Het is ochtend en ik wacht tot mijn favoriete dochter die als 10 jarige in haar bed stapte, er weer als 11 jarige uitstapt. Dat dit zo lang lijkt te duren zal zeker niet aan het ontbijt liggen, want ze weet dat er een vers zelfgemaakt suikerbrood op haar wacht. Ik weet het, niet gezond, er is geen healthista aan mij verloren gegaan.

Alhoewel ik samen met de jarige ga ontbijten heb ik toch al het brood eens getest om te kijken of het blogwaardig was, want we hebben weer het recept niet helemaal gevolgd, al de omslachtige stappen hebben we geskipt, en weer moet ik tot de conclusie komen dat de snelle(re) methode ook héél lekker is.

Dit is een suikerbrood waar je geen fiets voor nodig hebt (een fopje voor mijn bompa die vroeger bakker was en daarna altijd zei dat de rozijnenbroden toch niet meer zijn wat ze ooit geweest waren, dat je nu een fiets nodig hebt om van rozijn tot rozijn te geraken).

Enfin … in afwachting van alle vakantieverslagen, wij deden immers nog wel wat leuke korte trips deze vakantie en dit weekend volgt Liv haar verjaardagstrip, krijg je alvast dit lekkere recept.

Suikerbrood

  • 500g bloem
  • 240g halfvolle melk 
  • 5g suiker
  • 20g verse gist of 7g gist in poedervorm
  • 3+1 eierdooiers (3 voor in het brood en eentje om optioneel het brood mee te bestrijken voor een glanzende korst)
  • 150g boter
  • 10g zout
  • 200g parelsuiker
  • Broodblik (met bakpapier bedekt)
  1. Meng de melk, 3 eierdooiers en gist
  2. Voeg geleidelijk aan het suiker (enkel de 5g, niet de parelsuiker) en bloem toe en blijf mengen
  3. Op het einde voeg je boter en zout toe
  4. Kneed 10 minuten tot een elastisch deeg
  5. Zet het deeg weg bedekt met een handdoek en laat 15 minuten rijzen
  6. Voeg de parelsuiker al knedend toe en plaats het deeg dan in het broodblik met bakpapier bedekt.
  7. Laat een uur rijzen
  8. Klop de eidooier los met een scheutje melk en smeer dit op de bovenkant van het brood
  9. Bak het brood 35 minuten af op 200°C