Breitas

Sinds kort waag ik me ook aan het breien. En net zoals je niet kan naaien zonder speldenkussen, kan je niet breien zonder breizakje … kwestie van behoeftes te creëren.

Een tutorial voor een breizakje heb ik echter niet gevonden, dus moest ik maar zelf iets uitvinden.

Eerst de vereisten (ook wel URS of User Requirements Specifications … ja, ik moet binnenkort terug gaan werken en het komt allemaal terug) voor het zakje opstellen.

 • het moet het volledige breiwerk kunnen bevatten, of het nu een dikke pul is of een sokje
 • het breiwerk moet stevig vastzitten, zodat niet alles in de war geraakt, of erger nog … de priemen loskomen
 • geen lelijke naden
 • schoon stofke

En na een brainstormsessie met me, mezelf and I dit kwam uit de bus

Een zakje uit IKEAstof (jaja, ik ben ook gezwicht … en terecht, ’t is  mooie en goedkope stof wel heel dik … wat in deze toepassing wel een voordeel is)
Om het te sluiten moet de bovenkant opgerold worden en met de lintjes vastgeknoopt.
En bovendien is het zakje nog omkeerbaar … tof, al zeg ik het zelf

Als ik het resultaat bekijk is het misschien niet het mooiste zakje, maar wel super handig en dat was de bedoeling.

Zo deed ik het

 1. Knip de stoffen.
  Binnenstof (blauw) en buitenstof (motief). Deze zijn beide even groot. De breedte van de stoffen moet een beetje breder zijn dan een breipriem en de hoogte kies je zelf, plooi de stof dubbel zodat de ondernaad niet meer moet gestikt worden. Als het motief een boven- en onderkant heeft en dit dus niet toelaat -tenzij het het leuk vindt dat het motief aan één kant van de zak ondersteboven is-  kan je de binnenstof en buitenstof uit twee delen maken en die dan onderaan aaneenstikken. Wel opletten dat je de goede kanten van de stof op elkaar legt bij het stikken.
  De breedte van de lintjes kan je ook zelf kiezen. Hoe breder, hoe gemakkelijker te maken.
  1 Stofkes knippen
 2. Plooi de lintjes dubbel in de lengterichting met de goede kanten op elkaar (strijk ze desnoods plat). Stik deze toe langs de rand.
  Bevestig hierna een veiligheidsspeld aan de bovenkant en steek deze in het lint en trek deze er helemaal door tot het lint volledig met de goede kant langs buiten is.
  Strijk het lint (zorg dat de naad zich in het midden bevindt). Werk af door de buitenkant terug naar binnen de duwen en zet vast met een stiksel.
  Doe dit voor de 4 linten.

  2 lintjes

 3. Stik de zijkanten van de buitenstof toe (de goede kant van de stof naar binnen). Herhaal dit voor de binnenstof
  3 zijkanten toestikken
 4. Om wat vorm te geven aan de zak stikken we de hoeken aan de onderkanten van de zak af. (weer met de goede kant van de stof naar binnen). Het gemakkelijkst gaat het zo. Neem een onderhoek van de zak en leg de zijnaad op de ondernaad (die in dit geval wel niet gestikt is). Meet de gewenste lengte af en stik het hoekje toe. Doe dit voor de vier hoeken.
  4 hoekjes
 5. Nu moeten de lintjes aan de binnen- en buitenstof bevestigd worden. Let op dat je dit op de goede kant van de zak naait (dus de zak met goede kant naar buiten draaien) en dat de naad van de lintjes naar de zak gericht zijn. De dunne blauwe lintjes heb ik gewoon op de ondernaad gestikt met één stiksel langs de naad. De brede linten heb ik op twee plaatsen op de onderkant gestikt, evenwijdig aan de naad.
  5 Lintjes
 6. Plaats nu de binnenzak in de buitenzak met de goede kanten naar elkaar. Spelt vast en stik de naad toe. Zorg wel dat je een opening laat, zodat je de stof er straks kan doortrekken.
  6 dichtstikken
 7. Trek nu de zak door het gat, zodat de goede kant naar buiten komt
  7 doortrekken
 8. Stik nu kort tegen de rand de hele naad nog eens door. Zo zie je ook niets meer van het gat voor het doortrekken. En ’t is af !!!

  8 af

In ’t vervolg denk ik wel twee keer na voor ik iets in een tutorial giet. Pff wat een werk voor iets waar niemand in geïnteresseerd is.