Iets dat ik op onze reis maar al te goed ben beginnen beseffen, is dat ik mijn uitgaven wil aanpassen naar wat wij, met ons gezin, nodig hebben (of beter gezegd, wat ons gelukkig maakt), en niet naargelang van wat er binnenkomt. Wat niet wil zeggen dat we niets meer mogen uitgeven natuurlijk, maar ik wil nooit het gevoel hebben dat ik enkel maar werk om onnodige luxe te blijven betalen ….  zoals een tweede auto die eigenlijk enkel voor de deur staat om mee naar het werk te rijden als ik geen goesting heb om de fiets te pakken (die tweede auto is er nu  trouwens niet meer en op de 2 maand die we thuis zijn heb ik hem nog niet gemist).

Alles wat we niet nodig hebben, zorgt immers voor meer vrijheid en flexibiliteit …. stel maar eens dat we nog eens een grote reis zouden willen maken, stoppen met werken, …. of wie weet welke zotte ideeën er nog allemaal zullen passeren.

Maar om daar een beter zicht in te krijgen, heb ik ook een betere opvolging nodig om te visualiseren hoeveel geld er binnenkomt en buiten gaat en waar we ons geld aan spenderen. Ik las al veel over YNAB (you need a budget), een online budgeteringstool. Het gebruik kost een €50 per jaar en alhoewel ik het wat vreemd vind om te betalen voor een programma dat je moet helpen met je financiën wou ik het toch eens proberen, want er zijn héél wat enthousiastelingen te vinden op het www. De eerste 34 dagen is het programma trouwens gratis … en zo ging ook ik aan de slag met YNAB.

Ik hou van cijfers en lijstjes, dus voor mij is het een plezier om in te vullen en bij te houden. Het programma heeft trouwens ook een app, dus ook via je gsm kan je direct je uitgaven ingeven, héél gemakkelijk dus.

Ik was feitelijk meteen gewonnen door het concept van YNAB, waarin je al je kosten ingeeft en dan toewijst aan virtuele spaarpotjes voor verschillende doelen, je kan bv. nu al elke maand geld opzij zetten voor je vakantie, autoverzekeringen, ….
Maar na een paar dagen gebruik begon ik zaken te willen doen en visualiseren die het programma niet kon doen en besefte ik dat ik het hele programma ook wel kon namaken.

En zo heb ik nu mijn eigen budgetteringstool in google spreadsheets opgesteld, die feitelijk héél hard gebaseerd is op YNAB. Het idee is dat ik alle  inkomsten en uitgaven erin opneem, zowel de elektronische als de cashverrichtingen, en zo een gedetailleerd inzicht verkrijg.
Zo ben ik ook gestart met mijn verschillende accounts in te geven (de verschillende zicht- en spaarrekeningen, visakaart, maaltijdcheques, cash geld, ….) en een beginstatus op te maken. Daarna bepaalde ik alle categorieën en subcategorieën van inkomsten en uitgaven (lonen, fietsvergoedingen, leningen, gezondheidskosten, transportkosten, ….. kortom alles wat er binnenkomt of buitengaat hoort thuis in een categorie en subcategorie) en een visualisatie met grafieken en percentages hoort er natuurlijk ook bij.
Of ik echt wou budgetteren en een spaarpotje wou voorzien voor alle te verwachten kosten, daar was ik nog niet van overtuigd, maar vermits ik er wel plezier uithaalde om dat ineen te puzzelen voorzag ik die optie toch maar.
Vermits google spreadsheets cloud based is en ook een app heeft, kunnen we ook via onze gsm ons budget raadplegen en ingeven. Plezant zenne, je zou bijna goesting hebben om geld uit te geven zodat je de grafieken ziet evolueren !!!
Natuurlijk is mijn maaksel wat minder afgelikt als YNAB, het is wat omslachtiger in gebruik en soms moet ik nog wat manuele acties doen als ik nieuwe lijnen moet invoegen en een nieuwe maand moet opstarten voor de budgettering. Maar langs de andere kant kan ik het helemaal aanpassen aan hoe ik het wil … dat is me ook wat waard.

Geen YNAB voor mij dus, niet omdat het geen handig en plezant programma is, want ik was er vrij enthousiast over. Maar ik ben nog net iets enthousiaster over mijn eigen creatie …. weer een tool erbij dus !!!

En hoe zit dat met jullie? Houden jullie je budget actief in het oog, en op welke manier doen jullie dat?