Mechelen doet mee, en hoewel dit natuurlijk allemaal symbolisch is kan ik het alleen maar aanmoedigen.
Maar waar ik me wel vragen bij stel, is waarom de straatverlichting in Mechelen zoveel overdag brandt (en dan vooral in tijden van speciale activiteiten ’s nachts).
Na de opening van stadsvisioenen, brandde de straatverlichting in onze straat overdag, maar niet meer ’s nachts.
Vandaag brandde in de Keyserstraat de straatverlichting eveneens overdag.
Sensibilisering … allemaal goed en wel … maar graag ook doortrekken naar het dagelijkse leven.
Waarom overdag wel en ’s nachts dan weer niet?
Wel, dat komt omdat deze lichten vanop afstand gestuurd worden.
Bij elke groep straatverlichting zit een toestelletje (eigenlijk de schakelaar) dat schakelt als het een bepaald signaal ontvangt.
Dit signaal wordt elke dag via het elektriciteitsnet verstuurd (op een heel andere frequentie dan de 50Hz van de stroom).
Dit gebeurt twee keer: ’s avonds sturen om in te schakelen en ’s morgens sturen om uit te schakelen.
Als natuurlijk de eerste sturing in de soep draait (wat soms kan gebeuren) zal het bakje de volgende ochtend, bij het uitschakelsignaal, wel schakelen, maar dus in de verkeerde richting (want zo slim is het nu ook weer niet om te weten in welke stand het zou moeten staan).
Het is dus zeer eenvoudig… En als niemand Eandis verwittigt dat er iets mis gelopen is en dat ze die groep lichten moeten resetten komt dat niet in orde.
PS: Als je zoiets merkt – kijk dan ook eens naar je dag/nacht teller of die wel omgeschakeld is. Deze werkt immers op hetzelfde systeem.
We leren weer bij :-) Ik heb wel de milieudienst van Mechelen verwittigd. Maar als ik het goed begrijp is ’t niet zo’n gesofisticeerd systeem dat dit in de toekomst gemakkelijk kan verholpen worden.
Dat van de dag/nacht teller dat ga ik wel eens nachecken.