Ik surfte en vond het recept van Ballekes in tomatensaus met 27 ingrediënten??? van Peter Goossens. 27 ingrediënten … dat is eigenlijk tegen mijn principes … Maar het bleef me integreren (en principes zijn er natuurlijk ook om tegen in te gaan).
Soit, gisterenavond stond ik uren in de keuken … ingrediënten te tellen en meer ballekes te rollen dan ik ooit eerder had gedaan (scoutsrestaurants niet in beschouwing genomen).
Het eindresultaat was heerlijk en de menu van Vic zijn verjaardagsfeestje staat hierbij ook vast (maar dan in de luxeversie met de verse kruiden) … en daarna zweer ik terug bij simpel.
Ballekes in tomatensaus met 27 ingrediënten (voor 4 personen en een stevige portie voor de diepvries)
Voor de tomatensaus:
- 25g boter
- 1 ui (140g)
- 1 wortel (115g)
- 3 teentjes look
- 300g trostomaten (3st)
- 1kl kristalsuiker (of een klontje)
- 75g bleekselder
- 20g bloem
- 1 takje tym
- 1 takje rozemarijn
- 1 takje marjolein
- 5blaadjes basilicum
- 1 blaadje laurier
- 1 takje dragon
- 1,1kg bliktomaten
- 25g geconcentreerde tomaat
- 1 dl madeira of Sherry
Voor de balletjes:
- 1kg rund,-varkensgehakt
- 2 eieren
- 1dl melk
- 50g chapelure
- 100g boter
Voor de garnituur voor de saus:
- 1 bot peterselie
- 2 bakjes parijse champignons
- zout
- zwarte peper
Tomatensaus:
- De ui,look,wortel,selder aanstoven in de boter
- Wanneer goed aangestoofd de geconcentreerde tomaat toevoegen alsook de verse tomaten (in stukjes gesneden en licht bestrooid met de bloem) en bliktomaten toevoegen
- Kruiden met peper,zout en suiker
- De madeira 2/3 inkoken en samen met alle fijngesneden kruiden toevoegen aan de saus,deze een uur zacht laten pruttelen
- Vervolgens mixen en passeren door een puntzeef
Balletjes:
- Het gehakt mengen met eieren,chapelure en melk en er daarna balletjes van draaien
- De balletjes licht bakken in de boter en aan de saus toevoegen
Garnituur:
- De champignons in 4 snijden,kruiden met peper en zout en bakken in de boter
- Peterselie fijn hakken en op laatste moment toevoegen
Lekker met pasta, brood, frietjes,… gewoon goddelijk.
PS. Ik tel wel maar 26 ingrediënten, ik vraag me af waar het ontbrekende ingrediënt naartoe is
Dat zijn ongeveer 25 ingredienten teveel! ;-)
Altijd een succes maar nu toch geen echt snel klaar recept.
Wordt nog beter met kippengehakt en heel fijn gesneden ui en gehakte peterselie onder het gehakt gemengd.
Oh ja…
Als je je balletjes eerst kookt in kokend water met een bouillonblokje tot ze boven drijven bakken ze daarna mooi bruin, zijn ze helemaal gaar en zonder aan te branden
Goed zot, maar als je ergens nog een restje hebt, in mijn vriezer is nog plaats. :-)
Hihi, ik zie nu pas dat ik in de speciale Liv-kolom sta, plezant!
Het laatste ingrediënt is uiteraard ‘liefde’
@ruimtevisser: in normale omstandigheden volg ik uw mening (maar uitzonderingen ….)
@Tom: snelle kost? In geen geval ;-). Enneh, lees ik het goed, heb jij de ambitie om Peter Goossens te verbeteren? Kippengehakt … neen, dank u (veel te gezond)
@Riet: ge zijt welkom om Vic zijn feestje om eens te komen proeven
@Wiek: ahja, dat verklaart alles, veel liefde, héél veel liefde (maar niet teveel voor herhaling vatbaar) ;-)
awel hé, ik ken nog een klein trukje om die ballekes nog lekkerder te maken: ik foefel in elk balleke een klein stukje spinazie (van de Iglo, die zijn plat en gemakkelijk te halveren)!
En zo hebt ge uw 27ste ingrediënt!
Varkens- en rundsgehakt, telt dat niet als 2 ingredienten. Klinkt heerlijk, dat komt bij ons ook op het menu!
Argh! Te veel ingrediënten!!!