ballekes in tomatensaus met 27! ingrediënten

 

Ik surfte en vond het recept van Ballekes in tomatensaus met 27 ingrediënten??? van Peter Goossens. 27 ingrediënten … dat is eigenlijk tegen mijn principes … Maar het bleef me integreren (en principes zijn er natuurlijk ook om tegen in te gaan).

Soit, gisterenavond stond ik uren in de keuken … ingrediënten te tellen en meer ballekes te rollen dan ik ooit eerder had gedaan (scoutsrestaurants niet in beschouwing genomen).

Het eindresultaat was heerlijk en de menu van Vic zijn verjaardagsfeestje staat hierbij ook vast (maar dan in de luxeversie met de verse kruiden) … en daarna zweer ik terug bij simpel.

 

 

Ballekes in tomatensaus met 27 ingrediënten (voor 4 personen en een stevige portie voor de diepvries)

Voor de tomatensaus:

  • 25g boter
  • 1 ui (140g)
  • 1 wortel (115g)
  • 3 teentjes look
  • 300g trostomaten (3st)
  • 1kl kristalsuiker (of een klontje)
  • 75g bleekselder
  • 20g bloem
  • 1 takje tym
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 takje marjolein
  • 5blaadjes basilicum
  • 1 blaadje laurier
  • 1 takje dragon
  • 1,1kg bliktomaten
  • 25g geconcentreerde tomaat
  • 1 dl madeira of Sherry

Voor de balletjes:

  • 1kg rund,-varkensgehakt
  • 2 eieren
  • 1dl melk
  • 50g chapelure
  • 100g boter

Voor de garnituur voor de saus:

  • 1 bot peterselie
  • 2 bakjes parijse champignons
  • zout
  • zwarte peper

Tomatensaus:

  1. De ui,look,wortel,selder aanstoven in de boter
  2. Wanneer goed aangestoofd de geconcentreerde tomaat toevoegen alsook de verse tomaten (in stukjes gesneden en licht bestrooid met de bloem) en bliktomaten toevoegen
  3. Kruiden met peper,zout en suiker
  4. De madeira 2/3 inkoken en samen met alle fijngesneden kruiden toevoegen aan de saus,deze een uur zacht laten pruttelen
  5. Vervolgens mixen en passeren door een puntzeef

Balletjes:

  1. Het gehakt mengen met eieren,chapelure en melk en er daarna balletjes van draaien
  2. De balletjes licht bakken in de boter en aan de saus toevoegen

Garnituur:

  1. De champignons in 4 snijden,kruiden met peper en zout en bakken in de boter
  2. Peterselie fijn hakken en op laatste moment toevoegen

Lekker met pasta, brood, frietjes,… gewoon goddelijk.

 

PS. Ik tel wel maar 26 ingrediënten, ik vraag me af waar het ontbrekende ingrediënt naartoe is