overigens oa psychologe ;)
Groetjes!
Klinkt wel interessant zo’n lezing…Waar was dat dan?
Bubble bubble guppies gup gup guppies, rock totaal! Yeah. Than you Telenet voor nick jr op yelo ;-)
Lap! Ik heb net een opvoedingsboek dat hier stond te verstoffen bij het papier en karton gesmeten omdat ze het zelfs bij de Sleghte niet moesten hebben. :-)
Wow, bubble guppies, daar had ik nog nooit van gehoord! Even googelen leert me dat ze wat op de snorkels lijken. Oh, nostalgie!
Dank je wel voor de samenvatting van de supernanny! Met opvoedingsboeken kan ik je niet helpen; onze oudste is tot hiertoe een gemakkelijke en de andere is “Oei ik groei” nog niet ontgroeid.
wel,
misschien niet helemaal wat je zoekt maar laatst volgde ik een navorming over “motiveren” bij Maarten Vansteenkiste (RUG)
en ik moet zeggen ik vond dat zeer interessant!!
Hoe kan je mensen / kinderen motiveren?
Hoe kan je hen het nut laten inzien van bepaalde zaken zodat ze die “willen” ipv altijd te “moeten”
Hij gaf ook aan dat belonen nefast kan zijn voor de verdere ontwikkeling ;-) en vaak alleen op korte termijn werkt ;-)
Dus misschien moeten die 2 eens samen een discussie voeren :)
@Lies: graag gedaan
@An: maar na enkele jaren zijn de ideeën over opvoeding natuurlijk ook weer héél wat veranderd
@villa speelmama: oei ik groei … daar kreeg ik de weubbe van, diene heb ik gewoon weggegeven
@maaike: we zullen ’t zelf ook wel enigszins aanvoelen hoe het moet zekerst
@sunnymoon: slecht karakter ;-)
@Chris: nen dikke merci
@jessie: de gemeente zemst organiseert zo’n sessies regelmatig (geen idee of het enkel voor zemstenaars is)
Ik lees daar ook veel en graag over en wat ik je zeker kan aanraden (maar of dat dat een goed idee is, is iets anders, want ik was wél fan van ‘oei ik groei’ en heb je dat toen ook aangeraden :)) is How2Talk2Kids. Ik vond dat echt een interessant en aangenaam (soms ook grappig) boek om te lezen.
ik heb geen kinders dus mag niks zeggen :p, maar mijn zus is altijd bezig over Solter én ook over how2talk2kids. ze is niet zo lovend over madam Wendy, maar ik denk dat, als je Solter zou lezen, je ook wel tegenstrijdigheden met sommige van Wendy haar ideeën zal tegenkomen.
Alle boeken van Peter Adriaensen, hij heeft ook luisterboeken en dat is wel zo aangenaam, kan je een boek luisteren tijdens het strijken, naaien,…
Ik vind de Hink Stap Sprong boekjes niet slecht. En dan nog een boek Huilen, boos zijn en ruzie maken, omgaan met emoties van 0 tot 8 jaar.
http://www.huilenbooszijnruzie.nl/
Voor mezelf onthou ik altijd “good enough mother”… begrip in de psychologie. In ’t kort: je moet het al heel systematisch grove fouten maken om ’t echt te verknoeien.
Verder ben ik ik het ook wel met Wendy eens, pro-actief zijn. Wat je kan voorkomen, voorkom je. Daar sluit Vansteenkiste eigenlijk wel bij aan hoor met zijn motivatietheorie. Maar idd, je moet niet altijd met “externe motivatie” werken. Herinner me van lang geleden in de een les motivatiepsychologie de vraag wie er graag de auto waste. Een paar handjes in de lucht. Dan kwam de vraag wie er thuis ‘betaald’ werd om de auto te wassen…een halve aula. Als je ‘betaald’ moet worden om iets te doen, geef je eigenlijk de boodschap dat het niet leuk is, maar wel instrumenteel om de beloning te krijgen. Als ’t allemaal wat duidelijk is :s.
@ appelstien: wat leuk dat uw zus gek is van Solter! :-)
how to talk to kids klinkt ook interessant.
@ annelyse: graag gedaan :)
@Maaike wb VANSTEENKISTE: Time out en belonen ben ik ook geen fan van idd.
belonen heeft bovendien het gevolg dat ¨het gebrek aan belonen¨ ahw een straf wordt.
@Sisterdew – HUILEN BOOS ZIJN RUZIE BOEK: Tnx voor de tip! Ik ging het even uitchecken en zie hier een quote van de website: ¨…op basis van het gedachtengoed van onder andere Aletha Solter, Thomas Gordon en Ilene Val-Essen.¨ Leuk zeg!
Erg leuk dat zovelen hiermee bezig zijn! :)
Deze website is ook wel interessant. Hier worden een aantal van de dingen en boeken van hierboven ook genoemd: http://www.natuurlijkouderschap.org/