Dag Kaat,

ik schrijf graag een antwoord op je brief, ik denk dat wij elkaar daar een beetje in herkennen, de fascinatie voor productiviteit en de onrust als we dat niet voldoende zijn.

Het is een moeilijk evenwicht … enerzijds productief zijn en bewust omgaan met de tijd en anderzijds ook gewoon alles naast je neer kunnen leggen en genieten van het nietsdoen.

Je kan blijven organiseren, plannen en aan timemanagement doen … maar teveel is teveel. Als ik 4 ballen in de lucht houd, wil ik dat ook met 5 kunnen en als dat uiteindelijk zou slagen, dan ga ik voor 6. Een vriendin zei me ooit “wil je niet gewoon teveel?”. Ik denk dat ze gelijk heeft … maar het is de aard van het beestje (een beestje dat nooit tevreden is).

Anderzijds ben ik ervan overtuigd dat weinig plannen en projecten dan ook weer niet gelukkig maken. Het ideale ligt, zoals altijd, ergens in het midden. Tot dit besef ben ik nog maar enkele jaren geleden gekomen, maar het was een eyeopener en sindsdien probeer ik wel voor ‘minder’ te kiezen … minder druk, minder doelstellingen, minder perfect en meer genieten.

Maar enfin … om eens te antwoorden op je vragen

Hoe meet ik of ik mijn tijd bewust spendeer?

Wel, dit voornemen is er gekomen nadat ik het boek van Covey, niet hetgene naar waar jij refereerde, maar “de 7 eigenschappen van effectief leiderschap” moest terugbrengen naar de bibliotheek. Ik was tot halverwege geraakt, maar je mag een boek slechts 2 keer verlengen, dus ik moest het half gelezen terug inleveren (ik doe niet aan boetes). En dat is zonde, want het is feitelijk een héél waardevol boek (ik gebruik trouwens sinds 2 maand zijn matrix op het werk, maar dit terzijde).
Geen tijd om het boek te lezen zou een flauw excuus zijn, ik geloof niet in “geen tijd”, wel in “geen prioriteit”. Maar als ik dan denk aan alle avonden die ik in de zetel gespendeerd heb, doelloos rondsurfend op internet en social media, dan besef ik dat dat ook mijn prioriteiten niet zijn !!!

Wat ik nu 10 dagen ga doen, is opschrijven wat ik ’s avonds wil doen, en dat moet niet allemaal even zinvol zijn. Voor vandaag stond erop lopen, douchen, brief naar Kaat schrijven, een blogpost schrijven over onze uitstap voor Bjeurn zijn verjaardag, mijn nagels lakken, de youtubefilm die ik aan het bekijken was verder zien. Maar dat kan ook zijn, een serie zien op tv, een boek/tijdschrift lezen, ….
Het is niet de bedoeling dat dit ook allemaal effectief gedaan zal zijn, maar het is wel de bedoeling dat dit me verhindert om in de zetel te ploffen en te beginnen surfen tot het bedtijd is.

En aan het eind van de avond maak ik dan de evaluatie of ik bewust ben omgegaan met mijn tijd … en vandaag wordt dit een “ja”. Moest ik nu zo lang getreuzeld hebben dat er geen tijd meer was om te gaan lopen, en dat gebeurt ook soms, dan zou het dus een “neen” zijn.

Noteren waar ik mijn tijd aan spendeer?

Ik heb echt al veel lijstjes. Ik heb een klereninventaris die ik al jaren goed bijhoud, ik heb tegenwoordig ook een budgeteringsfile, die ik minitieus invul, een weekmenu, digitale verlanglijstjes, een sparkle list met blogideeën, vakantie en uitstapideeënlijst, bucket list en alle “getting things done”lijsten. Behoorlijk wat dus … maar ik houd ze al jaren bij, dus dat bewijst dat ze werken !!!

Ik heb het ooit al bedacht dat ik eens zou moeten noteren hoeveel tijd ik aan bepaalde zaken spendeer, maar “teveel is teveel” … laten we zeggen dat dat nu geen prioriteit is.

10 000 stappen

10 000 stappen, dat is dus echt veel voor iemand met een hoofdzakelijk zittend beroep. Normaalgezien ga ik ook voor 70000 stappen per week, omdat ik weet dat elke dag 10000 stappen eigenlijk niet haalbaar zijn voor mij. Vandaag heb ik bijvoorbeeld 12000 stappen gedaan, maar daar zijn al 8 loopkilometers bij. Dat wil iets zeggen over hoe weinig ik overdag beweeg … confronterend. Ik troost mezelf ermee dat ik ook naar het werk fiets, wat al goed is voor 24 kilometers, maar het verandert niets aan het feit dat ik te lang op mijn burostoel zit.

Wat ik wel soms doe is gaan wandelen tijdens mijn middagpauze op het werk, en ik heb al gemerkt dat mijn collega’s dit ook wel tof vinden, want ik krijg regelmatig de opmerking dat ze mee willen (en mogen hoor, maar ik heb al ondervonden dat het niet altijd even gemakkelijk is om zoiets in te plannen in een vergaderzieke omgeving)

Soit, Katia, ik heb me blijkbaar ook wat mispakt aan de tijd die ik voor dit bericht had ingeschat, dat gebeurt dus niet enkel bij jou. Bijlange niet alles van mijn lijstje is gedaan, maar dat doet er eigenlijk niet toe. Ik ga nog een half uurtje gepermitteerd iets nutteloos doen en mijn dag afsluiten met een 9/10 in mijn eerste dag in de “10 dagen perfect” uitdaging.

Ik denk dat dit zowat de hoogste score zal zijn die ik zal halen, de 10000 stappen en vooral het 8u slapen, die zijn een serieuze uitdaging.

Veel liefs
Annelies